Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Király Sándor büszke a szegedi időszakra

Mi lett vele? sorozatunkban (6. rész) Király Sándorral, a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapatának egykori mesterével beszélgetünk. A Kecskeméten élő tréner többször megfordul Szegeden, és büszke a két és fél éves Tisza- parti munkásságára.
Miskolcon vált híressé. A Borsod megyei székhely legeredményesebb női kosárlabdaedzője volt Király Sándor. Három ezüst- és két bronzérem a termése az NB I A csoportban, kétszer (1993, 1994) magyarkupa-győztes lett a DKSK-val. Nyolc és fél év diósgyőri munka után Szegeden vállalt szerepet, 2000-ben lett a Szeged KE trénere. Királlyal a fiatal Tisza-parti együttes bajnok lett a B csoportban, vele harcolta ki az A csoportba feljutást, ahol azóta is szerepel a szegedi alakulat.

– Szép időszak volt az a két és fél év, amelyet Szegeden tölthettem – kezdte a beszélgetést a Kecskeméten élő, 55 éves Király Sándor. – Fiatal csapattal, Laluska Judittal, Kiss Nikivel, Pungor Krisztával, Rajnai Zsuzsival harcoltuk ki a feljutást. Nagy dolog volt ez ám. Ezután sikerült támogatót találnunk, megerősítenünk a csapatot és stabil A csoportos együttessé válnunk. Szép időszak volt az életemben a szegedi munkásság, jó szívvel gondolok vissza rá.

Király Sándor többször is felbukkant az újszegedi sportcsarnokban az elmúlt években. Nyilvánvaló, hogy az első időszakban a női meccseken tűnt fel, azonban az elmúlt hónapokban leginkább a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák férfimeccseit nézi meg.

A Borsod megyei székhely legeredményesebb női kosárlabdaedzője volt Király Sándor. Fotó: DM/DV
A Borsod megyei székhely legeredményesebb női kosárlabdaedzője volt Király Sándor.
Fotó: DM/DV

– Papíron még a kecskeméti férficsapat alkalmazásában állok, azonban a jelenlegi együttessel valójában már semmilyen kapcsolatom nincs. Nem tudok azonosulni a klubnál kialakult felfogással, ezért fordítottam hátat a sportágnak. Tetszik a Szedeák: a vezetők lelkesedése példaértékű, és egyre markánsabb a csapat is. Egy jó középcsapat válhat idén az együttesből. Látom, hogy egyre többen járnak a meccsekre, egyre népszerűbb a városban a férfiegyüttes. Kevésbé értem, hogy a női meccseken miért nincsenek ennyien, pedig a Szeviép figyelemre méltó eredményeket ért már el, mégis kevesebben kíváncsiak a lányokra.

A szeretett sportágától távol került, azonban az eredményeket figyelemmel követi, naprakész a magyar kosárlabdából.

– Laluska Patyival rendszeresen beszélek, a közelmúltban Gouth Iván 80. születésnapján is jót beszélgettünk. Évek óta a vállalkozásom tölti ki az időmet, így a munka játssza a főszerepet. Visszatérve a női csapathoz: a Szeviépben egy egykori tanítványom, Laczi Edit is játszik, a bedobónak két évig voltam az edzője. Örülök annak, hogy ilyen sokat fejlődött, meghatározó játékosa lett a szegedi csapatnak, bízom benne, hogy a térdsérülése rendbe jön, és hamarosan újból a pályán láthatjuk őt. Ha már hosszú idő után nyilatkozhattam a Délmagyarországnak és Délvilágnak, akkor engedje meg, hogy ezúton kívánjak minden sportbarátnak boldog új évet!

Olvasóink írták

 • 4. kormorán 2011. január 05. 14:17
  „Kedves ADMETox!

