Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Kilenc arany a vége - magyar remeklés a vk-n

Pénteken 8 órakor a női K4 500 méteres előfutamokkal elrajtolt a Mol sík vízi, gyorsasági kajakos és kenus világkupa a szegedi Maty-éren. Részletes online tudósításunk a Maty-érről egészen vasárnapig tart.

Vasárnap

A magyar csapat összesen kilenc első, négy második és három harmadik helyet gyűjtött a hétvégi világkupa során, azaz alaposan túlteljesítette Storcz Botond szövetségi kapitány elvárását, amely tíz dobogós helyről szólt.

17.09: Hegyi Zomilla már a negyedik fináléjában szállt vízre ezen a Világkupán. Mórocz István tanítványa ezúttal Vad Ninettával párosban próbálta meg belőni a dobogót. A magyar lányok kiválóan rajtoltak és remekül hajráztak, de sajnos a szerbek három századdal megelőzték őket, s így lecsúsztak a dobogóról.

17.06: a nap utolsó előtti A-döntője a férfi kenu párosok küzdelme volt, amelyben a fehérorosz Bahdanovics testvérek csak begyűjtötték azt, amit 500 és 1000 méteren kiengedtek a kezükből. Igaz, a kanadaiak kettőse majdnem meglepte őket a kilences pályán. A magyar egységek közül a Kovács Gergely, Végh Attila páros a negyedik, a Nagy Péter, Németh Gergő duó a hatodik helyet szerezte meg.

16.58: Kettős kanadai sikert hozott a női C-1 döntője. És ez bizony papírforma eredmény. A kenus lányokat egyébként nem kímélte az idő, szakadó esőben kellett egyensúlyban maradniuk és minél jobb eredményt összelapátolniuk. A döntő egyetlen magyar részvevője, Marschalkó Alexandra bár nagyon igyekezett, végül csak a kilencedik helyet tudta megszerezni.

16.50: A férfi kajakpárosok döntőjében egy magyar hajó sorakozott fel a rajtnál. Dombi Rudolf és Beé István kettőse az előfutamok során technikai malőr miatt beborult a vízbe, Sík Márton és Boros Gergely azonban beküzdötte magát a legjobbak közé. A délelőtti 500 méteres finálék során már láthattuk, hogy mire képesek 200 méteren, hiszen a táv első felében még az élmezőnyben tudtak lapátolni a magyarok, s ezúttal az ötödik hely jutott nekik.

16.39: Janics Natasa harmadik Világkupa aranyáért szállt harcba K-1 200 méteren. Világbajnoki címvédőként, a szám specialistájaként igazi gondot nem jelenthetett számára ez a verseny. Ráadásul ő kapta el legjobban a rajtot, ám a hármas pályán a portugál Teresa Portela pillanatok alatt megszökött a mezőnytől. Janics mindent megtett, hogy befogja riválisát, ám Portela jobb hajóberúgásának köszönhetően megnyerte a versenyt. A másik magyar versenyző Hegyi Zomilla a negyedik helyet szerezte meg.

16.20: Az első A-döntősünk a férfi kajak egyesek között rajtoló Molnár Péter volt, aki a középfutamokból a második legjobb idővel került be a fináléba. Sári Nándor tanítványa egyre erősebb ebben a számban, a szolnoki rangsoroló előtt már rendre 36.6 körüli eredményeket lapátolt, a középfutamban pedig már 36.1-et repesztett. A döntőben nem számolhattunk még jobb időkkel, hiszen erős szembeszélben kellett rajthoz állniuk a versenyzőknek. Molnár Péter hiába kapta el jól rajtot, végül csak a hetedik helyen zárt.

11.35: Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor nem véletlenül az egyik legjobb páros a világon. Bizonyították ezt ezen a napon is, hiszen nem éppen az élről versenyezve nyerték meg a K-2 500 méter aranyát. Fél távnál még erősen a mezőny sűrűjében lapátoltak, úgy tűnt, inkább Sík Mártonra és Boros Gergelyre kell fókuszálnunk. Aztán fordult a kocka, Kammererék megindultak, s a portugál hajóval nagyot meccselve megnyerték a döntőt. A célban még a portugálok ünnepeltek, ám amikor a kivetítőn megjelent a HUN felirat Kucsera is a levegőbe csapott a kezével.

11.30:
 kenu 500 méteren a Vichy-i Világkupát is megjárt Varga Dávid, Széles Gábor kettős tartotta a lépést a világ legjobbjaival. Egyelőre a negyedik hely jutott nekik, ám fiataljaink ígéretesen lépegetnek előre a felnőtt nemzetközi mezőnyben.

