Sport

2014.05.23. 17:19

Királyiak a matracosok ellen

Ki nyeri május 24-én Lisszabonban a BL-trófeát? A Real Madrid tizedszer vagy az spanyol bajnoki címet szerző Atlético Madrid először?

Gyúrós István-Mádi József-Papós Tamás-R. Tóth Gábor-Süli Róbert-Szabó C. Szilárd

El Derbi madrileno – a madridi derbi. A világ egyik legfontosabb városi futballrangadója, talán csak Manchesterben, Glasgow-ban, Milánóban vagy Buenos Airesben rendeznek hasonlót.

Királyiak a matracosok ellen – így is emlegetik majd a sportkommentátorok a küzdő feleket. Miért? A legenda szerint az Atlético azért kapta a matracosok nevet, mert a XX. század eleji Spanyolországban a matracok is piros–fehér csíkosak voltak – a gyártásuknál kimaradt anyagból lehetett a legolcsóbban mezt varrni.

Az 1902-ben alapított Madrid Football Club a kezdetektől fehérben lépett pályára. A királyi (real) jelzőt XIII. Alfonz adományozta a klubnak 1920-ban. Ekkortól szerepelhet a csapat címerében a korona. Talán azóta tartja számon Madrid piros-fehér fele a Realt a hatalom csapataként – saját magára pedig a „lázadók klubjaként" tekint. „A Real a kormány csapata, az ország szégyene" – skandálták később, az ötvenes évektől, a Real Madrid első komoly európai sikerei idején, amikor a Franco-rezsim felismerte: politikai tőkét kovácsolhat a futballsikerekből, mérsékelheti Spanyolország nemzetközi elszigeteltségét.

Ők döntik majd el?

Ők döntik majd el?
A Real pedig a siker szimbólumává vált: 9-szer nyerte meg a legrangosabb európai címet, a BEK-et, illetve a Bajnokok Ligáját. 32 spanyol bajnoki címet és 19 spanyol kupagyőzelmet számlál.

Az Atléticót 10 bajnoki címe – legutóbbit éppen a hétvégén szerezte meg azzal, hogy 1–1-es döntetlent játszott a Barcelonával a Camp Nouban –, 10 hazai kupagyőzelme ellenére csupán Madrid második számú csapataként tartják számon. A városi rivális drukkereitől ki is érdemelte az El Pupas (szerencsétlenek, elátkozottak) becenevet. A klub centenáriumi himnusza is megemlékezik e jelenségről: egyik sora szerint „micsoda módja a szenvedésnek" e klub szurkolójának lenni.

Maródiak és eltiltottak

A május 24-i Bajnokok Ligája lisszaboni döntője előtt a sérültek okozzák a legnagyobb fejtörést az edzőknek. Előfordulhat, hogy a Real és az Atlético legnagyobb sztárja sem játszik a BL-döntőben. [namelink name="Cristiano Ronaldo"] régóta bajlódik izomsérüléssel. A spanyol bajnokság utolsó fordulójában, szombaton már a melegítésnél problémája volt, ezért a cserepadról nézte végig az Espanyol ellen meccset, amelyen 3–1-re nyert a Real. Az Atlético sztárja, [namelink name="Diego Costa"] is régóta bajlódik combizomsérüléssel. A bajnoki címet eldöntő, Barcelona elleni, 1–1-re végződött szombati összecsapáson visszatért a kezdőbe, de alig negyedóra után le kellett cserélni. Az első orvosi jelentés szerint Costa nem játszhat majd Lisszabonban. Ami biztos, [namelink name="Xabi Alonso"] eltiltás miatt hiányozni fog a Realból. Benzema és Pepe felépült a királyiaknál. Az Atlético középpályását, Arda Turant a Barcelona ellen le kellett cserélni sérülés miatt, de kiderült, csak kisebb húzódása van, így várhatóan ő ott lesz a kezdőben Lisszabonban.

* * *

Méhes Gábor sportriporter büntetőpárbajt jósol

2010, Madrid: Inter–Bayern München; 2013, London: Bayern München–Dortmund. Két Bajnokok Ligája-döntő, amelyet a helyszínről közvetített Méhes Gábor, a Sport TV szegedi munkatársa.

