Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Kilenc hajónk már döntős

Tegnap az ötszáz és az ezerméteres előfutamokkal megkezdődött Szegeden, a Maty- éren a 11. ifjúsági síkvízi kajak-kenu világbajnokság. Az első napon kilenc egységünk egyből a fináléba jutott.
Kajak-kenu, világesemény, Szeged. A felsoroltak egyértelmű hozzátartozója az eső. Csakúgy, mint 1998-ban a felnőtt vb, vagy 2002-ben a felnőtt Eb alkalmával, ezúttal sem maradt el a negyedik összetevő, az eső, amely most széllel is párosult.

Elmaradt a megnyitó

Az időjárás egyértelmű áldozata volt a csütörtök esti megnyitó. Pedig a szervezők igen színvonalas másfél órát kínáltak volna az esemény résztvevőinek Toronykői Attila rendezésében. Fellépett volna például a Megasztárból Tóth Vera, de szegedi művészek révén is igen színvonalas produkciót láthattunk volna. Így aztán a nemzetközi és a magyar szövetség vezetői úgy döntöttek még időben lefújva a nemzetek szabad égre vonulását, hogy az újszegedi színpad helyett a hazai gárda szálláshelyén, a Novotel Hotelben tartanak egy rögtönzött megnyitót.

A végleges adatok szerint a szegedi vb-re 56 ország 512 versenyzője érkezett meg. Olyan nációk is küldtek sportolót, mint például Ecuador, Guatemala, India, Szingapúr, vagy Vietnam. A koordinálásban éppen ezért nagyon fontos szerep jut a Bukta Katalin szervezte hoszteszcsapatnak, annak a 35 főnek, akik többsége már a korábbi világeseményeken is segített a nyelvi eligazodásban.

Kozák Danusia az előfutam-elsőségig és az ötszázas döntőig lapátolt Fotó: Miskolczi Róbert

Csadorban a hajóban

Színes egyéniségei már az első napon adódtak az eseménynek. A női kajakosok az ötszáz méteres rajthoz készülődtek. A negyedik selejtezőben az iráni hölgynek – aki vallási okokból csadorban ült a hajóban – nem igazán sikerült betalálnia a rajtgépbe. Amikor meg a hajó orra ott volt, a szél elfújta alóla az eszközt. Tett egy kört, megint megpróbálta – megint nem sikerült. A versenybírók és a futam további hat résztvevője türelmesen megvárta, amíg Gahvagi Dorsa kb. három perc után harmadszorra lendületből beereszkedett a rajtgépbe, és így elindulhatott a verseny. Jól kezdett, aztán végül hetedik lett – de a legnagyobb tapsot a hazaiak után ő kapta.

Ami pedig a magyar versenyzőket illeti: ezer méteren négy egységünk juthatott egyből a ma délutáni döntőbe – és azonnal meg is tették mindezt, megspórolva maguknak a ma délelőtti középfutamok kínjait. A kenu ketteseknél a Nagy P., Kövér duó, a női kajakosoknál a Hegyi, Csipes páros, valamint a fiú kajak és kenus négyes tehát már biztos részese a mai fináléknak. Ugyanígy tett ötszázon a C2-es (Körmendi, Németh Sz.), a női K2-es (Hegyi, Gyulay) és a K4-es, valamint a fiú K4-es és C4-es egység is.

A hétvégi műsor

A mai program, 9.30-tól: 1000 m-es középfutamok. 12–13: I. Szponzor-kupa sárkányhajóverseny, 15.10: olimpiaibajnok-generációk csatája: Szöul hősei (Csipes, Fidel, Ábrahám, Gyulay)–Sydney és Athén hősei (Kammerer, Storcz, Horváth, Vereckei). 15.30–16.25: 1000 m-es A döntők, 17.30–18.10: 1000 m-es B döntők.

A vasárnapi program, 9.30-tól: 500 m-es középfutamok, 15– 15.45: 500 m-es A döntők, 17– 17.50: 500 m-es B döntők.

Remekeltek a magyarok

A magyarok eredményei. Előfutamok, 1000 m, fiúk, K1 (I. előfutam): 4. Felszeghy Gábor. C1 (I. ef.): 2. Kiss Tamás. K2 (II. ef.): 2. Németh Tamás, Németh G. Dániel. C2 (I. ef.): 1. Nagy Péter, Kövér Márton. K4 (I. ef.): 1. Magyarország (Papp Sándor, Czina Zoltán, Szalay Tamás, Demeter István). C4 (II. ef.): 1. Magyarország (Szemán Gábor, Körmendi Péter, Korisánszky Péter, Németh Szabolcs). Lányok, K1 (III. ef.): 1. Kozák Danusia. K2 (I. ef.): 1. Hegyi Réka, Csipes Tamara.
500 m, fiúk, K1 (III. ef.): 4. Soós Tamás. C1 (III. ef.): 2. Korisánszky Tamás. K2 (I. ef.): 2. Czina Zoltán, Szalay Tamás. C2 (III. ef.): 1. Körmendi Péter, Németh Szabolcs. K4 (I. ef.): 1. Magyarország (Bak Ádám, Felszeghy Gábor, Bernáth Tibor, Karakas Ádám). C4 (II. ef.): 2. Magyarország (Nagy Péter, Kövér Márton, Szemán Gábor, Nagy Gergely). Lányok, K1 (I. ef.): 1. Kozák Danusia. K2 (I. ef.): 1. Hegyi Réka, Gyulay Blanka. K4 (III. ef.): 1. Magyarország (Halász Viktória, Medveczky Erika, Szirom Nikolett, Csipes Tamara).  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holnap rajt Helsinkiben

Szombaton megkezdődik Helsinkiben a 10. szabadtéri atlétikai világbajnokság. A magyar csapat egy… Tovább olvasom