Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 20°C | 28°C Még több cikk.

˝Lehetek még olimpiai érmes˝ - Oláh Bence nehéz döntés előtt áll

Az MTK szegedi nevelésű rövidpályás gyorskorcsolyázója, Oláh Bence volt az olimpiai bajnok férfiváltó tartalék tagja a tavalyi ötkarikás játékokon. Akkor nem kapott esélyt, így aranyérmet sem. Ma egy éve volt a nagy siker, így február 22. lett a magyar korcsolyázás napja - ebből az apropóból beszéltünk újra Szabó Krisztián egykori tanítványával, aki komoly döntés előtt áll.
– Ha tavaly Pjongcsangban szerepet kap, akár csak az elődöntőben, önnek is lenne egy ötkarikás aranyérme. Álmodik néha azzal, hogy mégis olimpiai bajnok?
– Sem álmomban, sem ébren nem ábrándozom ilyesmiről. Reálisan látom a történteket, ahogy akkor is. Az edzőim nyílt lapokkal játszottak, elmondták, hogy várhatóan csak akkor jutok szerephez, ha valami gond történik, például sérülés esetén. Nekem már az is óriási élmény volt, hogy ott lehettem, és nem csak a hangulat miatt. A férfiváltó ötödik, egyben tartalék pozíciójáért nagyon komoly verseny volt Varnyú Alex, Krueger Cole és köztem. Stresszes időszakban sikerült kiharcolnom ezt a lehetőséget, nüanszok dönthettek mellettem, önmagában ez is olyan teljesítmény volt, amire büszke vagyok. Lehetek még olimpiai érmes 2022-ben.

– Orvostanhallgatóként idén diplomázik, utána két és fél éve lesz arra, hogy csak a sportra és a pekingi ötkarikás játékokra koncentráljon. Így is lesz?
– Alapvetően én is ezt szeretném, csak így lenne éremesélyem, de még nincs végleges döntés. A dilemma fő oka egy-egy erős pro és kontra érv. Lassan húsz éve foglalkozom a sportággal, ezért esélyt adnék magamnak egy örökre szóló siker eléréséhez, viszont a karrierem szempontjából hátrányt jelenthet, ha rögtön az elején ennyi időre kiesek az orvoslásból.
Oláh Bence (balra) egy éve történelmi pillanat részese volt. Fotó: MTI
Oláh Bence (balra) egy éve történelmi pillanat részese volt. Fotó: MTI
– Főleg, hogy már a szakterületét is megtalálta.
– Igen, sokáig nem tudtam, hogy pontosan mit is kezdek a szakmámmal, de nemrég lehetőségem volt egy hematológiai osztályon gyakornokoskodni, és nagyon úgy tűnik, ez a nekem való terület.

– Visszatérve a sportra: pluszmotivációt adhat, hogy az újdonságnak számító vegyes váltóban kifejezetten jók a magyarok, olimpiai szám is lehet, amelyben ráadásul egy másik szegedivel, Jászapáti Petrával lehetne egy másik éremesélye, ha úgy adódik.
– A világkupákon előfordul, hogy a szoros program miatt a Liu testvérek közül valaki nem tud indulni. Az olimpián viszont kényelmesen be tudják vállalni a vegyes váltót is, ha a programba kerül. Ettől persze ez jelenthet egy pluszesélyt, ezt is szívesen megragadnám. Bármilyen számban is indulnék, erőnlétben egy-két év lemaradást kell behoznom a többiekhez képest, és mentálisan is előre kell lépnem, türelmesebben kell dolgoznom. Nyugodtan korcsolyázom, de a pályán kívül hajlamos vagyok elkenődni, ha valami nem megy. Sokat kihozhatok még a sportkarrieremből, ha ezen változtatok.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi rajt a hétvégén - Megkezdődik a labdarúgó megyei I. osztályú bajnokság

Tavaszi rajt a hétvégén - Megkezdődik a labdarúgó megyei I. osztályú bajnokság
Szombaton 13 órakor a Székkutas-Tiszasziget meccsel kezdetét veszi a Csongrád megyei I. osztályú… Tovább olvasom