Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kurtes bízik a csapategység erejében

A Pick Szegednél eltöltött háromévi edzősködését Magyar Kupa-győzelemmel befejező Kovács Péter helyét a szerb nemzetiségű Zoran Kurtes foglalta el. A hazájában szövetségi kapitányi posztot is betöltött szakember csak a kemény munkában hisz. Az edzések minősége nála szent – ez derült ki a vele folytatott beszélgetésből.
Zoran Kurtes (balról középen) székfoglalóját tartja a játékosok előtt. Fotó: Segesvári Csaba
– Milyenek az első szegedi benyomások? – tettük fel az első kérdést Dobozi Iván tolmácsolásával Zoran Kurtesnek.
– Nagyon kedvesek a szegediek. Sok a hasonlóság Szeged és Újvidék között. Egyben azonban eltér a két városi lakosság: itt sokkal gyorsabb az életritmus. Egyébként egészen biztosan nagyon jól fogom érezni magam, s a családom is.

– Apropó család: itt van a felesége és a két gyerek is?

– Még nincsenek itt. Talán szeptemberben sikerül mindent elintéznünk. A két gyerek, a 12 éves Alekszander és a 7 éves Vladimir Deszkre jár majd a szerb anyanyelvű iskolába.

– A nyelvnél tartva azt hiszem, kézenfekvő az újabb kérdésem: milyen nyelven kommunikál a magyar játékosokkal?

– Természetesen ugyanúgy, mint Zdravko Zovko a Veszprémnél, én is segítségre szorulok. Elsősorban Dobozi Ivánra támaszkodom a taktikai megbeszéléseken. Eltökélt szándékom, hogy minél hamarabb megtanuljam a magyar nyelvet.

– A csapaton belül jelentős a szerb idegenlégiósok száma. Mennyire ismeri őket?

– Vagy klubedzőként, vagy pedig szövetségi kapitányként mindenkit ismerek. Mindenkivel dolgoztam már.

– A korábbiakhoz képest mennyiben változott a játékuk?

– Egy olyan komoly klubban, mint a Pick Szeged, minden adott ahhoz, hogy állandóan fejlődjenek, s ezt tapasztalom is. Egy biztos: mindannyian jól tudtak alkalmazkodni az új körülményekhez és az eltérő játékstílushoz. Profi a klub, profik a játékosok.

– Miben lát gyors fejlődési lehetőséget?

– Még egy védekezési formát mindenképpen szeretném, ha alkalmazna a csapat. Továbbá szeretném erősíteni a kontrajátékot, felgyorsítani a támadásokat. Úgy érzem, mindezek alkalmazásához adottak a játékosok.
– Mi az edzői hitvallása?
– Csapatként kell erősnek lenni. De ezt csakis komoly, fegyelmezett munkával, nagy odafigyeléssel lehet megvalósítani. Mindenkinek bízni kell az edzés fontosságában, és abban, hogy én a legjobb eredményt akarom elérni velük együtt.

– Megelőzte már a híre, hogy nagyon komolyan veszi az edzéseket és a mérkőzéseken a fegyelmezett játékot. Igaz ez?

– Jólesik ezt hallani. De árulja el, hogy ki híreszteli ezt rólam? Nekem még egyetlen csapatnál sem volt problémám a játékosokkal. Csak őszintének kell egymáshoz lenni. Azt megértem, hogy nem megy mindig egyformán a játék, de a szívtelen, szürke, alibi teljesítményt már nem fogadom el. Ezt nem is hagyom szó nélkül.

– Vannak szankciói is negatív dolgokra?

– Most dolgozzuk ki. Természetesen hamarosan elkészül a belső szabályzat, s minden egyes kilengésnek ára lesz. Ez magától értetődően rám is vonatkozik.

– A pályán történteket csendesen szemlélő, vagy mindenre nagy vehemenciával reagáló edzőnek tartja magát?

– Inkább az utóbbi érvényes rám. Amivel nem értek egyet, azt az edzéseken és a pálya mellett is elmondom. Talán a hangomat is felemelem egy kicsit.

– A szegedi közönség az elődeit nem fogadta rögtön a kegyeibe. Nem tart attól, hogy kikezdik már az elején?

– Mindig azért dolgoztam, hogy nyerjen a csapat. Én ezt teszem Szegeden is. Ha pedig mindenki becsülettel elvégzi a dolgát, akkor a siker sem maradhat el. Nagyon bízom abban, hogy a közönséget sikerül hamar magunk mellé állítanunk – mármint a játékosokkal együtt.


Djukics svájci kapitány

Dragan Djukics – aki 2003-ig a Pick Szeged mestere volt, s mindannyiszor bajnoki ezüstérmet nyert csapatával – lett a svájci férfi kézilabdacsapat szövetségi kapitánya. Mivel a saját rendezésű Európa-bajnokságon szolidan szerepelt a svájci gárda, a szövetség vezetői nem hosszabbították meg Arno Ehret kapitány szerződését. Djukics a portugál Madeirát hagyta ott, de számára nem ismeretlen ez a terület, hiszen előtte Macedónia szövetségi kapitányaként ténykedett. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sallai Ágnes a felnőtt Eb-n is úszik

Bizakodva várja a Balatonalmádiban rendezendő felnőtt hosszútávúszó Európa-bajnokság szerda… Tovább olvasom