  Én csak tényeket közöltem egy újság cikkből, de egyben a véleményemet is kimondtam ezzel. Király Sanyit ezer éve ismerem a szakmából. A végzettségét ne ragozzuk, mert pontosan tudom, hogy melyik iskolába járt és miként "szerezte" a képesítéseit. Én figyeltem Szegeden a szakmai munkáját, fogalma nem volt, hogy pl. egy felkészülési időszakban, hogyan kell terhelni általánosan és sportágspecifikusan egy kosárlabdás hölgyet. (Kérdezze meg Pungor Krisztát vagy apukáját, Miklóst - aki szintén edző volt még a SZEOL-nál - erről!!)
  És ezzel nem "fikáztam" - mint ahogy ön írja, és egyben minősíti is a kifejezés - hanem a valós tények birtokában leírtam a véleményemet, illetve az újságból idéztem a szakmai és sportorvosi véleményeket.
  Természetesen a mai edzők egy része karrierista, és nem elsősorban az életkori sajátosságoknak megfelelően alkalmazza a tanult edzés módszereket, mert gyorsan akar eredményt elérni. Természetesen Rátgéber Laci is követhetett el hibákat. De valahol már a gyerek és serdülőkori edzésmódszereknél kezdődik a baj, mert sajnos az ilyen korú kis kosarasok kapnak olyan terheléseket, ami nem igazából segíti a megfelelő csont és porcszerkezet későbbi teljes kialakulását. De ne menjünk bele szakmai kérdésekbe, ha Király Sanyit ilyen szakmai múlttal és eredményekkel elfogadják, ám bizonyítson. De úgy érzem, hogy ez az ember a mentalitásánál és felkészültségénél fogva sem hasonlítható össze az előbb említett pécsi sikeredzővel, mert akkor már Sanyi is valamelyik európai csapatban végezné edzői munkáját.
  A "Tisztelt Kormorán" megszólításnál pedig a "K" nagybetű!!
  Üdvözlettel: egy kosárlabda szakedző”
 • 3. ADMETox 2011. január 04. 15:59
  „Tisztelt kormorán!

  Te nagyon ki vagy hegyezve Király Úr ellen! Hová ez a nagy felbőszülés. Ez csak egy "Mi lett vele? sorozat"...
  Kijavítanálak kicsit.
  1. Király Sándornak van középfokú végzettsége.
  2. Az is tény, hogy női ágon Ő Rátgéber László után a második legsikeresebb edző.
  3. Az idei szezonra is még mindig rendelkezik érvényes A-csoportos edzői licensszel.
  4. Van edzői szakmai végzettsége.
  5. Hasonlítsuk pl össze hány játékosa sérült le mondjuk Rátgéber Lászlónak, ill. Király Sándornak 13 év alatt.
  6. Zsolnay Gyöngyi... Mindig Ő jön elő, mindig vele folyik a példálózás. Én nagyon sajnálom, ami történt, nagyon rossz, amikor egy sportoló megbetegszik, lesérül és nem nyújthat maximumot, de ez bárkivel megeshet. (Jobb esetben a sportolónak is meg kellene tennie mindent a felépüléséért...)
  Volt hogy nem lehetett kivinni Belgiumba egy Ronchetti kupa meccsre, mert korcsolyázás közben törte össze magát, vagy fontosabb volt egy Michael Jackson koncert?!
  Úgy emlékszem Gyöngyi 2010 tavasszal hagyta abba az aktív sportot a Fradiban (még az A csoportba kerülésért játszottak sikerrel! [gratulálok hozzá]), de előtte játszott (folyamatosan) a Tatabányában és a Monorban. Annyira nem tehette tönkre anno Király Sándor a ´94-95-ös szezonban, ha még utána tudott játszani vagy 15 évet, és nem is rosszul. (hozzáteszem, játszottam ellene)
  Én most itt nem balhézni, veszekedni vagy egymásnak ugrani szeretnék, csak nem értem mért kell egyből habzó szájjal a másiknak ugrani?!!!! Már egyből a fikázás megy. Ahhoz értünk :( Szomorú...

  És még valami: Nem tartom kizártnak, hogy a Pécs is, vagy a Sopron is mindent megtesz játékosai egészségéért, esetleges felépüléséért. Nyilvánvalóan! Azt viszont biztosan tudom, hogy Király Úr is a legkiválóbb szakemberek felkeresésével és segítségével próbálta játékosai gyógyulását elősegíteni!