11.00: Dombi Rudolfnak szombaton délután már megadatott, hogy a Maty-éri dobogó tetején ünnepeltesse magát. A férfi négyes sztrókjaként megkapta a legnagyobbaknak kijáró tapsot, de a párosban Kökény Rolanddal második helyen záró Szalai Tamással sem fukarkodtak a nézők… A két fiatal K-1 500 méteren most egy borzasztóan erős mezőny tagjaként fókuszálta be a célt. A magyar fiúk pimasz kezdéssel rukkoltak elő. Az egyes és kettes pályán meglódultak, kamikáze taktikájukkal jól meglepték a mezőnyt. Csak a kanadai Adam Van Koeverden tudott reagálni rájuk, 250 méternél hármasban haladtak az élen, majd jöttek a többiek is szép sorban. Míg Dombi Rudolf elmerevedett, Szalai végig kitartott, s bár a svéd Anders Gustafsson megelőzte őt, hatalmas bravúrral sikerült megszereznie a bronzérmet.

10.50: Vajda a Világkupa előtt és az 1000 méter fináléja után is fogadkozott, hogy az 500 méter egészen más lesz – a szegedi közönségért, a közös élményért, de legfőképpen Kolonics Gyuriért….

Mert Attila szerette volna itthon tartani a Koló emlékére alapított vándorserleget, s küzdött is érte rendesen. Hiába adta ki magából a maximumot ezúttal sérülése és az ellenfelek is legyőzték: Vajda az ötödik helyen zárt, míg Koló kupája a világbajnok Harazháé lett.

10.35: És következett a női K-2 500 méter fináléja! Magyar részről világbajnoki címvédőkkel, vagyis Szabó Gabriellával és Kozák Danutával, no és egy dobogóra éhes fiatal párossal, Hegyi Zomillával és Vad Ninettával. A dartmouth-i világbajnokság aranyérmesei közül Szabó Gabriella hosszabb sérülés után vállalta a szereplést, ám ez cseppet sem látszott meg a lányok teljesítményén. A fiatal duó fél távig még együtt haladt a lengyelekkel, ám 200 métertől már megkérdőjelezhetetlen volt sikerük. Hegyi Zomilla és Vad Ninetta a nyolcadik helyet szerezte meg.

10.30: Janics Natasa vagy Kovács Katalin? Mindenkit ez foglalkoztatott a parton a női K-1 500 méter döntője előtt. Előbbi a 2004-es athéni olimpiai győzelme óta nem lapátolt ebben a számban a nemzetközi mezőnyben, utóbbi pekingi negyedik helye óta megfoghatatlan ezen a távon. Igazi csúcstalálkozóra készültünk! Amelynek úgy tűnt, csak díszlete lesz a nem mellesleg szintén olimpiai és világbajnok Josefa Idem és a többi hölgy. Aztán… Talán a korai idénynek is köszönhetően egy hihetetlenül kiegyensúlyozott mezőnyt kaptunk. Janics és Idem jól kapta el a rajtot, ám fél távnál még szinte együtt lapátolt a mezőny. Janics és Idem a harmadik, Kovács a negyedik-ötödik hely környékén haladt, aztán 250-nél meglódult Idem és Janics. És háromszoros olimpiai bajnokunk a végén még rá tudott tenni egy lapáttal. Ahogyan Kovács Katalin is, aki a második helyétől a hajójából majd kiugró Idem mögött a harmadik helyen ért célba.

- Fejben volt az egész. Tudtam volna erősebben rajtolni, de akkor nagyon fájt volna a vége. Az utolsó százon éreztem, hogy Idem lassul, és ez nagyon feldobott. Úgy szeretek a végén kinézni és látni, hogy nyertem, ezt nem lehet megszokni – mondta boldogan Janics Natasa.

Szombat

Ez volt a döntők első, a Mol-világkupa második napja, amelyen volt okunk bőven az örömre. Folytatás holnap délelőtt és délután is.

C1 5000 m: a nap végére jutott egy ezüstérem: Kövér Márton a német Kurt Kuschela mögött kevesebb mint egyetlen másodperccel végzett a második helyen. Kiss Tamás 10.

Női K1 5000 m: Csay Renáta zseniálisat alakított: hat másodperc előnnyel győzött az ír Jenny Egan előtt, míg Faldum Bereniké nem ért el értékelhető eredményt.

Csay Renáta (b) 1. helyen közelít a cél felé a K-1 5000 méter döntőjében a szegedi MOL kajak-kenu Világkupa második napján. MTI Fotó: Kovács Tamás
Csay Renáta (balról) 1. helyen közelít a cél felé a K-1 5000 méter döntőjében a szegedi MOL kajak-kenu Világkupa második napján.
Fotó: Kovács Tamás

Férfi K1 5000 m:
nyert a kanadai Adam van Koeverden -- ebben a szakágban is jó... --. Winkler Máté ötödik, Holpert Ervin nyolcadik lett.

Nos hát: öt az arany-, kettő az ezüst- és egy a bronzérem eddig. Később pedig izgulhatunk az ötezer métereken is.

16.59: a nap első részének vége következik, a férfi K4 1000 m, ezen kívül ma még az ötezres futamok vannak hátra. Start! A 4-es pályán Noé Milán, Dudás Miklós, Szabó Balázs, Tóth Dávid, az 5-ös pályán Hadvina Gergely, Dombi Rudolf, Boros Gergely, Holpert Ervin. Már 500 m-nél járnak, vezetnek Dombiék, Dudásék hatodikok. Az utolsó 250 méter következik, maradt a sorrend. A csehek nagyon erősek, de nem tudnak mit kezdeni velünk -- meg a franciákkal sem. Elvileg Dombiék nyertek. Gyakorlatilag is! Öt századdal előzték meg a franciákat, míg a másik magyar kvartett nyolcadik.

