Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kis sportágválasztó: ne lepődj meg, ha vizes leszel - a kajak-kenu

Különleges vállalkozásba kezdett lapunk sportrovata: minden hónapban bemutatunk egy sportágat, amelynek technikája, fortélyai talán kevésbé ismertek az emberek számára. Mert futballozni, pingpongozni mindenki próbált már. De mi a helyzet a kajak-kenuval?
Az ország legnagyobb 2011-es sporteseménye, a szegedi 39. Mol kajak-kenu világbajnokság kiváló apropó arra, hogy tesztsorozatunkban megismerkedjünk a sportág alapjaival. Hazánk egyik sikersportjáról van szó, amelynek húzóneveit mindenki ismeri, világeseményeire mindannyian kíváncsiak vagyunk – az azonban már nem biztos, hogy sokan kipróbálták a sport „gyakorlati" részét.

Vizes leszel

Mesteremnek az EDF Démász-Szegedi VE klubigazgatóját, Petrovics Kálmánt kértem fel. Pedró 1992-ben hagyta abba a versenysportot, pályafutásának legnagyobb sikere az 1985-ben K4 1000 méteren, valamint az 1990-ben a maratoni vb-n K1-ben nyert világbajnoki aranyérem volt.

– Azért ne lepődj meg, ha vizes leszel – mondta elöljáróban.

Kis sportágválasztó: a kajak-kenu - a kezdetek. Galéria: Nagy Katinka

Tudni kell a versenyeken használt kajakról és kenuról, hogy alig hasonlít a hobbihajókra. Persze kezdetben mindenki stabilabb eszközzel tanulja meg az alapokat, de hosszú évek kellenek hozzá, míg a versenyhajókban magabiztosan ül vagy térdel az ember.

Gyorstalpaló

A vb-re gyönyörűen felújított Maty-éri versenypályán kezdtünk bele a tesztevezésbe. A világeseményre már hetekkel ezelőtt megérkező japánok igencsak furcsán néztek ránk – talán arra gondoltak, ki az a bolond, aki a vb előtt pár nappal még vízre sem tud szállni egyedül...

Egy gyakorlókajakkal kezdtük az ismerkedést.

– A lényeg az egyensúly. A lapátot egyforma távolságra kell megfogni, úgy, hogy a könyöködnél derékszöget zárjon be a kezed. Jobb kézzel erősen tartod, a balban viszont forog majd, mivel minden húzásnál kell egy kicsit korrigálni. Lassan haladj, és ha kibillensz az egyensúlyból, evezz visszafelé, vagy erősen csapj a vízre, úgy megtámaszthatod magad – hangzottak az instrukciók.

Kis sportágválasztó: a kajak-kenu - a kezdetek. Galéria: Nagy Katinka

Elsőre meglepően jól ment, legalább húsz métert haladtam egyenesen, ám amikor fordulni kellett, a figyelmem megosztása borulást eredményezett. Ilyenkor úszni kell, a hajóval és a lapáttal vissza a stégig.
A kajak telement vízzel, azt kiborítani belőle külön szakértelmet igényelt.

Stéget értem

A második próbálkozásom jóval sikertelenebb volt, a harmadik viszont meghozta az áttörést: eleveztem a szomszéd stégig, majd vissza a kiindulási helyre. Tudok kajakozni! – gondoltam magamban, ám amikor a vb utólagos regisztrációjáról és esetleges csapatba kerülési esélyeimről kezdtem érdeklődni, Pedró lehűtötte a kedélyeimet.

Kis sportágválasztó: a kajak-kenu - stéget értem. Galéria: Nagy Katinka

– Próbáljuk ki előbb azért a versenyhajót is – mondta mosolyogva.
Hamar megértettem, miért intett óvatosságra. A húszéves eszközzel (amelynek „testvérével" egyébként Csipes Ferenc a 88-as szöuli olimpián versenyzett) már elindulni sem tudtam, alig távolodtam el a stégtől, máris vízszintbe, vagyis vízszintre kerültem – sebaj, legalább kevesebbet kellett visszaúsznom a hajóval...

Kis sportágválasztó: a kajak-kenu - van baj, nem kevés. Galéria: Nagy Katinka

Másodjára sem sikerült, sőt ekkor már a megmentésemre igyekvő Pedró is követett a hűs Maty-érbe.

– Ugorjunk át inkább a kenura – mondta pólója kifacsarása után.

Másodpercek jutottak

Előzetesen 6–7 másodpercet jósoltak nekem, de hamar kiderült, ez is túl optimista volt. Már a parton, a gyakorláskor nehéz volt térdelve megtalálni az egyensúlyi helyzetet, nemhogy a keskeny hajóban, ahol a térdnek és az elöl lévő lábnak egy vonalban kell lennie. Végül el sem merészkedtem a parttól, mert bár addig már négyszer „megfürödtem", az ötödikre nem vágytam.

Kis sportágválasztó: a kajak-kenu - szárazföldi kenuzás. Galéria: Nagy Katinka

– Nem véletlen, hogy a férfi kenusok között nincs tizenéves világklasszis, legalább négy év kell már ahhoz is, hogy valaki egy komoly versenyen rajthoz tudjon állni. Sokan azt hiszik, hogy például Vajda Attila csak betérdel a kenujába, és majd úgyis nyer, ám tudni kell, rengeteg apró dolgon múlik egy futam sikere – fogalmazott Petrovics Kálmán.

Végül tehát nem adtam be utólagos nevezésemet a vb-re, de biztosan ott leszek a Maty-éren, hogy lássam a magyar érmeket – talán érzékelhető, mennyi munka is van abban, hogy a kajak-kenu lehet hazánk egyik sikersportága.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged 2011: gőzerővel készülnek

Gőzerővel készül első bajnoki mérkőzésére a Szeged 2011 NB II-es együttese. Tovább olvasom