Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Kis sportágválasztó: harc és művészet - a kendó

Különleges vállalkozásba kezdett lapunk sportrovata: rendszeresen bemutatunk egy olyan sportágat, amelynek technikája, fortélyai talán kevésbé ismertek az emberek számára. Mert futballozni, pingpongozni mindenki próbált már. De mi a helyzet a kendóval?
„A kendó, vagyis a kard útja a vívás japán harcművészete. Egy fizikailag és szellemileg is erőt próbáló tevékenység, amely a kemény harcművészeteket ötvözi a sportos fizikai elemekkel" – írja a sportágról a Wikipédia internetes enciklopédia.

Egy olyan különleges sportág, amelyet érdemes kipróbálni.


Az alapok

– Kivételes helyzetben vagy, másnak fél évig kellene edzésre járnia ahhoz, hogy egy teljes felszerelést magára húzhasson – mondta Tráser Tamás, a Szegedi Kendó Egyesület 4. danos mestere, miközben bevezet a sportág alapjaiba. Hogy mennyire hiteles a magyarázata, azt a danok száma mellett a kendó világában 1988 óta eltöltött 24 éve is jelzi.

– Amikor belépsz a dodzsóba, meghajlással tisztelegj. Kizárólag mezítláb szabad itt tartózkodni, és az öltözködésnek is megvan a rituáléja – mondta.


Hakama és shinai

Látszott, hogy a japán hagyományokat Szegeden is komolyan veszik, minden az ősi szokások szerint zajlik (a kendó gyökerei a XII. századra nyúlnak vissza), az utasítások is japán nyelven hangzanak el. Velem azért kivételt tesznek, de az alapokkal megismertetnek.

– Ezt a bő szárú nadrágot hakamának, a felsőt ginek nevezik. A speciális, két bőrtok és egy húr által összetartott, négy részből álló bambuszkard a shinai, a kézvédő a kote, a páncél a keigoki, a fejvédő pedig a men – hangzik a gyorstalpaló.


Közben a Hattyas sori sportkomplexum egyik termében a kendókák, azaz a harcosok hangos kiáltásokkal esnek egymásnak. Gyakorolnak.

Torokkímélő megoldás

– Egy küzdelem addig tart, amíg az egyik versenyző be nem visz két érvényes találatot, de versenytől függ, hogy milyen időkorlátot adnak meg erre. A test négy részén lehet találatot elérni: a fejre, az elöl lévő kézre és a páncélra bevitt vágással, vagy a torkot eltaláló szúrással. Ha nem bánod, az utóbbit nem mutatom meg rajtad – mondta Tamás. Nem bántam...

Csak a fejét, hogy meg ne sántuljon. Galéria: Karnok Csaba

Kiáltás nélkül

– Az adrenalin miatt nem érzel majd fájdalmat – nyugtat meg, majd megkezdjük a küzdelmet. Valóban felemelő érzés harci helyzetbe kerülni, és a kard is ad bátorságot az embernek. Kicsit nehéz összeegyeztetni a lépést, a vágást és a kiáltást – japánul kiai –, nekem az utolsó el is maradt. Tamásnak nem, így amikor megindul felém, még a fejvédőm rácsán keresztül is ijesztő. A fejemre mért vágás nem fájt, inkább csak meglepődtem rajta – minden egyes alkalommal. A csuklómat és az oldalamat azért megéreztem, még a védőfelszerelések ellenére is.


Sport, harc és művészet

A Szegedi Kendó Egyesület 25 éve működik, jelenleg több mint kéttucat tagja van. – Ha kedvet érez valaki a kendóhoz, bátran jelentkezhet nálunk. Az alapfelszereléseket biztosítjuk, eleinte elég egy szabadidőnadrág és egy póló a gyakorláshoz. Később fokozatosan lehet megvásárolni a teljes felszerelést, amely egyáltalán nem méregdrága, egy kard például 8–9 ezer forintért is beszerezhető. Ha valaki szeretné látni, hogy is zajlik egy kendóküzdelem, jöjjön el ma, mivel akkor rendezzük a Tisza-kupát, ahol közel hetvenen indulnak – mondta Tráser Tamás.

A Szegedi Kendó Egyesület néhány tagja. Sárga páncélban a kakukktojás. Galéria: Karnok Csaba

És hogy még egy dolgot tisztázzunk: vajon a kendó sport vagy harcművészet inkább? – Sport, harc és művészet egyben, de mondhatnám életmódnak is – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bernáth Péter kényszerből igazol el a Szeged 2011-től

Hat góljával az NB II Keleti csoport góllövőlistájának élmezőnyében foglal helyet Bernáth Péter.… Tovább olvasom