16.51: Vass András, Makai Tibor, Fürdök Gábor (utóbbi kettő szegedi), Korisánszky Péter az egyik, Sarudi Pál, Kiss Tamás, Varga Dávid, Széles Gábor a másik magyar kenuban. Hamarosan indul a C4 1000 m. Elindultak. 250 méternél harmadik és hatodik helyen mennek egységeink. Harmadik helyen jönnek Sarudiék, ötödiken Fürdökék a hajrában. Előbbiek még előrébb léptek egyet -- újabb ezüst! --, míg utóbbiak maradtak az ötödik pozícióban.

Eddig négy arany-, egy ezüst- és egy bronzérem a mérleg.

16.36: az egyik hazai hajóban Medveczky Erika és Benedek Dalma, a másikban Hegyi Zomilla és Dira Zsófia. Go! Benedekék megléptek a mezőnytől! Hegyiék is dobogó közelben, negyedikek egyelőre. A mieink közül 500 m-nél Benedekék vezetnek, Hegyiék egyet előrelépve dobogósok. 250 méterrel a vége előtt alakul a kettős siker: az első két helyen a magyarok! Benedekéket csak gyorsvonat érné utol, Hegyiék visszaestek, elfáradtak, talán negyedikek. Nézzük az időt, ki a harmadik: a másik magyar hajó, amely így harmadikként végzett. Bocsánat az alulbecslésért!

A győztes üzbég Vagyim Menkov felsegíti a 7. helyezett Vajda Attilát a C-1 1000 méter döntőjében a szegedi MOL kajak-kenu Világkupa második napján. MTI Fotó: Kovács Tamás
A győztes üzbég Vagyim Menkov felsegíti a 7. helyezett Vajda Attilát a C-1 1000 méter döntőjében a szegedi MOL kajak-kenu Világkupa második napján.
Fotó: Kovács Tamás

16.27:
 és mehet a menet! Vajon aranymenet lesz? Bara egynegyed km megtétele után hatodik. Ötszáz méter után hetedik a magyar lány. A hajrá előtti időmérőnél Bara újra hatodik, míg a célba elsőként a lengyel Mikolajczy ér, Bara pedig hetedik helyen zár. A női párosoké a következő finálé -- természetesen még mindig ezer méteren.

16.27: Bara Alexandra a magyar résztvevője a K1 1000 m-nek.

Egy kis, kb. tízperces szusszanás, aztán folyt. köv. a női egyessel.

16.11: K2 1000 méter két magyar hajóval, az egyikben két olimpiai bajnok, Kammerer Zoltén és Vereckei Ákos, a másikban Kökény Roland és Szalai Tamás. Rajtoltak! 250 méter után Vereckeiék elsők, Kökényék középen. 500 m-nél: az első két helyen a magyarok. 750 méter után: Kímmererék magasan elsők, a másik hajónk második. Cél: duplasiker, Kammererék elsők maradtak, és Kökényék másodikok. Szabad szemmel. De mit mutat az óra? Amit a szabad szem látott: dupla a siker!

16.03: indulnak a kenupárosok, a mezőnyben a Sáfrán-testvérek, és a Tóth, Mike fiatal duó. Sáfránék negyedikek, míg Mikéék ötödikek, de jönnek fel. 250 m-rel a vége előtt élen a két magyar hajó. Célban elsőként  Sáfránék, negyedik helyen Mikéék! Kettő az aranyérem! 16.11-kor jönnek a férfi kajakpárosok ezren.

Vajda Attila: -- Itt vannak a világbajnokok és vb-helyezettek, itt bekerültem a döntőbe, de a lényeg, hogy nem éreztem olyan fájdalmat, mint korábban. Számomra az ötszáz méteres egyes a fontos, ahol foggal-körömmel harcolok, hogy Szegeden tartsam a Kolonics-emlékkupát.

Janics Natasa: -- Kicsit hamar hoppoltam, talán halkan is, ráadásul szerbül mondtam, hogy "málij hopp", de így is magabiztosak voltunk. A nyugalom áradt az egységünkből.

15.47: start Kucsera Gábor számában, K1 1000 m-en. A felénél, 500 m-nél Kucsera a középmezőnyben. Negyedtáv, Kucsi hetedik. Fehérorosz győzelem (Jurenia), Kucsera pedig hatodik. 16.03: C2 1000 m két magyar egységgel.

15.39: Vajdáék is elindultak, szűk négy perc a menetidő. Vajda jól kezdett a kilencesen, majd egy kicsit visszaesett, 750 m-nél kilencedik, Sarudi negyedik. 500 m-nél Vajda kilencedik, Sarudi is maradt, a francia Goubel vezet. Jön a 250-es vonal, itt Vajda még mindig kilencedik, Sarudi pedig negyedik, sőt a végén is marad ezen a helyen, míg Vajda javít, és sérült háttal hetedik lett az üzbég Menkov nyert. 15.47 az újabb döntő időpontja, K1 1000 m-en jön Kucsera Gábor.