[namelink name="Méhes Gábor"] 4 évvel ezelőtt és tavaly is részese lehetett élőben a világ egyik legnagyobb show-jának. – Az akkreditálással nem a kommentátoroknak kell foglalkozniuk, azt elintézi a televízió gyártási stábja. Ha egy televíziós társaság az UEFA-n keresztül foglalja a szállást, akkor a meccs előtti, alatti és utáni közlekedést is megoldja az UEFA. Az akkreditációt nem mindenki kaphatja meg. Az UEFA a közvetítési jogokat három idényre értékesíti, az aktuális szerződésből a jelenlegi a második szezon. A helyszíni munka több fázisból áll. Egyik eleme a meccs előtti, pályaszéli bejelentkezés. A pluszpénzbe kerülő, mérkőzés utáni játékosinterjú külön kategória. A sajtótájékoztatót leszámítva semmi esély nincs személyes találkozóra a játékosokkal, edzőkkel – mondta Méhes.

Méhes Gábor: A közvetítés tulajdonképpen olyan, mint egy vizsga

Méhes Gábor: A közvetítés tulajdonképpen olyan, mint egy vizsga

Parrondo szíve madridi

[namelink name="Roberto García Parrondo"], a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának háromszoros BL-győztes, friss EHF-kupa-győztes jobbszélsője, mielőtt tavaly nyáron Szegedre igazolt, két idényt az Atlético Madrid együttesében játszott. – Nem tudom megmondani, melyik csapatnak drukkolok a BL-döntőn, mert mindig a Real volt a kedvencem, de amikor az Atléticóba igazoltam, őket is nagyon megszerettem. Keveset találkoztunk a futballistákkal. Minden kézilabdásnak bérlete, így állandó helye volt a Vicente Calderón futballstadionban. Örök élmény marad, hogy a bajnoki címek megszerzése után a Vicente Calderónban ünnepeltek bennünket. 55 ezer ember tapsolt a kézilabdacsapatnak. Megjósolni is nehéz, ki nyeri a döntőt, 50-50 százalék esélye van rá mindkét csapatnak. Az biztos, nagy meccs lesz a presztízs miatt – mondta Parrondo.

Sokan azt gondolják, egy meccs közvetítése egyenlő a város felfedezésével. – 20.45-kor kezdődnek a mérkőzések, de már 18 órakor van egy tévés találkozó a stadionban, amelyen a rendezők elmondják a tudnivalókat. Én a meccs napján, valamint azt megelőzően is csak a reptér–hotel–stadion háromszögben mozgok, minden időmet kiteszi a csapatokkal kapcsolatos friss információk feldolgozása. A közvetítés tulajdonképpen olyan, mint egy vizsga: az utolsó egy-két napban még rengeteget kell tanulni, de ha az ember év közben is sok munkát fektet bele, megtérül – vallja Méhes.

A sportriporter a spanyol bajnokság közvetítései során jól megismerte az idei döntő mindkét szereplőjét.

– Én közvetítettem a két csapat legutóbbi bajnokiját, amely 2–2 lett, de nem volt látványos összecsapás, a párharcok pedig sokszor a durvaság határát súrolták. Az „csak" egy bajnoki volt, ez viszont a BL-döntő, így ezúttal talán még ádázabb küzdelem várható, akár a 11-esekig eltartó végkifejlettel – jósolt végül Méhes Gábor.

* * *

Magyarok az európai kupadöntőkben


Az MTK volt az első, a Videoton pedig az utolsó magyar futballcsapat, amely európai kupa döntőjében szerepelt. Az eddigi egyetlen nemzetközi kupasikert a Ferencváros jegyzi, amely a Juventust verte meg a Vásárvárosok Kupája fináléjában.

