Sport

2019.08.01. 10:53

Magyar Nagydíj - Vasárnap a Hungaroringen bőgnek fel a motorok

A 34. Forma-1-es Magyar Nagydíj hivatalos programja pénteken kezdődik. Az időmérő edzést szombaton 15 órakor rendezik, míg a futamra vasárnap 15.10-kor kerül sor.

Vasárnap rendezik meg 34. alkalommal a Hungaroringen a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, és az idei futamgyőzelemre papíron három pilótának van nagy esélye: kérdés, hogy az eddigi hat mogyoródi elsőségével rekorder, világbajnoki címvédő brit Lewis Hamilton (Mercedes), a négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel (Ferrari), vagy a múlt vasárnap Németországban első holland Max Verstappen (Red Bull) jár-e sikerrel.


A képlet ugyanakkor nem ilyen egyszerű, Hamilton csapattársa, a finn Valtteri Bottas, valamint a másik Ferrarival a monacói Charles Leclerc is odaérhet az élre, ráadásul a magyar futamok történetében többször előfordultak már meglepetések. Az időjárás alakulása minden évben nagy kérdés, és az előrejelzések alapján pénteken záporok, szombaton akár egy-egy zivatar is érkezhet, vasárnapra viszont alapvetően napos idő várható.

    

Az ötszörös vb-győztes Hamilton tavaly úgy nyerte meg a Magyar Nagydíjat, hogy a szabadedzéseken a Ferrarik gyorsabbak voltak a Mercedeseknél, az időmérő edzés azonban esőben zajlott, így a brit pilóta megszerezte a pole pozíciót, a vasárnapi futamon pedig nem hibázott. A 34 éves versenyzőnek az volt a hatodik sikere Mogyoródon, ezzel már csúcstartó, ugyanakkor a múlt hétvégi Német Nagydíjon hiába volt az övé az első rajtkocka, az esős körülmények között rendezett, kaotikus vasárnapi versenyen csak tizenegyedikként ért célba, később a két Alfa Romeo-pilótára utólag kiszabott időbüntetés miatt lett hivatalosan kilencedik, és szerzett így két pontot.

    

Hamilton ráadásul betegséggel és torokfájással küzdött Hockenheimben, hétfőn pedig minden hivatalos programját lemondta, hogy kipihenhesse magát a magyar futam előtt.

    

Soha nem éreztem még ennyire betegnek magam, és valószínűleg ez volt életem legkeményebb versenyhétvégéje"

- írta közösségi oldalán Hamilton.

    

A szezon elején a szakértők többsége még Vettelt tartotta Hamilton legnagyobb kihívójának, de aztán a 32 éves német pilóta számára nem úgy alakult a idény első fele, ahogyan azt előzetesen remélte. A Ferrari a legtöbb hétvégén lassabbnak bizonyult a Mercedesnél, amikor pedig megvolt a gyorsaságuk a sikerhez, akkor a szerencse pártolt el tőlük.

    

A Magyar Nagydíj előtt - a vb felénél - az összetettben Hamilton áll az élen 225 ponttal, második Bottas (184 pont), harmadik Verstappen (162), Vettel pedig csak a negyedik 141 ponttal, amelyből 18-at épp múlt vasárnap, saját közönsége előtt szerzett, miután másodikként ért célba Hockenheimben. A négyszeres vb-győztes 2015-ben és 2017-ben nyert már Mogyoródon, így ha vasárnap elsőként intenék le, akkor az idei első sikerét aratná, és harmadszor győzne a Hungaroringen.

    

Rengeteg futam van még hátra a szezonból, bármi megtörténhet, arra pedig nem számíthatunk, hogy a Mercedesek a hátralévő versenyeken nem szereznek egyetlen pontot sem - sőt, épp az ellenkezőjére kell felkészülnünk"

- jelentette ki Vettel, aki szerint ő és a teljes Ferrari-istálló, valamint a Red Bull-lal az utóbbi időszakban brillírozó Verstappen is azon van, hogy jelentősen megnehezítse Hamilton dolgát.

    

A 21 esztendős Verstappen előbb június végén egészen kiváló teljesítményt nyújtva megnyerte az Osztrák Nagydíjat, majd múlt vasárnap a nagy esőben is ő bizonyult a legjobbnak Németországban, ezzel már-már kihívója lett a még így is kényelmes előnnyel vezető Hamiltonnak.

    

Az egész csapat örül annak, hogy Hockenheim után a Hungaroringre megyünk. Ez az év egyik legmelegebb futama, és alapesetben mindig van esélyünk a jó eredményre, mert fekszik az autóinknak a pálya"

- jelentette ki Verstappen, akinek Mogyoródon eddig egy negyedik a legelőkelőbb helyezése, és azt is 2015-ben, még a Toro Rosso volánja mögött érte el.

