Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Láng Imre a kicsiktől tanulta a legtöbbet

Évtizedeken át tanított a szegedi Radnóti-gimnáziumban, 2008-ban ment nyugdíjba. Az edzősködést már évekkel ezelőtt abbahagyta volna, ám mindig jöttek olyan tehetségek, akik miatt folytatta a munkát. A legendás edzőkről, testnevelőkről szóló sorozatunkban Láng Imrét, a Szeged KE kosárlabdacsapatának utánpótlástrénerét mutatjuk be.
– Biztosan rólam akar írni? Én már nyugdíjas vagyok – tette fel a kérdést Láng Imre, a Szeged KE kosárlabdacsapatának utánpótlásedzője, a Radnóti-gimnázium korábbi testnevelője. Mivel biztosak voltunk a dolgunkban, a csapat 10–11 éves korosztályának edzésén kerestük fel a szakembert.

– A hatvanas, hetvenes években majd egy évtizeden át kosaraztam az élvonalban, egy évet bajai, a többit szegedi színekben. Több mint egy méter volt a súlypontemelkedésem, ám ennek az előnyök mellett hátránya is volt. Mindig én fogtam utoljára talajt, és mivel sokszor a másik cipőjére érkeztem, legalább harminc bokasérülésem volt pályafutásom során. Éppen emiatt hagytam abba a játékot huszonhét évesen, azóta edzősködöm – mondta a 65 esztendős Láng Imre, miközben csapata bemelegített a Radnóti tornatermében. Több évtizeden át tanított itt, mielőtt 2008-ban nyugdíjba ment, azóta edzősködik, valamint öt unokájával foglalkozik.

Látszott rajta, hogy olyan ember, aki megköveteli a fegyelmet – mesélte, hogy egy utánpótlástornán tréfából megkapta a leghangosabb edzőnek járó különdíjat. A lányoktól is elvárja a kemény munkát, de emellett dicsérni sem felejt el.

Láng Imre a tanítványok között. Tanít és tanul egyszerre. Fotó: Karnok Csaba
Láng Imre a tanítványok között. Tanít és tanul egyszerre.
Fotó: Karnok Csaba

Apja fia

Láng Imrének nyolc gyermeke van, közülük öten foglalkoztak vagy foglalkoznak kosárlabdával, de egyikük sem játszott az élvonalban. Az apuka pályafutásához legidősebb fia, ifjabb Láng Imre jár a legközelebb: átvitt értelemben azért, mert ő is a Szeged KE edzőjeként dolgozik, szó szerint pedig azért, mert édesapjától tíz méterre, a Radnóti tornatermének másik felében tart edzést az idősebb korosztálynak.

– Fegyelem nélkül nincs rend. Egy célom van, az, hogy ezek a lányok negyvenévesen is szeressenek mozogni. Éppen ezért, amikor leszidok valakit, utána meg is dicsérem, nem hagyom, hogy a negatív élmények maradjanak meg bennük – fogalmazott. Hogy a módszerei eredményesek, jelzi: pályafutása során több mint 15 tanítványa jutott el az élvonalig, és többen a válogatottig. – Voltak közöttük tehetségesek, de volt olyan is, aki inkább a rengeteg munkának köszönhette, hogy jó játékos lett – árulta el.

„Lépéshiba! Melyik a bal lábad, te töklámpa?" – kiáltott oda egyik tanítványának, majd egy másik kérdésénél egy csokit sorsolt ki a helyes válaszolók között.

– Hogy meddig csinálom még? Már évekkel ezelőtt abba akartam hagyni az edzősködést, ám mindig jött egy csoport, tele tehetségekkel, akik miatt érdemes folytatni. Azt azért el kell mondanom, hogy ha még hat évig csinálnám, talán akkor merném kijelenteni, hogy értek az edzősködéshez. A legtöbbet akkor tanultam, amikor a kicsikhez kerültem. Hiába voltam korábban a felnőtteknél kétszer is pályaedző, a 10 és 11 éves lányok között jöttem rá a kosárlabda sok új finomságára. Ezért pedig hálás vagyok a tanítványaimnak – tette hozzá Láng Imre.

Olvasóink írták

  • 1. sss 2013. szeptember 12. 16:01
    „Isten -és/vagy bármi más- éltesse még nagyon sokáig a Tanár urat!
    Hatalmas figura! Örülök, hogy volt szerencsém még a "regnálása" alatt a abban a pici teremben tesizni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Podolski? Jó fej!

Londoni utazás, találkozás a vb-bronzérmes német futballistával, Lukas Podolskival, valamint edzés az egyik legmodernebb európai futballkomplexumban, a Soccerdome-ban. Tovább olvasom