15.37: ahogy a helyi szpíker mondja: elkezdődött a szállítás. Következik a C1 1000 m Vajda Attilával és Sarudi Pállal 15.39-kor. 

15.33: elindult a Mol-világkupa és így a nap első A-fináléja, a női K4 500 méteres döntő a szegedi Janiccsal a hajóban. A további társak: Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma. Féltávnál vezet a vb-címvédő magyar hajó, majd a célba elsőként ér! Megvan az első érem, amely arany!

Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa és Benedek Dalma 1. helyen ér célba a K-4 500 méter döntőjében a szegedi MOL kajak-kenu Világkupa második napján. MTI Fotó: Kovács Tamás
Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa és Benedek Dalma 1. helyen ér célba a K-4 500 méter döntőjében a szegedi MOL kajak-kenu Világkupa második napján.
Fotó: Kovács Tamás

15.31:
két perc múlva indul a nap lényegi része.

15.29: kézformájú "kereplő" vagy inkább hangszer, felfújható dobverő, szponzori lufierdő, kék duda -- szólnak, lobognak, összeütődnek a szurkolói eszközök

15.16: beértek a férfi kajak párosok, nem volt magyar, mégis fülsértőnek tűnt a zaj. Hajjaj!

15.10: zajlanak a B döntők, a közönség hangol, a fedett lelátó kilencven százalékban megtelt, de szerencsére nincs olyan ítéletidő, mint reggel hét óra környékén, így a part mentén is jócskán állnak vagy ülnek a nézők.

A mai program

A-döntők

15.33: női K4 500 m (5-ös pályán Magyarország: Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma)

15.39: C1 1000 m (5-ös pálya: Sarudi Pál, 9-es pálya: Vajda Attila)

15.47: férfi K1 1000 m (7-es pálya: Kucsera Gábor)

16.03: C2 1000 m (4-es pálya: Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, 5-ös pálya: Tóth Márton, Mike Róbert)

16.11: férfi K2 1000 m (4-es pálya: Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, 7-es pálya: Szalai Tamás, Kökény Roland)

16.27: női K1 1000 m (2-es pálya: Bara Alexandra)

16.35: női K2 1000 m (4-es pálya: Benedek Dalma, Medveczky Erika, 5-ös pálya: Dira Zsófia, Hegyi Zomilla)

16.51: C4 1000 m (3-as pálya: Vass András, Makai Tibor, Fürdök Gábor, Korisánszky Péter, 6-os pálya: Sarudi Pál, Kiss Tamás, Varga Dávid, Széles Gábor)

16.59: férfi K4 1000 m (4-es pálya: Noé Milán, Dudás Miklós, Szabó Balázs, Tóth Dávid, 5-ös pálya: Hadvina Gergely, Dombi Rudolf, Boros Gergely, Holpert Ervin)

17.45: férfi K1 5000 m (magyar indulók: Winkler Máté, Holpert Ervin)

18.15: női K1 5000 m (magyar indulók: Csay Renáta, Faldum Bereniké)

18.45: C1 5000 m (magyar indulók: Kövér Márton, Kiss Tamás)

Péntek
17.15: aki 1000 méteren hiányolta a világbajnok Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor egységet, az 500 méteren megkapta a remek párost. Kammererék zökkenőmentesen, győzelemmel vették az első akadályt, nem látszott meg rajtuk, hogy mostanában elsősorban külön vizeken járnak. Boros Gergely és Sík Márton sem versenyzett megilletődötten, győzelemmel léptek tovább a középfutamba.

17.12: a Magyar Kajak-Kenu Szövetség villáminterjút készített a vk helyszínén Vajda Attilával. Íme:


Vajda-interjú.

17.03: a férfi kenusoknál ismét egy futamba kerültek a Bahdanovics és a Sáfrán testvérek. Az olimpiai bajnok fehéroroszok ezúttal visszavágtak az 1000 méteren elszenvedett vereségért, de Sáfránék második helye is döntőt ért. Ahogyan a vichy-i Világkupát is megjárt Széles Gábor, Varga Dávid harmadik helye is.

16.35: A női párosoknál elsőként Hegyi Zomilla és Vad Ninetta lépett színre. A fiatal kettős ötödik lett, amellyel biztosította helyét a középfutamban. A második futamban Kozák Danuta és Szabó Gabriella a portugálok párosával meccselt a győzelemért. A két egység toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből, a mieink hat századdal szerezték meg az első helyet és így egyből a döntőbe jutottak.

16.10: a C-1 500 méter első futamában Vajda Attiláért izgulhattunk. Pontosabban annyira nem kellett izgulni érte, hiszen a brazil Moreno visszalépése miatt hatan sorakoztak fel a rajtnál, vagyis a mezőny minden tagja már a start előtt a középfutamban érezhette magát. Vajda a sérüléséből fakadóan beérte egy ötödik hellyel.

