Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Lassan elhisszük, hogy Kolonics elment

Szerdán megkezdődik az U23-as és ifjúsági kajakos, kenus Európa-bajnokság a Maty-éren, és erről tegnap sajtótájékoztatót is tartottak, ám a kenus Kolonics György váratlan halála fölött még senkinek sem sikerült napirendre térnie.
Szombatig meg kell nevesíteni az olimpián induló magyar egységeket, Kolonics társa, Kozmann György ma dönt arról, vállalja-e, és ha igen, akkor melyik távon a pekingi részvételt.

Fiatalok, ügyesek, erősek az U23-as és ifjúsági kajakos, kenus válogatott tagjai. Mégsem azt érezzük, hogy átragadna ránk mindez. Mert gyengék vagyunk. Gyenge a lábunk, és gyenge a karunk. Nem találjuk a helyünket a Forrás hotelben. A tragikusan, drámai hirtelenséggel elhunyt Kolonics Gyuri jár a fejünkben. Hivatalos sajtótájékoztatóra szól a meghívás, mégpedig a két, már említett korosztály ma kezdődő Eb-je előtt, ám senki sem erről beszél. Sőt alig van, aki beszél. Síri a csend. Amilyen nehéz a lapátolás, annyira nehéz most bármit is mondani.

A két válogatott halkan vonul be a Juhász Gyula Terembe, majd leül. Lehet, közülük jó néhányan éppen Koló miatt kezdték a sportolást. A kenuzást szinte biztos. Röpködnek a jelzők: pótolhatatlan, szerény, erős akaratú, érzékeny. Mind Koló. Volt. Csak lassan tudjuk elhinni, hogy nincs. A teremben lévő közel száz ember néma állással tiszteleg Koló emlékének. Egy percen át.

Talán éppen ennyi ideig tartott az a résztáv, ami után kedden rosszul lett. Sokaknak váratlanul. Ám akad, akinek Koloniccsal kapcsolatban nem ez az első ilyen élménye.

Kolonicsnak Szegeden is sokan szurkoltak. Fotó: Karnok Csaba
Kolonicsnak Szegeden is sokan szurkoltak.
Fotó: Karnok Csaba

– Kolonics Gyuri először 2005-ben esett össze a parton, és azóta többször is előfordult, hogy edzés közben vagy edzés után elájult. Mindegyik alkalommal megnézette magát, és az orvosok semmilyen rendellenességet nem találtak. Legutóbb egy hónapja volt egy ilyen rosszulléte, akkor aprólékosan újra kivizsgálták, de minden lelete negatív lett. Gyuri ha hármat tüsszentett, már ment a Sportkórházba. Felfoghatatlan, hogy húszéves sportolói múlt mellett valakivel ilyesmi történjen. A versenyzőink számára biztosított orvosi háttér ügyében feltétlenül előre kell lépnünk – mondja Hüttner Csaba, a Démász-Szeged korábbi világbajnok kenusa, aki a tragédia idején Csepelen egy szponzori szerződést intézett Kolonicséknak, onnan rohant a vízitelepre.

Megnyitó, válogatott, program

Tegnap este fél kilenckor a Maty-éri megnyitóval hivatalosan elkezdődött az ifjúsági és U23-as kajakos, kenus Európa-bajnokság. Az esemény nevezési rekordot dönt, hiszen harmincnyolc ország még sosem indult ezekben a korosztályokban. A magyar válogatott ötvenkét fővel vesz részt a versenyen, ebből huszonöt az U23-as, huszonhét az ifi sportoló. A vízi események ma 8 órától szinte sötétedésig tartanak, ekkor az ezer méteres elő- és középfutamokat rendezik mindkét korosztályban. Holnap ugyanez a leosztás, ám akkor az 500 métereken a sor. Szombaton és vasárnap a döntőket tartják a Maty-éri olimpiai centrumban.

– Ha a keddi nap borzalmas volt, a mai még borzalmasabb – sóhajtott Angyal Zoltán szövetségi kapitány, akit a szolnoki edzőtáborban értünk utol telefonon. – Ami tegnap még hihetetlennek tűnt, sajnos ma már egyre hihetőbb, még akkor is, ha az ember képtelen feldolgozni a történteket. Itt, a szolnoki vízitelepen is általános a döbbenet. Bármelyik versenyzővel beszélgettem, mindegyikük elszántan mondta, hogy a továbbiakban Kolóért is fog hajtani, így akarja kifejezni a részvétét és a fájdalmát.

A szakvezető hívásunk előtt néhány perccel beszélt telefonon az elhunyt Kolonics György társával, Kozmann Györggyel. A világbajnok kenus a folytatást illetően egy nap gondolkodási időt kért a kapitánytól.

– Gyuri hazautazott Paksra, átgondolja, hogyan tovább, és abban maradtunk, hogy holnap (csütörtökön – a szerk.) délelőtt egyeztetünk. Bármennyire is fájdalmas, gondolnunk kell az olimpiára, mert az idő szorít, szombatig le kell adni a pekingi nevezést. Nincs más választásunk, mennünk kell előre, és dolgoznunk, hogy az olimpiai szereplésünk méltó legyen Koló emlékéhez.

A magyar szövetség a tegnapi sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban annyit mondott, a visszaadott három kvótát visszakérte, és azt nagy valószínűséggel vissza is kapja majd a nemzetközi szövetségtől. Így három új versenyző csatlakozhat a jövő héten kezdődő közös edzőtáborban a válogatotthoz. Hogy ki, az a Kozmann, Angyal, Ludasi Róbert (Kolonics edzője) trión múlik, és ma derül ki. Minden Kozmann lelkierején múlik. Tippek, lehetőségek vannak: az U23-as Eb-n is érdekelt Sáfrán testvérek a milánói felnőtt Eb-n ezer párosban az ötödik hellyel kvótát szereztek az országnak, így lehet, hogy ők elviszik ezt a számot, míg Kozmann egy egyelőre meg sem tippelt társsal, 500 méteren indul.

Napi hatvan haláleset

Belső vizsgálatot folytatott le az Országos Mentőszolgálat tegnap, amelyből kiderült, hogy a bejelentéstől számítva 20 perc alatt értek ki a mentők Kolonics György kétszeres olimpiai bajnokhoz. A belső vizsgálat eredményét az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya juttatta el az MTI-hez. A közleményből kiderül, hogy a bejelentés 10.22-kor érkezett a mentőszolgálat hívásfogadó központjába. A diszpécser 10.24-kor adta az utasítást az indulásra és a rohamkocsi 10.25-kor elindult a helyszínre, ahová 10.42-kor érkezett. A defibrillátor archívumából pedig kiderül, hogy a sportoló újraélesztését 10.44-kor megkezdték. Egy felmérés szerint Magyarországon évente 20-25 ezer ember hal meg hirtelen szívmegállásban, azaz naponta 60-70 ilyen eset történik, és körülbelül félóránként életét veszti valaki emiatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takaréklángon kezdte meg a felkészülést a Pick

Két ifjúsági játékossal kiegészülve mindössze nyolcan jelentek meg a Pick Szeged kupagyőztes és… Tovább olvasom