Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ma bemutatkoznak a hellének

Négy éve meglepetésre a görög válogatott nyerte az Európa-bajnokságot. Ma bemutatkoznak a hellének, sokak szerint most nincs sok esélyük az Eb-n.
Otto Rehhagel szövetségi kapitány azt nyilatkozta, hogy átnézte a versenykiírást, és abban nem szerepel, hogy a görög csapat nem lehet Európa-bajnok.

Salzburg. A franciák hosszú ideig azzal voltak elfoglalva, hogy kitalálták a különböző tornákat, kupákat. Jules Rimet „feltalálta" a világbajnokságot, a L'Équipe napilap a klubcsapatok Európa-kupáját, míg Henri Delaunay az Eurót ötlötte ki, ami most június 29-éig, a bécsi döntő estéjéig leköti a világ hímtársadalmának 80 százalékát.

Ezzel együtt a galloknak 68 évig kellett várniuk, hogy világbajnoki címet nyerjenek, 1956–2008 között mindössze egyetlen BL-trófeával büszkélkedhetnek, míg a Delaunay-trófeát kétszer is begyűjthették, és csak Németország előzi meg őket három címmel (1972, 1980, 1996). A kezdetben ignorált torna egyébként közben alaposan kinőtte magát, nem véletlen, hogy a megnövekedett igények miatt már 20 vagy 24 csapatosra akarják emelni a résztvevők számát.

Kétség nem fér hozzá: az Euró ezzel (vagy talán már most is) a világbajnokság hiteles alternatívája lehet, sőt sokak szerint már most is erősebb, mint egy vébé, bizonyság lehet erre, hogy a 2006-os torna 8 negyeddöntőse közül 6 európai volt.

A franciáknál maradva: 1984-et leszámítva soha nem volt példa arra, hogy a rendező ország nyerjen, pedig a portugálok 4 évvel ezelőtt igencsak közel álltak ehhez. Akkor azonban a „sötét ló", Görögország emelhette magasba a trófeát, az Olimposz csúcsára repítve egyúttal Rehhagelt és tanítványait.

Valljuk be: csak a legmerészebbek mertek görög sikerre tippelni, és most sem sokan tennék ezt. Pedig a futball csapatjáték, és a görögök éppen azzal emelkedtek a többi futballnemzet fölé, hogy igazi csapatként tudtak futballozni, semmi szükségük nem volt csillogó sztárocskákra.

Persze ehhez kellett a már említett Rehhagel is, aki 2001 óta fogja poroszos fegyelemmel a gyeplőt, de úgy, hogy annak szorításán egy pillanatra sem enyhített soha. Azt azért mindenki megmosolyogta, amikor a rajt előtt azt mondta, hogy figyelmesen elolvasta a versenykiírást, és abban nem látott olyan szabályt, ami megtiltaná, hogy ismét ők nyerjenek. A mosoly főleg abból fakadt, hogy Európa immáron megtanult „görögül", ráadásul még soha nem fordult elő, hogy az éppen címzetes Európa-bajnok megvédje a címét. A mosoly ellenére megjegyzendő, hogy a selejtezőkön egyetlen másik csapat sem gyűjtött annyi pontot, mint ők, valamit tehát még mindig tudnak (a Puskásban elszenvedett vereség ellenére) Hariszteaszék.

Ha kivesszük Görögországot a favoritok közül, gyorsan kitűnik, hogy az igazi esélyes kiléte a 3 legutóbbi európai világbajnokra koncentrálódik – Németország (1990), Franciaország (1998), Olaszország (2006) –, és ebben a trióban csak nehezen kaphatnak (ismét) helyet Hellász fiai.
És akkor még nem is beszéltünk a többi outsiderről: Portugália, Horvátország, Hollandia, Oroszország, Svédország...

Bár a görögök vélhetően nem aludni jöttek a tornára, hamarosan rádöbbenhetnek – akár már ma, a svédek ellen –, hogy Európa könyörtelen világ...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Popovics UBC-bajnok - Telt ház volt a szentesi gálán

Majdnem telt ház előtt rendezték Szentesen a Dr. Papp László-sportcsarnokban a Pro-Box Promotion és… Tovább olvasom