15.40: Elkezdődött a délutáni program! A magyar csapatból egyből egy háromszoros olimpiai bajnoknak volt jelenése, hiszen a szegedi Janics Natasa rajtolt el K-1 500 méteren. Janics, aki előtt a kilences pályán beslisszolt a kínai Zhou Yu, jól tartalékolt erejével, amelyre a középfutamban is szüksége lesz. - Közepesen indultam, mert tudtam, hogy az első hat továbbmegy, de a döntőbe nem lehet egyből bejutni. Iramot mentem, és nézegettem jobbra-balra, nehogy meglepjenek a többiek. Aztán száznál úgy gondoltam, miért ne legyek előrébb, és elindultam. Jó érzés volt, hogy Rikkalát úgy hagytam ott, mintha gyorsvonattal mennék – magyarázta Janics Natasa.

Elrajtolt a Mol sík vízi, kajak-kenu világkupa a Maty-éren. (galéria)

12.54: a női K-1 1000 méter második középfutamában egymás mellé került a két magyar versenyző. Ám míg Bara Alexandrának sikerült megszereznie a továbbjutást érő második helyet, Groholy Orsolya csak a negyedik lett.

12.44: két magyar hajó is lesz a K-2 1000 méter fináléjában! Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos párosa mellé ugyanis csatlakozott a Szalai Tamás, Kökény Roland duó is. A fiúk jól megtalálták az összhangot a középfutamban, és több mint egy hajóval nyertek a portugál és szlovák egység előtt.

11.50: Kucsera Gábor a döntőben! Sári Nándor tanítványa meggyőző versenyzéssel, a kanadai Adam Van Koeverden mögött a második helyen lépett tovább K-1 1000 méteren. A másik magyar induló, Hufnágel Tibor a legerősebb középfutamban kapott helyet. A fiatal kajakos a hatodik helyet szerezte meg és ezzel nem jutott be a fináléba.

11.35: Vajda Attilának a C-1 1000 méter második középfutamában alaposan meg kellett küzdenie a döntőbe jutásért. A szegediek olimpiai bajnoka sérüléssel küzd és mint a futam előtt elmondta, a hármas pályával sem volt túl elégedett. Az utolsó száz méterhez a negyedik helyen érkezett, hatalmas hajrát nyitott, és jobb hajóberúgással a lengyel Kuleta előtt megcsípte a továbbjutást jelentő harmadik helyet. Izzasztó pillanatok voltak…

- Nagyon nagy volt a szél – felelte Vajda Attila. – Ha nem támaszkodnék a lapáton, össeesnék. Sajnos érzem még a sérülésem - mondta Vajda.

Edzője, Vécsi Viktor is nyilatkozott a delmagyar.hu-nak. - Látszik Attilán a fáradtság, éppen ezért a vk után biztosan pihenőt adok neki. A szegedi versenyen legfontosabb számára az 500 méter megnyerése, mégpedig azért, mert ez a verseny viseli a Kolonics-emlékfutam elenvezést - fogalmazott Vécsi.

11.22: a női K-4 500 méter középfutamával folytatódott a program. A Groholy, Tóth, Vad, Sarudi összetételű egységnek a legjobb három között kellett volna zárni a döntőbe jutásért. Bár a végén igyekeztek mindent beleadni a lányok,  sajnos nem sikerült a bravúr – hatodik hellyel búcsúztak el a további küzdelmektől.

10.58: férfi négyeseink produkcióját szájtátva nézhették az előfutamok során: a Holpert, Boros, Dombi, Hadvina összetételű hajó a végén kissé lelazuló vb-ezüstérmes szlovákokat verve, az első helyen jutott be a döntőbe. A Tóth, Szabó, Noé, Dudás összetételű csapathajó sem bízta a véletlenre, a fiúk meggyőző fölénnyel nyerték meg futamukat.

Mol sík vízi, gyorsasági kajakos és kenus világkupa a szegedi Maty-éren (galéria)

10.35: a női K-1 1000 méteren két fiatal versenyző szállt vízre: Bara Alexandra a harmadik, Groholy Orsolya a második helyet szerezte meg futamában, mindkét lány a középfutamban folytatja.

Női párosaink már a döntőre készülhetnek: Hegyi Zomilla és Dira Zsófia imponáló versenyzéssel győzte le a vb-ötödik svéd Sofia Paldanius, Josefin Nordlöw kettőst. A második futam mezőnye szinte végig csak a hátát nézhette a vb-bronzérmes Medveczky Erika, Benedek Dalma párosnak.

10.15: Látványos csatát vívott a Szalai Tamás, Kökény Roland kettős a szlovén egységgel a K-2 1000 méter első előfutamában. A Gönczy Gábor sérülése miatt az idén összeülő páros a hajrában néhány centivel alulmaradt Rok Kukékkal szemben, és a második helyet szerezte meg.

A második futamban induló Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos több mint tíz év után ült össze ismét ebben a versenyszámban – nem csak a nosztalgia, hanem a sikeres jövő kedvéért. Az 1999-es zágrábi Európa-bajnokság ezüstérmesei tökéletes összhangban lapátoltak, s majd két hajóval nyerték meg futamukat a portugál egység előtt.