A magyar csapatok közül az MTK volt az első, amely európai kupa döntőjében szerepelt. A kék-fehérek 1964-ben Brüsszelben mérkőztek meg a Sporting Lisszabonnal az azóta már megszűnt Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) fináléjában. Mivel az első összecsapás döntetlenre végződött, újrajátszották a meccset. A 3–3-as mérkőzésen két gólt lőtt a szegedi születésű Sándor Károly, aki a Móravárosi Kinizsiben kezdett el focizni. Csikart 1947-ben szerződtette az MTK, amelyhez egész pályafutása alatt hű maradt. Az éles szögből elért góljairól híres szélső 1964-ben fejezte be a futballt. A kék-fehérek a KEK-döntő megismételt mérkőzésén 1–0-ra kikaptak a portugál Sportingtól – egy kapura rúgott szögletből szerzett góllal nyertek a portugálok.

A megismételt döntőn: Sporting Lisszabon–MTK 1–0



Az eddigi egyetlen nemzetközi kupasikert a Ferencváros jegyzi a magyar csapatok közül. Az FTC 1965-ben Fenyvesi Máté góljával 1–0-ra győzte le Torinóban a Juventust az Európa-liga és az UEFA-kupa elődjének számító Vásárvárosok Kupája (VVK) döntőjében.

Ezután már csak ezüstérmeket szereztek az európai kupákban a magyar együttesek. A Ferencváros 1968-ban a VVK döntőjében a Leeds Unitedtől szenvedett 1–0-s vereséget. Az Újpesti Dózsa 1969-ben a Newcastle Uniteddel játszott a VVK fináléjában, de az oda-vissza vágós mérkőzésen összesítésben 6:2 arányban alulmaradt az angol csapattal szemben. Az újpesti gólokat Bene Ferenc és Göröcs János szerezte. Titi 1962-ben a KEK-kiírásban a sorozat gólkirálya volt, akkor a lila-fehérek az elődöntőig jutottak. Az FTC 1975-ben 3–0-ra kapott ki a Dinamo Kijevtől Bázelben a KEK-döntőben.

A Videoton 1985-ben maradt alul az UEFA-kupa döntőjében a Real Madriddal szemben. Itthon 3–0-ra kapott ki a Vidi, a visszavágón viszont Májer Lajos góljával 1–0-ra nyertek a székesfehérváriak a Bernabéu stadionban. Ez volt az utolsó alkalom, hogy magyar csapat európai kupa döntőjében jutott.

Real Madrid–Videoton 0–1



* * *

Real Madrid, Milan, Liverpool, Bayern München

Ez a sorrend a BL-trófeát legtöbbször elhódító csapatokat illetően. Az elitklubok 59 éve küzdenek a legrangosabb európai kupáért.

A Bajnokok Ligája (BL) elődje, a Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) 1955-ben indult. Az UEFA azóta rendezi meg az európai elit klubcsapatok tornáját. A győzelem nem kevés pénzjutalommal jár. A tavalyi BL-nyertes Bayern München mintegy 3,2 milliárd forintot kapott a győzelemért, a Borussia Dortmund 2 milliárd forinttal vigasztalódhatott. A két német klub összbevétele egyébként 20 milliárd forint körül volt a tavalyi BL-idényben. Ez az összeg a rajtpénzből, az eredményességi prémiumból és az úgynevezett piaci részesedésből állt össze. Az első ízben kiírt 1955–56-os BEK-sorozatot a Real Madrid nyerte a francia Stade Reims elleni 4–3-as sikerrel. Az elit klubcsapatok tornája az 1992–93-as szezonban vette fel a Bajnokok Ligája nevet, és ezzel együtt a rendszer is átalakult. Az UEFA bevezette a korábban csak világversenyeken használt csoportküzdelmeket, amivel izgalmasabbá, nem utolsósorban pedig még nagyobb üzletté tette az addig egyenes kieséssel működő legnagyobb európai kupasorozatot. Kezdetben egy selejtező, valamint két egyenes kieséses kört követően két négyes csoportban folytak a küzdelmek, amelyek első két helyezettje vívta ki a jogot a döntőbe jutásra. A Bajnokok Ligája legsikeresebb klubja a spanyol Real Madrid, amely kilencszer hódította el eddig a BL-trófeát. A második legeredményesebb klub az olasz AC Milan hét győzelemmel, a harmadik – holtversenyben – az angol Liverpool és a Bayern München, amely eddig öt-öt alkalommal nyerte el a kupát. Az Atlético Madrid eddig kétszer, idén és 1974-ben jutott be a BL-döntőbe. 40 évvel ezelőtt a Bayern Münchennel csapott össze a spanyol csapat. Az első mérkőzés 1–1-es döntetlennel zárult, a megismételt meccsen 4–0-ra győzött a német együttes Gerd Müller és Uli Hoeneß két-két góljával.