  Üdvözlet
  és további nagyon szép napot kívánok.”
 • 2. kormorán 2011. január 04. 14:53
  „És még üzenem neki - A TERHELÉS ÖSSZETEVŐI:
  1. Intenzitás 2. Ingersűrűség 3. Időtartam 4. Terjedelem
  h i r d e t é s
  A cikk a hirdetés után folytatódik tovább
  1. Intenzitás
  2. Ingersűrűség
  3. Időtartam
  4. Terjedelem

  A terhelés objektív megítélésében szükséges ismerni az intenzitásmutatót, az edzésfolyamat csak így tervezhető.

  Az intenzitás:

  Az edzésintenzitás az edzés hatására létrejövő külső és belső ingerek erősségét jelzi.
  Az edzésintenzitást meghatározza:
  - az időegység alatt végzett mozgás (mozdulat) gyorsasága és gyakorisága,
  - valamely komplex (ciklikus vagy aciklikus) mozgás végrehajtásának sebessége,
  - a felemelt súly nagysága,
  - az ellenállás (ellenfél, versenyszer) nagysága,
  - az időegységre jutó munkateljesítmény nagysága.

  Megkülönböztetünk intenzitásfokozatokat is. Ezek variációja révén jellemezhető egy-egy módszer, egy-egy edzés átlagos, saját intenzitása.

  Egyéni legjobb teljesítmény százaléka | Intenzitás foka (terhelés)
  30-50% | csekély, alacsony
  50-70% | könnyű
  70-80% | közepes
  80-90% | szubmaximális
  90-100% | maximális

  Az intenzitásmutató egy edzés vagy egy edzésciklus külső terhelésének matematikai jelölése.

  Intenzitás index: Összes maximális érték szubmaximális terhelés / Összes terhelés

  Az edzésmunka folyamán minimum 25%-kal túl kell terhelni a versenyhez képest a versenyzőt. Az ingerintenzitásnak időnként a meghatározott határértéket át kell lépnie ahhoz, hogy a sportoló edzettségén, illetve az egyes edzettségi összetevőkben változást érjünk el.

  Amennyiben az intenzitás a hatásos ingererősségek első tartományában helyezkedik el (extenzív terhelések esetén), akkor a fejlődés viszonylag lassú, de folyamatos és az alkalmazkodás rendkívül szilárd. A magas intenzitású terhelések (intenzív terhelések) viszonylag gyors teljesítménynövekedést hoznak létre. Ezzel szemben az alkalmazkodások kevésbé szilárdak.

  Az intenzitászónák által kifejtett hatás jellege:

  - 90-100%; 80-90%: gyorsaság, maximális erő, technika versenyfeltételek mellett,
  - 70-80%; 50-70%: a haladók hatásos zónájának alsó határa erő-, gyorsaság- és állóképesség-fejlesztés és technikai-taktikai képesség terén. A gyorsasági állóképesség, gyorsasági erő, mozgástanulás befejező szakasza,
  - 50-70%; 30-50%: kezdők hatásos zónájának alsó határa erő- és állóképesség-fejlesztés, mozgástanulás terén. Alapállóképesség, mozgástanulás.”
 • 1. kormorán 2011. január 04. 09:05
  „Pénzért vásárolt kispadot Király Sándor?
  Méltányossági alapon újra edző lehet
  | 2002. július 8., hétfő 15:21
  Bár jelenleg minden határozat, szabályzat és ügyészségi állásfoglalás határozottan tiltja, mégis Király Sándort nevezték ki a Szekszárd NB I-es női kosárlabdacsapata vezetőedzőjének. A végzettség nélküli Szegedről tavaly menesztett szakképzetlen Király ellen amúgy sportorvosok és válogatott játékosok is felemelték a szavukat. Információnk szerint a magát második legsikeresebb magyar edzőnek tekintő Király ismét tehetős szponzorokat mozgósított, így lett övé a kispad.
  A hír nemrégiben látott napvilágot: a Szegedről viharos körülmények között elbocsátott Király Sándor újra edző lett, Szekszárdon. A szekszárdiakat nem érdekelte, hogy Király ellen tavaly válogatott játékosok sora lázadt fel, neki tulajdonítva tönkretételét, ami szerintük az okozott, hogy sérülten is játszaniuk kellett.
  A szekszárdi vezetők azt sem titkolták, hogy azért döntöttek a végzettség nélküli Király mellett, mert jelentős szponzori pénzeket ígért, no meg néhány olyan játékost, akikkel elérhető közelségbe kerül a bajnoki döntő is.
  Mindez azért érdekes, mert a történet még tavaly októberben kezdődött, és innentől haladjunk kronológiai sorrendben. Zsolnay Gyöngyi válogatott kosárlabdázó kényszerű visszavonulása kapcsán. 2001. október 2.-án, Zsolnay férje, Vujity Tvrtko nyilvános bocsánatkérésre szólította fel felesége egykori - akkor még meg nem nevezett edzőjét -, mert szerinte a tréner tevékenysége nagymértékben hozzájárulhatott Zsolnay egészségromlásához.
  Nyolc általánossal nem lehet
  A szakvezető erre nem volt hajlandó. Egy héttel később egyfajta válaszként a riporter rendhagyó sajtótájékoztatót tartott, ahol megdöbbentő dokumentumokat tárt az újságírók elé.
  Ekkor derült ki: a jelenleg is élvonalbeli edzőnek nincs semmiféle megfelelő képesítése, mi több az engedélyeket meg sem szerezheti, hiszen a szükséges tanfolyamok megkezdésének alapfeltétele az érettségi bizonyítvány. Ezzel pedig az érintett tréner szintén nem rendelkezik, sőt még az autószerelő-szakmunkás vizsgáján is megbukott, vagyis a legmagasabb iskolai végzettsége a nyolc általános. Azzal pedig senki sem lehet edző.
  Sérülés, álsérülés, koporsó
  Zsolnay Gyöngyi - Király Sándor edzősködése idején - többször mondta: nagyon fáj a térde, nem tud már játszani, ám amikor sérülten is játékra kényszerítették, elhagyta a csapatot. A történethez tartozik még, hogy a tömeges sérülések idején lemondott a Diósgyőri Kosárlabda Klub csapatorvosa, dr. Kalló Emil.
  Az orvos azzal indokolta távozását, hogy az edző rendszeresen felülbírálja őt és önkényesen ad gyógyszert a játékosoknak. A tréner azonban mégis két évre el akarta tiltatni a játékost, mert szerinte nem létező sérülésre hivatkozva szökött el a csapattól és ezzel cserbenhagyta az egész várost. A csapat szurkolói a folyamatos edzői nyilatkozatok hatására 1997. november 23-án elkészítették a "cserbenhagyó" Zsolnay Gyöngyi koporsóját.

  Válogatottak sora a sérültek listáján
  Zsolnayn kívül több egykori válogatott játékos - ma már diplomás kosárlabdaedző - is azt vallotta, hogy testi épségük megsínylette Király tevékenységét, aki túledzette és sérülten is játékra kényszerítette őket. A 113-szoros válogatott, edzői diplomával rendelkező Bakai Eszter például úgy vélte, mivel az edző egyáltalán nem ismeri a terhelés és a pihentetés arányát, két év alatt teljesen tönkrement az egészsége. Egyértelműen Király Sándort tette felelőssé egészsége tönkretételéért Kovács Andrea egykori válogatott kosárlabdázó - ma már szintén diplomás edző - Németh Dorottya, vagy például Takács Daniella, aki 23 évesen felhagyott a sporttal. Tavaly októberben Király korábbi egyesületeiből is jelentkeztek, hogy ténykedése idején igen magas volt a sérülések száma, továbbá nagyon sokan nyilatkoztak úgy: súlyos sérülésük egyértelműen az edző képzetlenségének tudható be.

  Az ügy teljes hátterét megvilágító rendhagyó sajtótájékoztató napján Király Sándor váratlanul a Magyar Távirati Irodán keresztül bocsánatot kért Zsolnay Gyöngyitől.

