Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Lékó Péter, a dortmundi ismerős

Sakk - Lékó Péter négy remivel és egy győzelemmel a második helyen áll a dortmundi nemzetközi sakktornán. A nagymester kedden pihenő napját töltötte a Ruhr-vidéki városban, szállodájában beszélgettünk vele telefonon.
– A hétfői francia Etienne Bacrot elleni győzelme után gondolom jókedve van!
– Egy siker mindig sokat dob egy sakkozón, így rajtam is. Fontos volt győzelemmel zárni az első kört, így versenyben maradtam a végső győzelemért is.

– Az első öt fordulóban gyors remik jellemezték a viadalt, miért?
– Mindenki szolgált már váratlan húzásokkal, de az első fordulókban ez nem vezetett eredményre. Nem akarok panaszkodni az időjárásra, de az első négy fordulóban a szabadban 40 fok körüli hőmérséklet volt, rekkenő volt a hőség. Mivel Dortmundra nem jellemző a kánikula, így a színházteremben, ahol játszunk, nincs is megfelelő légkondi.

– Hétfőre lehűlt a levegő, hogy két parti is győzelemmel fejeződött be?
– Eltalálta. Visszatért a megszokott dortmundi időjárás. Ez rám is jó hatással volt, sokkal frissebb voltam.

Lékó Péter 2004-ben Brissagóban már legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. Fotó: Miskolczi Róbert
Lékó Péter 2004-ben Brissagóban már legyőzte Vlagyimir Kramnyikot.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Minek volt köszönhető a Bacrot elleni győzelme?
– A francia fiú meglepő megnyitást alkalmazott, az első lépésen jó sokáig gondolkodtam, nem kapkodtam, hogy mivel kezdjek. Ez a húzás bejött, hiszen mattig játszottam a partit. Az első esélyt kihasználtam ellene, mondhatom azt is, most nem kegyelmeztem.

– Mióta szerepel a dortmundi tornán?
– 1991-ben ültem először asztalhoz.

– Atyavilág, akkor az utcán a helyiek ismerősként köszönnek Lékó Péternek?
– Valóban rengetegen ismernek, éppen ezért is számítok kedvencnek a városban. Összesen két tornát hagytam ki, 1993-ban és 1997-ben nem voltam itt. Összesen ez a 17. alkalom, hogy résztvevője vagyok a világ egyik legismertebb sakkversenyének.

– Ma rangadót játszik Kramnyik ellen, mit vár?
– Két sötéttel lévő partim következik. Előbb az orosz sakkozó vár rám, majd csütörtökön Carlsen ellen ülök asztalhoz. Két nagyon nehéz mérkőzés lesz. Kramnyikkal nem tudjuk egymást már meglepni, ismerjük egymást. Ennek ellenére szeretném kizökkenteni a ritmusából. Bízom benne, hogy váratlan húzással megtudom lepni.

– Mivel telt a szabadnapja?
– Délelőtt csak pihentem, délután viszont szekundásaimmal már a folytatásra készülünk. Ilyenkor éjfél felé kerülök csak az ágyba. Hétfő este viszont megnéztem egy filmet, próbáltam magam teljesen kikapcsolni, remélem szerda délután három órakor frissen ülök majd le Kramnyikkal szembe.

Az állás

A dortmundi nemzetközi verseny állása öt forduló után: Carlsen 3,5, Lékó, Kramnyik 3–3, Jakovenko 2,5, Bacrot 2, Naiditsch 1.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülőben a sávolyi motorosring

MotoGP - 2010. szeptember 19-én lehet az első gyorsasági motoros Magyar Nagydíj. A sávolyi pálya… Tovább olvasom