09.58: a Tóth Márton, Mike Róbert és a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály magyar egység is remekül szerepelt a C-2 1000 méteres előfutamokban: mindkét páros meggyőző fölénnyel nyert.

09.24: erős mezőnyben kellett lapátolnia Kucsera Gábornak K-1 1000 méteren: a vb-2. svéd Gustafssonnal, az olimpiai 3. ausztrál Wallace-szal és a vb-3. kanadai Van Koeverdennel kellett megküzdenie. Kucsera könnyedén megszerezte az ötödik helyet a futamában - nem kellett különösebben hajtania, hiszen a legjobb hat helyezett a középfutamban folytatja.

08.56: 500 méteren a Kozák, Kovács, Janics Natasa, Benedek összetételű női négyes másfél hajóval megnyerte előfutamát, és egyenesen a fináléba jutott. A Groholy, Tóth, Vad, Sarudi összetételű egységünk az ötödik helyen zárt, így a középdöntőben folytathatja.

A férfi C-1 1000 méterek előfutamaival folytatódtak a versenyek. Sarudi Pál kiváló hajrával szerezte meg a győzelmet az első futamban, míg pekingi olimpiai bajnoka, a szegedi Vajda Attila negyedik lett a vb-címvédő üzbég Menkovot is felvonultató futamban, így a középfutamban is lesz jelenése. Vajda Attila arra panaszkodott, hogy nagy volt a különbség az egyes és a nagyobb számú pályák között.

08.00: ezekben a pillanatokban elrajtolt a szegedi Mol sík vízi, gyorsasági kajakos és kenus világkupa. A részletes program, péntek: 500 és 1000 m-es elő- és középfutamok 8.00 (utolsó 18.28). Szombat: 200 m-es elő- és középfutamok 8.30, női K-4 500 m-es, illetve 1000 és 5000 m-es döntők 15.30. Vasárnap: 500 m-es döntők 10 ó 200 m-es döntők 16.00.

Korábban
Magabiztosak, büszkék, felkészültek, erősek, fegyelmezettek. Ilyen tulajdonsággal felruházott sportolókkal találkozhattunk tegnap a szegedi Novotel hotelben, a ma a Maty-éri olimpiai vízicentrumban kezdődő Mol kajakos és kenus világkupa sajtótájékoztatója előtt. Legalábbis aki látja őket, nagyjából ehhez hasonló benyomása támad a mieink láttán. És ne feledjük: az ellenfelek is így nézhetnek a piros-fehér-zöld színeket viselő csapatra.

A magyar válogatott világkupa előtti csapatbemutató összejövetelére csoportokban érkeztek a mieink. A hallban Kovács László, Janics Natasa edzője beszélgetett, az emeleten Vajda Attila ült egy asztalnál Storcz Botond szövetségi kapitánnyal és a szövetség elnökével, Baráth Etelével, aztán megérkezett Fürdök Gábor, majd Janics is, később pedig sorban a többiek, így az EDF Démász-Szegedi VE eddig még nem említett versenyzői közül Sík Márton, valamint Vajda trénere, Vécsi Viktor. Egyedül az ötödik szegedi „elem", Makai Tibor nem látszott sehol.

Megbeszélték. A szegedi Sík (balról) és Vajda (jobbról), valamint Kucsera (sapkában), Kiss István edző, Boros és Kovács Katalin a Novotelben. Fotó: Veréb Simon
Megbeszélték. A szegedi Sík (balról) és Vajda (jobbról), valamint Kucsera (sapkában), Kiss István edző, Boros és Kovács Katalin a Novotelben.
Fotó: Veréb Simon

A fegyelmezettség akkor is megmaradt, amikor a Vedres-teremben mindenki elfoglalta a helyét. Baráth Etele az igazi izgalmakat említette, amelyek a szolnoki rangsorolót követően most kezdődnek, szóba került a Mol-világkupa mint márkanév is, Nagy Sándor szegedi alpolgármester a város szerepéről beszélt, majd következett Storcz Botond várakozása: – Különleges és vegyes összetételű a csapat, amelyben minden korosztály megtalálható. Nem ez a fő versenyünk, de biztos vagyok benne, hogy jó hétvége lesz, főleg mert a nemzetközi mezőny Szegedet, a Mol-világkupát kiemelt eseményként kezeli. Érdekes lesz Kovács Kati és Janics csatája K1 500 méteren, de Vajda Kolonics-emlékfutama, a C1 500 méter is izgalmasnak ígérkezik. A csapattól tíz érem már jó alapcélnak tűnik.

Hogy Storcz szavait igazoljuk a vegyes összetételről, a legidősebb magyar 38, a legfiatalabb 19 éves, a vk-n induló ötvennégy fős keret – minden számban két egység startol – átlagéletkora pedig 24,7 év. A már említett Vajda éppen az átlagot képviseli – de csak korban, teljesítményben nem.