  Edzői papír egy sörért
  A lavina azonban itt már nem állt meg. Tvrtko kiderítette: Király Sándort első egyesülete képzettség hiánya miatt más - S. Zsuzsanna - néven alkalmazta. Fény derült arra is, hogy a kosárlabda szövetség illetékesét egy sör mellett beszélték rá arra, hogy adjon olyan okmányokat, amelyekkel az élvonalban edzősködhet, megfelelő képesítés nélkül is.
  Az MKOSZ lépéskényszerbe került, és úgy döntött, hogy ezek után csak megfelelő iskolázottságú trénerek dolgozhatnak a sportágban. Király akkori klubja, a Szeged is lépett, egyhangúlag felbontották szerződését.
  A szövetség határozata:
  A Magyar Kosárlabda Szövetség úgy határozott, hogy a 2002/2003-as bajnoki évtől a nem megfelelő képesítéssel rendelkező edzőket a méltányossági működési engedély megadásakor kötelezze a kívánt (előírt) szakképesítés megszerzésére irányuló tanulmányok elkezdésére és befejezésére, és ez alól felmentést csak valóban rendkívül indokolt esetben akkor adják meg, ha a kérelmező edző az előírt mindkét feltételnek megfelel, így az 50. életévét betöltötte és legalább 20 év szakmai gyakorlattal rendelkezik.

  Mivel Király Sándor még csak 47 éves, ezért iskolába kellene járnia, hogy legalább középfokú végzettséghez jusson. Ebben azonban megakadályozza az érettségi, pontosabban annak hiánya.
  Eközben a Legfőbb Ügyészség is megvizsgálta az említett elnökségi határozatot, amely így bekerült a következő évi versenykiírásba. Ennek értelmében tehát Király nem lehetne edző. Három nappal a versenykiírás elfogadása után Királyt mégis kinevezték a szekszárdi csapat vezetőedzőjének.
  És itt térhetünk vissza az eredeti témára. Király székfoglalójában utalt arra, hogy új csapata a jövőben 9(!) számjegyű összeggel gazdálkodhat, amely messze meghaladja a csapat eddigi büdzséjét.
  Időközben Budapesten lezajlott az edzői működési engedélyek kiadása, ahol a Szekszárd új trénere nem kapott licencet. Az egyesületnél azonban nem estek kétségbe. A klub egy másik elöljárója ugyanakkor úgy nyilatkozott, nem vállaltak nagy rizikót Király szerződtetésével, mert korábban egyeztetett Nyiri Dezsővel a szövetség elnökségi tagjával, aki "áldását adta" az egyezségre. (A megyei napilapban is megjelent mindez.)
  Ígéret, hazugság(?), remény...
  Nyiri Dezső - aki egyébként a női liga elnöke - megkeresésünkre úgy reagált, már nagyon unja ezt a témát, ami pedig a Tolnai Népújságban megjelent: hazugság. Elmondása szerint ő csak annyit mondott: "Királynak jó esélye van a méltányossági elbíráláson, de ugyanez elmondható a többi tíz edzőről is.
  Király Sándor pedig elmondta: ő már 22 éve edző - elmondása szerint a második legeredményesebb az országban - és ha eddig nem volt baj a papírjaival, akkor most egy médiában jártas ember kavarásai folytán miért lett ez olyan fontos.
  Király: miért ne kaphatnék méltányossági engedélyt?
  Király - aki iskolai végzettségek hiányában is az edzőtestület elnökségi tagja - ezenkívül elmondta: rajta kívül tudomása szerint még legalább nyolc edzőnek nincsenek meg a papírjai ahhoz, hogy betöltse posztját, mégis mindig őt veszik elő.
  "Miért fáj az a kívülállóknak, ha a gazdasági alapokon működő szekszárdi egyesületnél az öt jelölt közül engem találták a legalkalmasabbnak?" - folytatta az Index érdeklődésére. "A vezetők az én tapasztalatomban bíznak, és velem tudják elképzelni, hogy az együttes három éven belül bajnoki aranyéremért küzdjön. ´88 óta vagyok edző, de csak az elmúlt két évben lett szerepe a végzettségemnek. Miután több mint húsz éve vagyok a szakmában, miért ne kaphatnék méltányossági engedélyt a július 16-ai elnökségi ülésen?" - összegzett.
  Szövetség kontra szövetség
  Valóban nem kizárt, hogy engedélyt kap a szövetség határozatai ellenére. Az Index ezek után felhívta az ügyet kirobbantó Vujity Tvrtkót - aki miatt végül is a szabályzatot is át kellett írni -, aki csak annyit mondott: "Végtelen szomorúsággal tölt el ez az egész, nem szeretnék róla semmit mondani."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teremfoci: a Vasas ellen kezd a KITE-Szeged

A Teremlabdarúgó-bajnokság versenybizottsága elkészítette a torna selejtezőjének részletes… Tovább olvasom