Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Kozmann: igen Pekingre

Kozmann György döntött. A világbajnok kenus elutazik Pekingbe, és 1000 méteren Kiss Tamással párban rajthoz áll az olimpián.
A kajak-kenu szövetség vezetősége és Angyal Zoltán szövetségi kapitány Kozmann Györgyre és edzőjére, Ludasi Róbertre bízta a választást, ezzel is jelezve, bárhogyan határoznak, elfogadják a döntést. A világbajnok kenus és mestere is vállalta az olimpiai részvételt.

Kozmann és Kiss Tamás csak C–2 1000 méteren áll rajthoz, míg 500-on az Eb-n a magyar csapat számára olimpiai kvótát szerzett és korábban már tartalékként csapatba került Sáfrán Mihály és Sáfrán Mátyás képviseli a magyar színeket.

– Szerda óta folyamatos kapcsolatban álltam Kozmann Gyurival és Ludasi Róberttel. Tudtam, hogy a válaszhoz időre van szükség, de jeleznem kellett, hogy a nevezési határidő lejárta miatt muszáj dönteni – válaszolta érdeklődésünkre Angyal Zoltán szövetségi kapitány. – Bevallom, nem akartam semmilyen szétlövést, új versenyt, osztozkodást. Egyértelművé tettem, hogy minden javaslatot elfogadok, amit ők támogatnak, hiszen ebben a helyzetben nem elsősorban szakmai kérdésről van szó. Örülök, hogy az olimpiai részvétel mellett döntöttek, mert ez talán segíthet feldolgozni a tragédiát.

Fegyelmi eljárás

Az Országos Mentőszolgálatnál elvégzett fegyelmi vizsgálat megállapította, hogy a Kolonics György halálának időpontjában szolgálatban lévő mentésvezető közelebbi mentőegységet is küldhetett volna a csepeli vízitelepre. A vizsgálat azt vetette fel, hogy lehetett volna gyorsabb mentőegységet találni, felmerült ugyanis a mentőhelikopter vagy a motoros mentő kiküldésének lehetősége is. A mentésvezető ellen fegyelmi eljárás indult, amely alapján kideríthető, hogy mekkora felelőssége van az ügyben.

Kozmann Györgynek az olimpiai felkészülésben pszichológus is segítséget nyújt. A paksi kenus az olimpiát illetően kezdetben minden lehetőségtől elzárkózott, aztán...

– ... elkezdtem azon gondolkodni, Kolo mit tett volna. Biztos vagyok benne, továbbment volna. Ennek is tisztelegve hajtok fejet ez előtt a kívánság előtt. Ezt a döntést sokan hoztuk meg: jómagam, az edzőnk, barátok, a Kolóhoz közel állók, de maga Koló is benne van. Sokan bátorítottak, erőt adtak a folytatáshoz. A társam kiválasztásakor szakmai szempontok nem motiváltak, inkább az emberi oldal. Olyan párt szerettem volna, akit Koló is elfogadott volna, és tudom, hogy kedvelte Tamást. Remélem, az edzések is segítségemre lesznek a tragédia feldolgozásában, mert nagyon nehezen viselem ezt az állapotot. Sok mondanivalóm lenne Koló emlékére, de most nincs itt ennek az ideje, egyelőre nem tudok és nem is akarok erről beszélni – mondta Kozmann György.

A 21 éves Kiss Tamás 2005-ben C–1-ben a szegedi ifjúsági világbajnokságon indult először nagy nemzetközi versenyen, az idei első válogatón pedig párosban második helyezést ért el Csabai Edvinnel.

– Borzasztó és kegyetlen dolog, hogy a tragédia után szinte azonnal ezzel kellett foglalkozni, de szorított a határidő. Sokat beszéltem Kozmann Gyurival, érveltem, többek között azzal, hogy Koló emléke miatt is el kell indulnunk, és remélhetőleg mindez segít a szörnyűség feldolgozásában. Magam sem tudom, honnan van erőm… Tamás elvállalta, de őt is fel kell készítenem lelkileg. Az utazásig Csepelen edzünk, csak a végén csatlakozunk a Szegeden lévő olimpiai kerethez – nyilatkozta Ludasi Róbert.

Olvasóink írták

  • 1. jojozsi 2008. július 19. 10:05
    „Hajrá Kozmann és Kiss! Nyerjétek meg az olimpiát KOLÓ EMLÉKÉRE! Veletek vagyunk!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valóra válhatnak az aranyálmok

Százszázalékos a magyar produkció a szegedi Maty-éren az ifjúsági és U23-as kajak-kenu… Tovább olvasom