* * *

Lisztes és Laczkó: a BL más kávéház

Az abszolút csúcs – vallja a Bajnokok Ligájáról Lisztes Krisztián és Laczkó Zsolt. A Szeged 2011 korábbi játékosa az 1995–1996-os szezonban a Ferencvárossal, míg a szegedi születésű jelenlegi FTC-védő a 2009–2010-es évadban a Debrecennel szerepelt az elitben. Mindketten Real-győzelmet várnak a szombati döntőben.

22 évvel ezelőtt voltak először csoportmeccsek a Bajnokok Ligájában. Azóta mindössze két magyar csapat tudott bejutni a főtáblára. Az 1995–96-os szezonban a Ferencváros a 16 csapatos mezőny D csoportjában szerepelt, és lett harmadik. A zöld-fehérek 5 pontot gyűjtöttek: 3–0-ra nyertek a Grasshoppers otthonában, hazai pályán 1–1-et játszottak a Real Madriddal, és 3–3-as döntetlent a svájciakkal. A Grasshoppers ellen [namelink name="Lisztes Krisztián"], a Szeged 2011 korábbi, a Soroksár jelenlegi játékosa mindkét meccsen gólt szerzett.

Grasshoppers–Ferencváros 0–3
– A BL a klubok számára a világbajnokság. Ez ugyanolyan motiváló egy kiscsapatnak, mint a legnagyobb sztároknak. Az, hogy 1992 óta a BL-ben még senkinek sem sikerült a címvédés, egyértelművé teszi, csak a legjobb formában lévő csapatok juthatnak el a döntőig. 18 évvel ezelőtt ez még fokozottabban igaz volt, hiszen csak 16 csapat szerepelt a főtáblán. Éppen ezért is sajnálom, hogy amikor a Werder Bremennel szintén indulhattunk a BL-ben, sérülés miatt nem léphettem pályára – mondta Lisztes, aki a döntőről is beszélt. – A kisfiam nagy Real-drukker, így én is nekik szorítok. Az, ahogyan a Bayern búcsúztatták az elődöntőben, első számú esélyessé tette őket a végső sikerre. Bár [namelink name="Diego Simeone"] az Atléticónál kiváló munkát végez, a Real azért csak a Real – tette hozzá.

Ferencváros–Grasshoppers 3–3

Az FTC szereplése után 14 évet kellett várni, hogy újra összejöjjön a bravúr egy magyar csapatnak: a Debrecen a 2009–2010-es évadban jutott az akkor már 32 csapatos főtáblára, ahol az E jelű négyesben nem jött össze a pontszerzés: mindkét meccsükön kikaptak az olasz Fiorentinától, a francia Lyontól és az angol Liverpooltól is.

– A BL-ben szerepelni egészen különleges érzés, nem hasonlítható más sorozathoz – mondta a szegedi születésű, 22-szeres válogatott [namelink name="Laczkó Zsolt"], aki a Debrecen BL-csapatában alapember volt, míg jelenleg a Fradi labdarúgója. – Nem csak azért, mert itt játszik a kontinens krémje, a legjobb csapatok és a legjobb játékosok, hanem mert a körítés is más. Tele vannak a stadionok, hatalmas médiaérdeklődés kíséri a sorozatot. Fantasztikus élmény volt pályára lépni a csoportkörben – fogalmazott a 27 éves játékos, aki szintén tippelt a május 24-i fináléra.

– A Real nyeri a trófeát, mert egységesebb, jobb csapat. Bár egy meccsen bármi előfordulhat, nem hinném, hogy Cristiano Ronaldóék elbukják a finálét – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!