Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Leállt a magyar focista szíve a meccsen - géppel lélegeztetik

Jelenleg is eszméletlen állapotban, lélegeztetőgépen van az a futballista, aki csütörtök este lett rosszul a szolnoki kispályás labdarúgó-bajnokság soros fordulójában, a Tiszaligeti műfüves pályán - közölte a létesítményt működtető Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pénteken.
Rózsa József elmondta, hogy a család kérésére az orvosok egyelőre nem adhatnak bővebb felvilágosítást a 46 éves játékos hogylétéről. A sportvezető szerint a jelenlévők első döbbenetét követően tökéletesen szervezetten, szakszerűen és gyorsan zajlott a segítségnyújtás.

"Úgy tudom, a játékos kezdő volt csapata idei első bajnoki meccsén, majd néhány perc elteltével cserét kért, hogy rövid pihenőt tartson az oldalvonal mellett. Ezt követően váratlanul összeesett" - elevenítette fel a történteket.

Először csapattársai részesítették elsősegélyben - kihúzták a nyelvét és szívmasszázst alkalmaztak -, majd egy másik csapat éppen akkor érkező játékosa, Kiss Attila érsebész vette át tőlük az újraélesztést. Eközben - alig egy-másfél perc leforgása alatt - a sportcentrum négy defibrillátorának egyikével a létesítmény szakképzett munkatársa is megérkezett. Az orvos azonban végül úgy ítélte meg: annak használatára nincsen szükség - mondta az ügyvezető igazgató.

Az érsebész körülbelül tíz percig, a kiérkező rohammentősök pedig még újabb közel fél órán át küzdöttek a férfi életéért a pálya mellett. Csak komoly nehézségek árán tudták szállítható állapotba hozni a játékost, akinek hol megindult, hol újra leállt a szívműködése.

Az amatőr sportolót jelenleg is a Hetényi Géza kórház intenzív osztályán ápolják.

Rózsa József utalt arra is: a férfi játékostársainak beszámolója alapján a labdarúgóval korábban is előfordult már, hogy rosszul lett egy mérkőzésen. Igaz, miután a kispadon ülve elvesztette eszméletét, még az orvosi segítség megérkezése előtt magához tért. Akkor kivizsgálták, ám semmiféle olyan elváltozást nem találtak nála, amely miatt ne folytathatta volna a sportolást.

A kispályás bajnokságon egyébként összesen megközelítőleg ezer – zömmel szolnoki, kisebb részben a környékbeli településekről érkező - amatőr focista szerepel és egy-egy forduló alkalmával, így csütörtökön este is 100-150 ember lép pályára. Ezért a komplexum üzemeltetője minden ilyen versenysorozat előtt tájékoztatón és a versenykiírásban is felhívja a játékosok figyelmét a rendszeres orvosi ellenőrzés fontosságára – hangsúlyozta Rózsa József, aki hozzátette: a történtek tanulságait elemezve utóbb többekben felvetődött, hogy a mentőautó nem tudta teljesen megközelíteni a helyszínt, ezért volt kénytelen a szomszédos kézilabdapályán parkolni.

A jármű azonban elvileg akár a műfüves pálya mellett is megállhatott volna, ám a nemrégiben épült létesítményen belüli közlekedés lehetőségeit – mivel hasonló eset itt még nem fordult elő – a mentősök sem ismerhetik.

"Ezt elmagyarázni pedig nagyobb időveszteséget okozott volna, mint az orvosoknak áthidalni a beteg és a jármű közötti távolságot" – fogalmazott Rózsa József.

Korábban írtuk

A Szolnok városi kispályás bajnokság csütörtök esti, tiszaligeti mérkőzésén tragikus pillanatok szemtanúi lehettek a résztvevő amatőr labdarúgók. A meccs 9. percében a néhány pillanattal korábban lecserélt egyik játékos az oldalvonal mellett váratlanul összeesett, szívműködése leállt.

A helyszínen tartózkodó orvos sikeresen újraélesztette a játékost, ám mikor a mentők kiérkeztek, nem volt még szállítható állapotban.

Több mint negyedórás küzdelem után aztán a mentők a Hetényi Kórház intenzív osztályára szállították, életéért csütörtök éjjel még küzdöttek az orvosok - írja a 168 Óra Online.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. flexsnake 2010. március 20. 05:42
  „17. kifogások mindig lesznek hogy bárhol előfordulhatott volna de ha naponta egy ember pont pályán hal meg az nem a véletlen műve.”
 • 20. 1702 2010. március 19. 21:10
  „46 évesenl meccsre menet is megállhatott volna a szíve, pl mikor a stadionhoz érkezik. akkor is lett volna belőle cik??? gyanítom nem...
  jobbulást neki!”
 • 19. szergely86 2010. március 19. 21:04
  „"az orvosok egyelőre nem adhatnak bővebb felvilágosítást a 46 éves játékos hogylétéről" most akkor hány éves az a gyerek akinek megállt a szíve?”
 • 18. pandababa 2010. március 19. 18:38
  „Nevet miért nem mondtak?”
 • 17. newdog 2010. március 19. 18:37
  „Nnno akkor elmesélem, amit én tapasztalok a helyi kispályás labdarúgó tornáinkon. Van egy kb. 17-24 éves korosztály, aki a pályán hajt mint az állat, felfokozott teljesítmény akar és tud is nyújtani. Az egyik legnagyobb motiváló erő számukra, hogy minél jobban tetszenek a helyi leányzóknak (persze tetszenek is) és olykor-olykor már maguk is elhiszik, hogy mennyire ászok. Ezzel eddig nem is lenne semmi gond, de meccs előtt, után és közben egy elég jelentős hányaduk két pofára szívja a bagót, s a "harmadik félidő" arról szól, hogy ki tudja minél aljasabbra cefrézni magát. Ez a kaszt számomra nem focista, de még csak nem is sportoló, sokkal inkább tudatlan öngyilkos. Nemhogy nem fokozza a teljesítményét szerekkel, sokkal inkább gátolja.