– Sajnos még mindig érzem a hátamban a sérülést. Nem vagyok feladós fajta, odatérdelek, és a legjobbat igyekszem nyújtani mindkét számban, de a felkészülésem a húzódás miatt nem volt tökéletes, így nem tudom, mire számíthatok – mondta Peking olimpiai bajnoka.

Mi viszont tudjuk, mire számíthatunk: magyar, benne szegedi sikerekre. Vigyázz, kész, rajt!

Olvasóink írták

 • 18. reagens 2010. május 31. 09:27
  „"magyar remelés a vk-n"
  remelés...
  Legalább 1 emberrel (célszerűen a mellettetök ülővel) olvastassátok már el a szerkesztőségben a cikket mielőtt kiteszitek a website-ra!!!
  Ez egy blikknél, napi ásznál, vagy bors onlánynál is ciki, nemhogy egy 100 éves DM-nél.”
 • 17. unknown 2010. május 31. 09:15
  „Nem kellett volna Attilának erőltetni az indulást, ha sérült. Természetesen (földijeként) szurkolok neki, ám edzőjének gondosabban kellene eljárni ilyen esetben... Kezelés, pihentetés nélkül a baj csak nagyobb lesz.”
 • 16. kreatív 2010. május 30. 21:52
  „bpetya 2010.05.30. 10:13
  Szia kreativ...
  Bár annyira nem vagy az... ezek nem focisták... :-(( Ezek nagyon keményen edzenek! Fogalmad sincs róla!
  Valamikor ifi koromban (kb 7 évig ) én is műveltem ezt a sportágat és 17 éves koromban heti 10 edzésünk volt, 6 órakor már vízen voltam...
  Ha Te ennek az 1/3-át csinálod nap-mint-nap, akkor fejet hajtok a felszólalásod előtt..
  Különben meg hozzon mindenki annyi sikert, sportdiplomáciai dicsőséget ennek a kis országnak, amennyit a kajak-kenusok- és akkor rendben vagyunk.
  A kajak-kenu a mai világban már régen nem amatőr sport, -kifejezetten pengeél határokon táncoló eredményhalmaz, melyben az győz, aki fejben is a pillanatnyilag legjobb. Ehhez kemény munka kell!
  Üdv egy nemszegedi (Szolnoki) kajak-kenu szimpatizáns
  Kedves Petya!

  Kenuztam én is! Tanulás és munka mellett!!!
  Kérdezd meg a megélhetési "SZÁLLÍTOKAT", és azok holdudvarát, milyen a napi, heti, havi és éves elfoglaltságuk. Vesd ezt össze egy gyermekét egyedül nevelő háromgyermekes anyáéval! Kérdezd meg azt is mennyi a keresetük, gondold végig azt is kinek jelentősebb össztársadalmi szempontból tevékenysége?!

  Ha mindezen túl vagy, szégyelld egy kicsit Magad!”
 • 15. Szurkoló 2010. május 30. 18:36
  „Szívből gratulálok valamennyi indulónak - különösen büszke vagyok a szegediekre! :)
  Számomra igen nagy értékkel bírnak a helyezések is, nem csupán az érmek.
  Kívánok mindannyiótoknak sok-sok erőt az idei szezonhoz és eredményes további felkészülést!
  Köszönjük a szép élményeket, sikereket! :)

  # Kreatív: megbeszéltük. :)

  Üdvözlettel, Sz.”
 • 14. Boribona 2010. május 30. 11:10
  „A sikerekhez és a kemény munkához gratulálok!

  De azért ennyi idétlen keresztnevű embert egy rakáson! Mindenkinek meghülyültek a szülei a névadáskor??
  Zomilla, Bereniké,Danuta, Ninetta....”
 • 13. nyuszika30 2010. május 30. 08:12
  „A hangosításon lehetne javítani, mert elég vacakra sikeredett...
  Izgalmas nap lesz a mai és remek program.
  Hajrá!”
 • 12. tiszai 2010. május 30. 07:12
  „Délelőtt 500 m-es, délután 200 m-es döntők.
  09:48 órakor kezdődnek a délelőtti futamok.
  Bejutni a Bajai út felől lehet.”
 • 11. Zsoltee0716 2010. május 29. 22:27
  „Vasárnap mi várható? Hol van vmi program?”
 • 10. kreatív 2010. május 29. 18:22
  „Kedves Szurkoló!
  Korrekt válaszod meglep, elismerem a hangnem és a sportág-ismeret mások számára is példamutató !

  Majdnem mindenben egyetértek, ... de, mint kiemelt olimpiai sportág, sajnos jelentős közpénz-támogatást is élvez, és elsősorban azok számára akik, -mint Te is elismered,- nem lehetnek morális példaképek, bármennyi olimpiai aranyérmet is szereznek!

  A fentiek mellett említést érdemel az az élsportolókat körülvevő "ügyintézői holdudvar", akik biztos egzisztenciális alapjukat teljes mértékben improduktív tevékenységgel tartják fenn, megdézsmálva a központi kereteket!

