Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Lázár Vilmos nyerte a kettesfogathajtást

A maratonhajtás után a kettes- és a négyesfogatok versenyében is a Lázár-testvérek állnak az élen a fábiánsebestyéni nemzetközi fogathajtóversenyen. Eredmények.

Vasárnap
16.05: A kettesfogathajtók akadályhajtásában ifj. Nagy Tibor állhatott a dobogó első fokára, teljesítményével megelőzve a magyar színeiben induló Molnár Zsoltot és Nyúl Zoltánt. Az összetett versenyt a kettesfogatoknál az akadályhajtásban elért 9. helyezése ellenére Lázár Vilmos nyerte, megelőzve a második helyezett romániai Pál Attilát és a harmadik Nyúl Zoltánt.

15.15: Az egyes fogatok versenyében Rondzik Gábor nyerte az akadályhajtást a vasárnapi zárónapon, második lett a lengyel Bartlomiej Kwiatek, Fábián László pedig végzett a harmadik helyen. Az összesített versenyt a norvég Linn Stokken Nielsen nyerte, a dobogó második fokára a lengyel Weronika Kwiatek állhatott fel, míg harmadik honfitársa, Tomas Jankowiak lett. Az összesített verseny legjobb magyar hajtójaként az egyes fogatoknál Rondzik Gábor zárta a fábiánsebestyéni fogatversenyt.

13.00: a pónifogatok összesített versenyében az egyes fogatoknál Hölle Martin nyerte a versenyt, megelőzve Kovács Rolandot, Mátyás Márton lett a harmadik. A kettes fogatoknál első lett Magyar Koppány, az osztrák Karl Cvörnjek a második, Kovács Zsófia a harmadik helyen zárta a versenyt. A póni négyes fogatok első helyezettje Rohr Máté lett.

Szombat
A látványos maratonhajtással folytatódott szombaton a fábiánsebestyéni fogatverseny. A pálya hét akadályból állt, amelyből kettő vizes, öt pedig épített volt. Fintha Gábor szövetségi kapitány úgy tervezte meg a pályát, hogy több akadály is megközelíthető legyen a nézők számára. Az idei évben épült egy új vizes akadály, ahol látványos hajtásokat csodálhatott meg a közönség.

Maratonhajtás, póni egyes fogatok:
1. Hölle Martin
2. Kovács Roland
3. Mátyás Márton

Póni kettes fogatok:
1. Karl Cvörnjek (osztrák)
2. Osztertág Kristóf
3. Kovács Zsófia

Póni négyes fogatok:
1. Rohr Máté

Egyes fogatok:
1. Nyúl Katalin
2. Weronika Kwiatek (lengyel)
3. Tomas Jankowiak (lengyel)

Kettes fogatok:
1. Lázár Vilmos 
2. Selyben Zsolt
3. Varga Péter

Négyes fogatok:
1. Lázár Zoltán
2. Kecskeméti László
3. Jiri Nesvacil (cseh)

Látványos elemekből nem volt hiány
Látványos elemekből nem volt hiány.

Összetett, póni egyes fogatok:
1. Hölle Martin
2. Kovács Roland
3. Mátyás Márton

Póni kettes fogatok:
1. Magyar Koppány
2. Karl Cvörnjek
3. Kovács Zsófia

Póni négyes fogatok:
1. Rohr Máté

Egyes fogatok:
1. Linn Stoekken Nielsen (norvég)
2. Weronika Kwiatek (lengyel)
3. Tomas Jankowiak (lengyel)

Kettes fogatok:
1. Lázár Vilmos
2. Pál Attila (romániai)
3. Rákóczi Gergő (romániai)

Négyes fogatok:
1. Lázár Zoltán
2. Jiri Nesvacil (cseh)
3. Kecskeméti László

Péntek
A hazai fogathajtósport egyik legnívósabb eseményének számít a fábiánsebestyéni idénnyitó verseny. Idén már a huszonnyolcadik lovasnapokra kerül sor, amely egészen vasárnap délutánig kínál látnivalót a lósport rajongóinak.

– Minden évben próbálunk újítani: idén a legnagyobb előrelépésünk egy világszínvonalú új vizes akadály kiépítése volt, amelyet szombaton próbálnak ki először élesben a hajtók – tájékoztatott Farkas Sándor, a rendezőbizottság elnöke.

28. Fábiánsebestyéni Lovasnapok és nemzetközi fogathajtóverseny. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A csütörtöki és pénteki versenynap hagyományosan a szakmáé, ekkor rendezték meg ugyanis a díjhajtást, amelyben nem a látványos megoldások, hanem a precízség a legfőbb erény. A négyesfogatok csütörtöki versenyében nem történt meglepetés, a sokszoros világbajnok Lázár Zoltán nyert, itt az egyetlen megyei induló, id. Kecskeméti László (Mindszenti Lovas Klub) volt.

A kettesfogatok között nagyobb reményekkel indult a vb-ezüstérmes Hódi Károly (Szegedi Fesztivál SE), aki tavaly ezt a számot és az összetettet is megnyerte, ám idei hajtása után nem volt túl boldog.

28. Fábiánsebestyéni Lovasnapok és nemzetközi fogathajtóverseny. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A vártnál gyengébben szerepeltem. A lovaim először mentek együtt versenyen, és nem tudták azt a teljesítményt nyújtani, mint az edzéseken. Bármilyen erős is a mezőny, a szombati és vasárnapi számokban muszáj javítanom – mondta Hódi. A kettesfogatok számára a fábiáni verseny az első válogató az augusztusi franciaországi vb-re, majd a következő hónapokban még Vecsésen és Zánkán is rendeznek válogatókat, tehát a hibákat ki lehet javítani.

Nem volt elégedett teljesítményével Selyben Zsolt sem, a Hódmezővásárhelyi Fogathajtó és Díjlovagló Egyesület versenyzője is jobb rajtot képzelt el.

28. Fábiánsebestyéni Lovasnapok és nemzetközi fogathajtóverseny. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Sajnos az egyik lovam nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiába dolgoztunk sokat, nem azt a teljesítményt nyújtotta, amit vártam tőle. Hosszú még a szezon, és mivel szeretném megőrizni a helyemet a világbajnoki csapatban, a későbbiekben jobb szereplésben bízom – mondta a vb-ezüstérmes.

A kettesfogatok díjhajtását végül lengyel Kostrzewa nyerte, a verseny ma pedig a leglátványosabb szakágnak számító maratonhajtással folytatódik.

Olvasóink írták

  • 1. alemilemil 2011. május 02. 09:19
    „Kár hogy eltűnt hozzászólásom! :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Szegedi Sportágválasztó

Egy éve májusban hatalmas sikert aratott az I. Szegedi Nagy Sportágválasztó: 49 sportágban 61 klub,… Tovább olvasom