  Nem mondom, hogy a srác is ez a kategória, minden esetre nagyon drukkolok, hogy felépüljön!!!

  Flex! Már írtam, kifogások mindig lesznek a sport ellen és érvek a lustaságod mellett. Csak az a kérdés, hogy mikor foghatsz meg egy képlékeny fonalat, amiket mások még csak nem is látnak!”
 • 16. flexsnake 2010. március 19. 18:08
  „8. kizárt hogy bármiféle összefüggés legyen a foci meg a szívmegállás között. Általában fejbe is az lövi magát aki soha életében nem kerűlt 100méternél közelebb hozzá.... A sport mint olyan nem létezik, az egy pszeudoidőtöltés.”
 • 15. zaporozsec 2010. március 19. 17:06
  „Dowan!
  Neked ne ajánlok sem gyereket,sem kutyát.
  Aki ilyen kibaxottul helytelenül ír,és ennyire nem ura a szavainak,nos neki még egy levelibéka nevelése is kihívás
  Gondolom ekkora kihívás lehet 50 m futás,a labda egyenes irányú lábbal történő vezetéséről már nem is szólva.
  Flexi !
  Olvastam valahol,hogy az hozna meglepetés eredményeket,ha a Bundesliga I.-ben a kispadok előtti táskákban lévő flakonokból vennének mintákat,és azt vegyelemeznék.Nos erre még nem került sor,szerintem a közeljövőben nem is fog.
  Mellesleg a tömegsportos gyereknek jobbulást.
  Szolnok nem fertőzött város,ott csak jó munkásemberek,káderek születtek,igaz később ejtőernyőztették őket délre......”
 • 14. dowan 2010. március 19. 16:47
  „<moderálva>
  Van egy ember, akinek megállt a szive sport közben. Ez a kategória nem az, hogy cuccoljon bármit is.
  A helyzet az hogy a magamutogató szülők, karriervágyát kiélendő állandóan versenyről versenyre rugdossák a gyerekeket, hozzászoktatva őket a 110%-os terheléshez.
  ha egy autot padlógázon hajtanak szerintetek meddig megy ?
  Kicsit el kellene gondolkodni a tömegsport és tömegek versenyeztetése kérdéskörén.
  Szóval az a szülő is .... aki nem veszi komolyan hogy az erős versenysport későbbiekben milyen következménnyel jár.
  Hány izületileg sérült, elhízott stb ember van, azok közül akik ifjúkorban erősen versenyeztek, és a teljesítmény volt a
  lényeg, maga az ember nem, és abbahagyták ?
  Ismerek egynéhányat.”
 • 13. tobaccoroad 2010. március 19. 16:25
  „hagyadd már newdog ... flexsnakenek a sok fórumozás miatt már olyan alkarja mint Popeynek napi 1000 db "értelmes" hozzászólást ideapritani sem semmi teljesítmény....”
 • 12. Mike3 2010. március 19. 16:05
  „newdog: én tisztában vagyok az egész témakörrel, hidd el. cúna, cúna efi! hogy is menne másképp a meccs a focista életmód mellett? :)”
 • 11. Puskásöcsi 2010. március 19. 15:55
  „9. newdog! teljesen igazad van!! A duma az megy... Egyébként az is lehet, h egy felfokozott iramú meccs volt, és gyorsan leállt a srác. Nem értek úgy hozzá, de nekem is volt már h lejöttem a pályáról és nagyon durván lüktetett. Lehet h ezt nem birta. Remélem nem lesz komoly baja. Jobbulást!”
 • 10. franzvon 2010. március 19. 15:25
  „Churchill azt mondta:" csak semmi sport!"...”
 • 9. newdog 2010. március 19. 14:37
  „Kukuruntyu! Ha egyszer elkezdett dobogni, egyszer meg is fog állni, ha szedsz "cuccot", ha nem :-)”
 • 8. newdog 2010. március 19. 14:35
  „7. "A Szolnok városi kispályás bajnokság csütörtök esti, tiszaligeti mérkőzéséről" van szó, nem valami bajnoki mérkőzés listavezető éllovasairól. Persze bogyóznak! Biztos tudod is, mit jelent, csak fújod amit a többi jólszituált, de hogy tudd, mi az hogy élsport, mi az hogy dopping, esetleg tisztában legyél bizonyos anatómiai rendellenességekkel, az már luxus.

  A legkönnyebb kifogásokat keresni, miért is utasítsuk el a mozgást meg a sportot.”
 • 7. flexsnake 2010. március 19. 13:35
  „2. persze meg biztos a labdától van. Attól van hogy sport néven hajszolják magukat meg bogyóznak.”
 • 6. kötekedő 2010. március 19. 13:20
  „Nem értem mitől tragédia, hiszen nem halt meg.”
 • 5. Mike3 2010. március 19. 10:45
  „ajjaj, már megint ez a csúnya ephedrin!”
 • 4. zeuszka 2010. március 19. 10:45
  „Remélem sikeres volt és az élni akarás újra viiszza áll nála. Gyógyulást neki.”
 • 3. kukuruntyu 2010. március 19. 10:27
  „ha nem szeded a cuccot nem áll meg a szived!”
 • 2. bata88 2010. március 19. 10:26
  „Nem a sporttal van a baj... stresszesen élünk, ez kihat a szívünkre...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hevederek fogságában

Bár hivatalosan az extrémsportok közé sorolják a falmászást, népszerűségét tekintve aligha lehetne rétegsportnak tekinteni. Tovább olvasom