Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Lékó Péter olimpiai tervei

Lékó Péter vasárnap érkezett haza a moszkvai Tal-emlékversenyről, amelyen a hagyományos, majd a „villám" műfajban is a hatodik helyen végzett. A szegedi nagymester a hetet még pihenéssel töltötte, ám hamarosan megkezdi a felkészülést a novemberi drezdai sakkolimpiára.
– A pénteken és szombaton lejátszott 34 snellparti nagyon sokat kivett belőlem. Az elmúlt napok során a tenisz tökéletes feltöltődést jelentett, ráadásul egyre jobban megy a játék – kezdte a beszélgetést Lékó Péter. – A két moszkvai verseny legalább olyan kiszámíthatatlan volt, mint az időjárás. Amikor megérkeztünk, 34, amikor hazaindultunk, 5 fokot mértek. Nem túlzás kijelenteni: „folyt a vér" a táblákon, amit inkább a közönség élvezett, és nem pedig mi, játékosok.

A hagyományos erőpróbán Péter remekül kezdett, a félidőben még az első helyre is pályázhatott, a folytatásban viszont a Ponomarjov ellen elkövetett hiba végzetesnek bizonyult.
– A vereség után rögtön javítani szerettem volna, mégsem tudtam Ivancsukkal szemben eldönteni, hogy mennyit kockáztassak a győzelem érdekében. Ennek lett a következménye az időzavar és az újabb elveszített parti. Az első hely reménye elúszott, de a hátralévő játszmák közül egyet még feltétlenül meg akartam nyerni, és ez Kamsky ellen végül sikerült is.

A szegedi nagymester nem maradt adósa a remeklő Ivancsuknak. Fotó: Frank Yvette
A szegedi nagymester nem maradt adósa a remeklő Ivancsuknak. Fotó: Frank Yvette

A snellverseny kezdetén Lékó nem találta a ritmust, közel tíz partira volt szüksége, míg bemelegedett. A gyors formajavulás bizonyítékaként végül pluszban zárta a tornát.
– A két nap alatt vívott 34 ütközet hihetetlen megpróbáltatást jelent, csak annak van esélye a győzelemre, aki az összes csatát hibátlanul játssza végig. Az ukrán Ivancsuk fanatizmusa, akárcsak tavaly, ezúttal is első helyet ért. Büszkén mondhatom, hogy a két partinkból 1,5–0,5 arányban én jöttem ki jobban, és ez – figyelembe véve Ivancsuk formáját – óriási fegyvertény.

Az idei dortmundi szupertorna győztese természetesen a pekingi ötkarikás eseményeket is nyomon követte, az olimpia első hetében még Szegeden szurkolt a magyar sportolóknak.
– Hajnalban csak kétszer keltem fel, Cseh Laci két döntőjét néztem meg élőben. Úgy éreztem, az ő személyisége és teljesítménye megérdemel ennyi „áldozatot", nagyon örültem az eredményeinek. Az olimpia vége, a három aranyéremmel szegedi szempontból is fantasztikusra sikeredett. Vajda Attila győzelméről útban a versenyhelyszín felé, egy kocsiban értesültem, és mondanom sem kell, mennyire feldobott a hír.

2008-ban a sakkozók számára is rendeznek olimpiát, november 12. és 25. között Drezda ad otthont a vetélkedésnek. Az előzetes információk alapján – az elmúlt évekkel ellentétben – idén valamennyi sakknagyhatalom komolyan veszi a versenyt, az olimpia értéke jelentősen felértékelődött.
– Kicsit olyan ez, mint a teniszezők esetében – vont párhuzamot Lékó Péter. – A korábbi olimpiákon a legjobbak csak elvétve vállalták a részvételt, Pekingben viszont már Federer és Nadal is elindult. Ami bennünket illet: Drezdában elképesztő lesz a konkurenciaharc, és bár a legjobb csapattal utazunk, nem tartozunk a favoritok közé. Hat évvel ezelőtt szinte ugyanebben az összeállításban ezüstérmet nyertünk, akkor is Polgár Judittal és Almási Zoltánnal játszottunk az első három táblán, de a jelenlegi mezőny nagyságrendekkel erősebb lesz. Sok múlhat a szerencsén és a jó sorsoláson is. Már az első hat közé kerülést sem vetnénk meg, az újabb éremszerzés pedig fantasztikus bravúr lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ASA-Consolis-HNKC: európai porondra lépnének

A vásárhelyi női kézilabdások az elmúlt szezont az élvonal 6. helyén zárták. A klubvezetés a… Tovább olvasom