  Valóban ez a sportág gyönyörű, kár elrontani anyagi érdekeltséggel! A kajak-kenu velejéig amatőr alapokra teremtődött, a sportág jellemzője, hogy központi támogatás nélkül a megélhetési élversenyzőket a szponzori szupport nem tudná eltartani!

  Még egyszer: kulturált válaszodért köszönet! Remélem Te is értesz engem!”
 • 9. core2 2010. május 29. 18:11
  „Hajrá magyarok!!”
 • 8. sfax 2010. május 29. 16:10
  „A focisták talán példát vehetnének !”
 • 7. Jázmint 2010. május 29. 11:45
  „Ugye Vajda milyen jó, hogy mindenre van magyarázat:):)

  Hajrá-Hajrá!!!!!!!!!!! A többieknek is SOK SIKERT, most látszani fog, ki mivel töltötte a felkészülési időt, illetve már látszik is.”
 • 6. Szurkoló 2010. május 29. 09:32
  „Kedves Kreatív!

  Már más alkalommal is írtam neked, most is megteszem és elmondom ugyanazt.
  A magyar kajak-kenu sportban egy igen szűk réteg az, aki a te szavad járása szerint "dolce vitá"-ról beszélhet. Ők a legismertebbek, róluk cikkeznek, őket hívják meg mindenféle műsorokba. Hozzá is teszem gyorsan: minden joguk meg is van ehhez a szinthez, mert ők az olimpiai bajnokaink. Embertelen munka hozta meg nekik eredményeiket.
  A többiek - a világversenyeken szintén induló kajak-kenusok, akik nem olimpiai bajnokok, "csak" EB-, VB-helyezettek, érmesek - nem élnek jobban, mint egy középosztálybeli dolgozó ember, pedig egyetlen pillanattal sem dolgoztak kevesebbet olimpiai bajnok társaiknál.
  Valamennyiükre elmondható, hogy keresetük döntő többségének alapja szponzori támogatás, nem közpénz. Már ha olyan szerencsések, hogy van szponzoruk. Meglepődnél, hány olyan klasszis kajakosunk-kenusunk van, aki önerőből, családi büdzséből finanszírozza azt, amit más, szerencsésebb társa szponzori hozzájárulásból. Többek között például róluk is azt hiszed, hogy fickándoznak a milliókban. Sajnos nem így van, pedig sokan megérdemelnék.

  Összességében véve úgy hiszem, te, mint (tömeg)sportszerető ember, érted, amit most leírtam és abban bízom, hogy többek között velem együtt szurkolsz a magyarok, és elsősorban a szegediek sikeréért.
  Kívánom, hogy találj magadnak olyan kedvencet e sportágon belül, aki szimpatikus számodra, és meglátod, máris máshogy állsz az egészhez. Nem lesz nehéz! :)

  Sportbaráti üdvözlettel,
  Sz.”
 • 5. kreatív 2010. május 29. 09:19
  „Sajnos, mint minden olimpiai centrikus sportágunk esetén "fordított a piramis"! Ez annyit jelent, hogy nem széles tömegsportbázisból szelektálódnak a legjobbak, hanem erős közpénztámogatással igyekszünk megtartani pozícióinkat, kevés kiválasztottból! Kicsit egyszerűbben!!!Először pl. Szegeden kb. 10 uszodát kellene építeni, minden gyermek számára kötelező lenne az úszás! A legjobbakból kiválasztódnának az élsportolók. Jelenleg, de ezt nem is mondom..........!!!
  Még egy gondolat! Egyetértek Jacques Rogge véleményével: nincs jogosultsága a női jégkorongnak a téli olimpián!!! Nincs igazi vetélytársa a két amerikai csapatnak. Hasonlatosnak tartom a női kajak ágazatot is az olimpián!!!! Nincs még egy ország a földkerekségen, amely olyan központi anyagi támogatásban részesíti a sportágat, más országok félamatőrjeivel szemben, mint a magyar /országon belül pedig, mint Szeged!!!!/ Természetesen ezért tudjuk magunk között Natasa Janicsot is!!!!”
 • 4. bélás 2010. május 28. 12:44
  „Ezaz. Legalább Ők meghozzák az aranyakat.
  sikert és kitartást kívánok Nektek”
 • 3. Szurkoló 2010. május 28. 10:17
  „Hajrá szegediek, hajrá magyarok!!!!
  Sok sikert kívánunk nektek és a helyszínen buzdítunk benneteket! :)”
 • 2. bela123 2010. május 28. 09:27
  „Kreatív!
  Majd ha egyszer lelapátolsz legalább 30 métert, megtudod, mennyire "unalmas" sportág ez <moderálva>”
 • 1. kreatív 2010. május 28. 07:26
  „UNALMAS LAPÁTOLÁS, A "DOLCE VITÁ-T ÉLŐK EGZISZTENCIÁLIS MEGSEGÍTÉSÉRE!

  NEM UNJÁTOK MÉG?!

  A SPORTÁG GYÖNYÖRŰ, .......HA AMATŐR!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei foci: döntetlent játszott a Volán

Idegenben továbbra is remekel a Tisza Volán NB III-as labdarúgócsapata. Megyei futball eredmények. Tovább olvasom