Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Kun: A fiatalok nem szeretnek focizni

A nyolcvanas évek szegedi labdarúgásának legveszélyesebb támadója egyértelműen Kun Lajos volt. Éveken keresztül vezette a házi góllövőlistát. A Békés–Pick Szeged kézilabda-mérkőzésen futottunk össze.
A Szeol AK, majd a Szeged SC volt játékosával folytatott beszélgetésből kiderült: teljesen elszakadt a labdarúgástól és volt társaitól.

– Tudom, hogy békési, de azt hittem, hogy még mindig Balatonfüreden él. Hazalátogatott szülővárosába?
– Nem! Hét év távollét után itt élek már. Meghalt az édesapám, így egyedül maradt az édesanyám, aki pedig eléggé beteges, és gondozásra szorul.

– Kijár az NB I-es békési kézilabdacsapat mérkőzéseire?
– Azt nem mondanám. Amióta visszaköltöztem, ez volt az első alkalom, hogy itt vagyok a csarnokban. Most is azért jöttem ki, mert a vejem szerb és nagy drukkere a Picknek. Magunkkal hoztuk az unokámat, Alexandert is, a meccs alatt én voltam a szárazdajka. Éppen ezért a kézilabda-mérkőzésből nem sokat láttam.

Takó (balról), dr. Kováts, Varga, Kun, dr. Tóth, Major, Sahin-Tóth, Leboniczky és Szabó a csurig telt Felső Tisza-parti stadionban.

– Mintha azt érezném a beszédéből, hogy elszakadt a sporttól. Jól gondolom?
– Őszintén bevallva igen. Békéscsabára járok dolgozni, s amikor hazajövök, majd elvégzem itthon is a munkát, már nincs erőm és kedvem bármiféle sporteseményre is elmenni.

– Azért a labdarúgás csak érdekli, hiszen nyolcvanegy NB I-es és több mint kétszáz NB II-es mérkőzésen szerepelt a Szeged színeiben. Vagy már az sem?
– Szép volt, jó volt, de elmúlt. Nem járok focimeccsre. A tévében megnézem a közvetítéseket, de csak a külföldi meccsek érdekelnek. A magyar labdarúgás olyan alacsony színvonalú, hogy már fotelben sem érdemes nézni.

Névjegy

Neve: Kun Lajos
Születési éve, helye: 1958. 06.02., Békés
Posztja: csatár
Klubjai: Békés (74-től 78-ig), Szegedi Dózsa (78-tól 80-ig), Szeol AK és Szeged SC (1980-tól 1990-ig, majd 1991-től 1992-ig) 1990 májusától 1991 tavaszáig alacsonyabb osztályú belga csapatban játszott.
Mérkőzéseinek száma: 81 NB I-es és 205 NB II-es.
Góljainak száma: 30 találat az első osztályban, 73 a második vonalban.

– Azért a volt csapattársakkal, mondjuk Kozma Zolival, vagy Móricz Zsigával, vagy Orosházai Lacival, továbbá említhetnénk Gruborovics, Segesvári, Polyvás, Kutasi nevét, csak összefut néha? Vagy telefonon beszél velük?
– Nem! Teljesen megszakadt minden kapcsolatom a felsoroltakkal. Sem én, sem ők nem keresnek velem kontaktust. Élek itt Békésen, mint egy remete.

– Pedig a nyolcvanas években Kun Lajos nevétől volt hangos a helyi, a megyei újságon túl az országos média is, ha a szegedi foci került terítékre. Ennyire ki lehet törölni az emlékekből?
– Azért ha szóba kerül a múlt, természetesen jó szívvel gondolok rá, de mint mondtam, vége. Szegedről annyi információm van, hogy a legjobb csapata NB III-as. Bizonyára az újságíróknak sem ad annyi munkát a foci, mint a mi időnkben.

– A szegedi foci melyik időszakára emlékezik a legszívesebben?
– A Kaszás Gabi vezette csapatra, amelyben életem legjobb NB I-es helyezését értem el, amikor 9. lett a Szeol AK. Azon belül is a legemlékezetesebb mérkőzésem a Honvéd ellen volt 1984-ben, amikor a mesterhármasommal 4–3-ra vertük a nyolc válogatottal felálló fővárosi sztárcsapatot.

Kun Lajos egyik NB I-es gólja.

– Lát valami kiutat a magyar labdarúgásban?
– Nálamnál okosabbak sem tudtak eddig olyan écát kitalálni, amivel jobbá lehetne tenni a focinkat. Azt azonban látom, hogy a mai labdarúgók nem szeretnek futballozni. Mindenki előbb a tenyerét tartja, azután meg csak ímmel-ámmal akar játszani.

Az emlékezetes meccs

Szeol AK–Bp. Honvéd 4–3 (3–1)

Szeged, Vasutas-stadion, 10 ezer néző. Vezette: Jaczina (Nagy B., Juhász).
Szeol AK: Szabó L. – Szabó Gy., Kozma Z., Somogyi, Kutasi – Orosházi, Takó, Gruborovics – Deák, Kun, Balogh. Edző: Kaszás Gábor.
Bp. Honvéd: Andrusch – Sallai, Nagy A., Garaba, Varga – Gyimesi, Gere, Détári – Bodonyi, Dajka, Eszterházy. Edző: Komora Imre.
Csere: Gere helyett Tóth a 62., Eszterházy h. Kozma M. a 76. percben.
Gólszerzők: Kun a 20., Somogyi a 22., Takó (öngól) a 27., Kun a 38., Dajka a 73., Kun a 80., Kozma M. a 83. percben.
Sárga lap: Takó a 48. percben.
Kiállítva: Balogh az 51. percben.
Szögletarány: 10:6 (6:4) a Bp. Honvéd javára.
20. perc: Balogh ívelhetett szögletrúgást a jobb oldalról, élesen belőtt labdáját a védők elvétették, nem így Kun, aki közelről a hálóba továbbította, 1–0.
38. perc: Gruborovics Somogyihoz játszott, ő a középen nagy lendülettel megiramodó Kunhoz továbbított, aki miután becsapta Nagyot, a 11-es pont tájáról a keresztezni próbáló Sallai mellett laposan a kapu jobb oldalába lőtt, 3–1.
80. perc: A bal oldalon Gruborovics vezette fel a labdát, a Honvéd térfelének közepén járt, amikor észrevette, hogy a másik oldalon megindult Kun. Remekül, ütemre elrúgva tálalta a labdát a csatár elé, aki futából félmagasan a kapu jobb oldalába bombázott, 4–2.

Gyürki Ernő tudósítása (Délmagyarország, 1984. március 11.)

Kizárva az átigazolásból

Egyéves Szeol AK-s szereplés után több első osztályú klub is felfigyelt a gyors és a kaput jól érző csatárra. Kun Lajost egyre mesésebb ajánlatokkal ostromolták a játékosügynökök: – Annyira megszédítettek, hogy egyszerre két csapathoz, először a Debrecenhez, majd az Újpesthez is aláírtam. Igaz a lila-fehérekhez már előtte egy évvel is aláírtam, de aztán meggondoltam magam. A második eltévelyedésemnek súlyos ára lett, hiszen öt évre kizártak az átigazolásból, és ezzel úgy érzem, teljesen elvágtam a karrieremet.

Olvasóink írták

  • 1. zs 2008. február 26. 19:28
    „Isten vagy Lajos ! Várunk vissza ! Hajrá Szeged !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kun Lajos belefásult a fociba

Kedden a Délmagyarország sportoldalán egy olyan szegedi labdarúgó legendáról írunk, akitől a… Tovább olvasom