Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Kovács Péter szerint jól erősített a Pick Szeged

Kovács Péter edző három évet töltött a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatánál. A szakember olyan sikerrel fejezte be Tisza-parti ténykedését, amilyen csak kevés trénernek adatik meg. Az emlékekről, a klubról és a csapatról alkotott véleményéről beszélgettünk.
Fotó: Segesvári Csaba
– Mivel telik a pihenés?

– Most Balatonlellén vagyok edzőtovábbképzésen, de nem igazán tudjuk élvezni a Balatont. Bízom azonban, hogy a dunaújvárosi munkám megkezdéséig még erre jut időm.

– Ha gyorsan kellene válaszolni a kérdésemre: mi jut hirtelen eszébe
Szegeddel kapcsolatban?
– Érvényes lett a közmondás az én esetemben is: minden jó, ha a vége jó! A város gyönyörű. Rengeteg jóindulatú emberrel ismerkedtem meg. Szép helyen laktam. Ideális munkakörülményt biztosítottak a klubvezetők. A játékosokkal jó volt dolgozni. Azonban a valósághoz tartozik, hogy eléggé stresszes három év van magam és a játékosok mögött. Elsősorban a véleményalkotásban és az értékelésben óvatosabb magatartást vártam volna. Amikor megvertük itthon kilenc góllal a Veszprémet, akkor a mennybe emeltek bennünket, amikor pedig pár nappal később kikaptunk, akkor meg a sárba akartak tiporni. Talán egy kicsivel nagyobb türelemmel még a játékosok is nagyobb kedvvel lennének.

A legnagyobb érték


– Mit tart a Pick Szeged legnagyobb értékének?

– Büszke vagyok arra, hogy európai mércével is kitűnő csapatnak lehettem az edzője. Azok után, hogy tavaly és most is a Pick Szeged kapta a bajnokságban a legkevesebb gólt, rám is ragasztották, hogy védekezés-specialista vagyok. Ez így nem igaz. Tény azonban, hogy a következő az elvem: a jó szereplés első kritériuma a jó védekezés. A második a kiváló fizikai állapot.

Sokat panaszkodtak


– Nem aratott a játékosok körében azzal sikert, hogy
erősítőterembe kényszeríttette őket.

– Tudom, hogy rengeteget panaszkodtak. De ez nem érdekelt, s aki kifogást emelt, annak csak annyit mondtam: várjuk ki a végét! Az pedig ismert volt, hiszen erőben is a Veszprém fölé tudtunk nőni a Magyar Kupa döntőjében.

– A legkellemesebb emlék?

– Több ilyen van. Ha valakinek nyolc gyereke van, akkor ő sem tud választani közülük. Talán elsőként említeném azt a sikert, aminek eredményeként kivertük a BL-címvédő Montpellier-t a kupából. Akkor mutatta meg a csapat először, hogy micsoda erő lakozik benne. De említhetem azokat a győzelmeket is, amelyeket a Veszprém ellen arattunk. Említhetem azt is, hogy Ilyés, Laluska, Vadkerti, s Szente nálam lett stabil válogatott. Vagy megjegyzem még, hogy sikerült fiatalokat is kipróbálni és beépíteni a csapatba.

– Mennyire hagyott mély nyomot a lelkében a Ljubuski elleni vereség után kialakult pánikhangulat?

– Borzalmasan bántott. A vezetés arról feledkezett meg, hogy egy évvel korábban Andjelkovics és Djurkovics beépítése is nehezen ment, most pedig négy új meghatározó átlövővel kellett ugyanezt tennem. Három hónap alatt senki nem tud csodát tenni. A kudarc azonban nálam egyfajta motiváltsággal jár, s a Ciudad Real elleni jó játék, s a Veszprém felett aratott győzelmünk máris megfelelő egyensúlyt teremtett. A legérzékenyebben az érintett, hogy eléggé magamra maradtam.

Korrekt kapcsolat


– Milyen volt kétnációs csapattal dolgozni? Mennyiben jelentett nehézséget a nyelvi különbség?

– Korrekt kapcsolatban voltam a játékosokkal. Elvem az, hogy itt nem érvényesülhet a demokrácia. Ha nem az van, amit az edző akar, akkor abból káosz és főleg eredménytelenség lesz. A szerb játékosok szerencsére profi szemléletűek, s jó emberi tulajdonságokkal rendelkeznek. A kommunikációs nehézségek azonban némileg befolyásolták a munkámat. Hiába fordított szívesen Porobic Haris, vagy Krivokapics, azért a másodközlés mégsem olyan hatásos. Most ez majd fordítva lesz. Egyébként a munkatársaim, Szabó doktor, Dobozi Iván, Pióker Sándor, s a már említett Haris profi módon végezte a munkáját. No, és külön ki kell emelni két játékost, Mezei Richárdot és Vladan Maticsot, aki nagy segítségemre volt.

– Milyen szereplést vár az új bajnokságban a Picktől?

– Nem nehéz megjósolnom, hogy a bajnoki címért küzd. A Dunaferr meggyengült Vujin és Stochl távozásával. Kérdés, hogy a Veszprémnek hogyan sikerül az erősítési terve. A Pick az új szerzeményekkel egyértelműen jobb lesz, mint volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Czibolya a válogatottban

Diósgyőr adott otthont a juniorkorú birkózók szabadfogású országos bajnokságának. A kilencven induló… Tovább olvasom