Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Kis sportágválasztó: Párbajtőrbe csalva - a vívás

Különleges vállalkozásba kezdett lapunk sportrovata: rendszeresen bemutatunk egy olyan sportágat, amelynek technikája, fortélyai kevésbé ismertek az emberek számára. Mert futballozni, pingpongozni mindenki próbált már. De mi a helyzet a vívással?

Eddigi 35 aranyérmével a vívás számít hazánk legeredményesebb sportágának az olimpiákon. Londonban Szilágyi Áron kardozó gyarapította ezt a számot, korábban pedig olyan nagyságok járultak hozzá a terméshez, mint Nagy Tímea, Kulcsár Győző vagy Gerevich Aladár. Nem csoda tehát, hogy a sportágválasztóban a vívás is sorra került.

Szúrás, vágás

Szerencsére Csongrád megyében Hódmezővásárhely mellett Szegeden is pezsgő vívóélet zajlik, főleg az utánpótlásban. Az SZTE Vívó Klub versenyzői rendszeresen megtöltik a Squash Club Szabadidőközpont tavaly átadott 12 pástját. Mi is ide látogattunk el. Kiss Tibort, a klub vezetőedzőjét, a magyar női tőrválogatott egyik edzőjét kértük meg, hogy magyarázza el az alapokat.

Kiss Tibor (feketében) magyarázza az alapokat. Galéria: Frank Yvette

– Az talán sokak előtt ismert, hogy három fegyvernem van, a tőr, a párbajtőr és a kard. Előbbi kettőben szúrással, utóbbiban szúrással és vágással lehet elérni találatot. A tőrben csak a törzs, kardban emellett a kezek és a fej is találati felületnek számít, a párbajtőrben pedig a teljes testen lehet pontot elérni – magyarázta az alapokat.

Támadás

Mivel az alapokat általában a tőrvívásban sajátítják el a kezdők, mi is erre a fegyvernemre öltöztünk be. A nemzetiszínű csíkozású térdzokni mellett kötelező a fehér nadrág, a hónaljvédő, a plasztron, ami a vívó kabátját jelenti, a sisak, valamint a kesztyű a támadókézre – az én esetemben a jobbra. Először bekötés nélkül teszteltük a tudásomat, így a lamé, azaz a találat jelzését segítő fémszálas mellény elmaradt. Ellenfelem a múlt hétvégén junior bajnoki bronzot nyerő Bakó Tamás volt.

Az ellenfél a junior bajnoki bronzérmes Bakó Tamás. Galéria: Frank Yvette

– Az alapállásban a jobb lábad van elöl, másfél lábfejnyi távolságra mögötte merőlegesen pedig a bal. Kicsit rogyasztasz, felemeled a fegyvert, és a bal kezedet is behajlított könyökkel. Aztán megpróbálsz támadni, és találni – árulta el a „titkot" Kiss Tibor.

Persze Tamás ellen nem lehetett sok esélyem, de néhány szép védést így is bemutattam – legalábbis edzőm szerint.

Micsoda védés! Galéria: Frank Yvette

– Vannak itt olyanok, akik felnőtt fejjel, három hónapja kezdtek csak vívni, de náluk neked már most jobb a mozgásod. Szép védéseid vannak – mondta.

Az ember megjegyzi az ilyen dicséretet, főleg azért, mert korábbi sportágválasztós kísérleteim között több volt a kudarc, mint a siker.

Párbaj

Tőr után jöhetett a párbajtőr – Szegeden ezt a két fegyvernemet űzik a legjobban. Kicsit át kellett öltözni, mivel ekkor már be is kötöttek, ami azt jelenti, hogy a fegyver (ami már nehezebb, mint a tőr) ettől kezdve jelezte a szabályos találatokat. Párbajtőrben ugye „minden ér", kivéve az, hogy ha földet szúr az ember, így tehát lehetett kísérletezni lábszúrásokkal is.

Nagy Zsolt segített beöltözni a párbajtőrre. Galéria: Frank Yvette

Ekkor ellenfelet váltottam, a B kategóriás magyar ranglistavezető, Nagy Zsolt érkezett. Ő „egy mérettel" nagyobb, mint Tamás volt, így megfordult a fejemben, hogy emiatt könnyebb lesz megszúrni – persze nem lett igazam.

– Azért majd engedd már meg, hogy eltaláljalak, de úgy, hogy ne vegyem észre, hogy direkt volt – kértem meg Zsoltot. Hogy, hogy nem, kétszer is felvillant a zöld lámpa, ami az én találatomat jelezte – azt persze nem tudom, hogy Zsolt hagyta-e magát, mert úriember módjára erről nem beszélt.

Mint a nagyok! Galéria: Frank Yvette

Találat

Összességében mindkét fegyvernem ugyanolyan élvezetes és egyben fárasztó volt, és bár eltelik egy kis idő, mire az ember megszokja az érzést, hogy „le akarják szúrni", különösebb fájdalommal nem jártak a találatok. Pláne azok nem, amiket én vittem be...

A cikksorozat korábbi részei

Guríts, ha bírsz! - a teke
Menő a kapussors - a jégkorong
Drótkötél, kávé, neoprén ruha - a wakeboard
Ahol centiken méterek múlnak - az íjászat
Harc és művészet - a kendó
Nincs fék, nincs félelem - a salakmotor
A vitorlázás, avagy a hollandiról repülő
Ne lepődj meg, ha vizes leszel - a kajak-kenu
A búvárúszás és a medence palackos urai
Amerikai futball, a kemény legények játéka
Cselgáncs, az esés művészete

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden már Csurgón játszik a Pick Szeged

Szeged - A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata kedden játssza következő mérkőzését: Budayék 18.45-től… Tovább olvasom