Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

London már 2012-re készül

A jövő olimpiai stadionja 500 millió fontot ér
A legekre törekedtek a londoni új olimpiai stadion tervezői: olyat szerettek volna alkotni, ami különleges, ritka és nagyszerűbb, mint bármelyik elődje. A 2012-es olimpiai játékok központjának, az 500 millió angol fontból megépítendő stadionnak a terveit már bemutatták.
A 80 ezer férőhelyes londoni létesítmény egyszerűen lenyűgöző. A tervezése is: amikor véget ér az olimpia, a székek harmadát leszerelik. Ezeket eladják, illetve egy másik stadionba építik majd be, ahol atlétikai versenyeket rendeznek.

A tervezés kulcsa az a függöny, amelybe „becsomagolják" az aréna nézők mögötti részét. A hatalmas függönyre az olimpiával kapcsolatos képeket, jeleneteket festenek majd.


A brit olimpiát szervező bizottság elnöke, Lord Coe úgy írta le a tervezett stadiont, mint egy új korszak kezdetét, amely inspiráló lesz, és tartós öröksége az utódoknak.

Számok

67: Az össznézőszám ennyi százaléka tud a tető alatt ülni. 25 ezer: Ennyi állandó szék marad az arénában az olimpiai játékok után.80 ezer: A teljes nézőkapacitás. 280 millió font: Az eredetileg tervezett költség. (1 angol font=351,909 forint.) 496 millió font: A valódi költség. 
 
Az új létesítményt Kelet-Londonban, Stratfordban építik majd fel, az építkezést tavasszal kezdik, és 2011-re szeretnék befejezni. Az építés költségeit 280 millió fontra becsülik, de összességében – az adókat és az inflációt is figyelembe véve – félmilliárdba kerül.

Az építész, Rod Sheard így jellemezte az épületet: „Ez nemcsak egy olyan stadion lesz, ahol a rajongók kiáltása a tetőig felszáll majd, hanem olyan, amely minden eddiginél több nézőt fogad be, de minden eddiginél nagyszerűbb is lesz".

Hogyan nem szabad csinálni?

München, 1972: 200 millió fontból épült – ma 2,05 milliárd lenne –, de a stadionnak 2004 óta nincs bérlője. Amikor a városban 2006-ban egy új stadiont építettek a Világkupára, a Bayern és a TSU 1860 futballcsapat kiköltözött az olimpiai arénából. Montreal, 1976: A stadion építési költsége 725 millió fontra rúgott; 2004 óta nincs bérlője – akkor veszítette el a város a baseballkupák rendezési jogát az amerikai fővárossal, Washington DC-vel szemben. Szöul, 1988: A 100 ezer nézőt befogadó stadion építési költsége nem ismert; a nézőtéri székek számát mára 70 ezerre csökkentették. A 2002-es Világkupa társszervezője, Korea nem használta az arénát, helyette újat épített. Ma a Seoul United futballcsapat otthona. Peking, 2008: A kínai kormány túlfutott a költségeken, majd törölte az első tervet; végső költségek 40 millió angol fontra rúgnak majd.
 

David Williams (Daily Mail) - Fordította: Nyemcsok Éva
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák fiatalság, nem bohóság

Szeged - Vereséget szenvedett a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata a szlovák Rózsahegy elleni… Tovább olvasom