    

A 34. Forma-1-es Magyar Nagydíj hivatalos programja pénteken kezdődik. Az időmérő edzést szombaton 15 órakor rendezik, míg a futamra vasárnap 15.10-kor kerül sor. Az M4 Sport egész hétvégén élőben közvetít a Hungaroringről.

A Hungaroring Budapest központjától 19 kilométerre, Mogyoród határában található: a létesítmény természetes völgyben fekszik, karéjban lelátó öleli körül. A kiváló természeti adottságok miatt a nézőtér bármely pontjáról belátható a versenypálya 80 százaléka.


Az aszfaltcsík teljes hossza 1986-ban, az átadáskor 4,014 kilométer volt. Egy évvel később kisebb korrekciót hajtottak végre egy kanyarkombináció átvágásával, a járulékos előzési lehetőség biztosításával a versenypálya gyorsabbá vált, hossza azonban 3,975 kilométerre csökkent. Az 1997-es átalakítások során a célegyenes áthelyezése miatt ez a szám 3,971 kilométerre módosult. A Hungaroring 2003-as átalakítása során a célegyenes meghosszabbodott, így a versenypálya hossza ma 4,381 kilométer.

    

Az aszfaltot 2016-ban teljes egészében felújították, cserélték a vízelvezető szegélyeket és a rázóköveket is.

    

A pálya szélessége a célegyenesben 15 méter.

    

A versenypálya legalacsonyabban és legmagasabban fekvő pontja között a szintkülönbség 36 méter. A legnagyobb emelkedő 6,2 százalékos, míg a legnagyobb esés eléri a 7 százalékot.


Harminchárom éve, 1986 márciusában készült el a Hungaroring, amelyen öt hónappal később, augusztus 10-én került sor az első Forma-1-es Magyar Nagydíjra.


Bernie Ecclestone, a Forma-1 akkori irányítója az 1980-as évek közepén döntötte el, hogy a versenysorozatnak terjeszkednie kell a "vasfüggöny" mögé. Az F1-es autós gyorsasági világbajnokságot üzemeltető szervezet (FOA) elnökének terveiben akkor még a Szovjetunió (főképp Moszkva), Kína, majd Jugoszlávia szerepelt, de végül magyar származású barátja, Rohonyi Tamás tanácsára Budapest felé fordult a figyelme.

    

Gyors érdeklődés, majd egy magyarországi villámlátogatás után a fővároshoz közeli Mogyoródra esett a választása. A versenypálya rekordidő, nyolc hónap alatt készült el. 1985. szeptember 10-én írták alá a szerződést, október elsején kezdődtek meg a munkálatok, majd 1986. március 24-én a Drapál Emlékversennyel felavatták a Hungaroringet. Az első Forma 1-es futamot 1986. augusztus 10-én rendezték a pályán. A versenyt Nelson Piquet, a Williams-Honda brazil pilótája nyerte meg honfitársa, Ayrton Senna (Lotus-Renault) és a brit Nigel Mansell (Williams-Honda) előtt.

    

A pályát a Formula 1 Gazdasági Társaság építette, és ennek vezetője gyakorolta az első öt évben a pálya vezetői jogait. Az első ötéves ciklus vége egybeesett a magyarországi rendszerváltozással, amelynek következtében - az anyagi nehézségeket áthidalandó - a versenypályát öt évre Bernie Ecclestone-nak adták bérbe, aki ennek fejében vállalta további öt verseny megrendezését.

   

 Ez a gyakorlat végül egyik fél számára sem vált be. Így 1994-ben megkezdődtek az egyeztetések Bernie Ecclestone és a Hungaroring Sport Zrt. akkori elnöke, Berényi János között. A tárgyalások eredményeként a versenypálya tulajdoni jogait 1995 óta a Hungaroring Sport Zrt. gyakorolja.

    

Jelenleg 2026-ig szóló érvényes szerződés van a Forma-1-es Magyar Nagydíj megrendezésére a kereskedelmi jogok új tulajdonosával, az amerikai Liberty Media csoporttal.


A Forma-1-es világbajnoki pontversenyek állása 11 futam után (még 10 van hátra):


pilóták:

 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 225 pont

 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 184

 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 162

 4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 141

 5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 120

 6. Pierre Gasly (francia, Red Bull) 55

 7. Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren) 48

 8. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 27

 9. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 25

10. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) és Lando Norris (brit, McLaren) 22-22

12. Kevin Magnussen (dán, Haas) és Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 18-18

13. Nico Hülkenberg (német, Renault) 17

14. Alexander Albon (thaiföldi, Toro Rosso) 15

16. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) 13

17. Romain Grosjean (francia, Haas) 8

18. Robert Kubica (lengyel, Williams) és Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1-1


csapatok:

 1. Mercedes 409 pont

 2. Ferrari 261

 3. Red Bull 217

 4. McLaren 70

 5. Toro Rosso 42

 6. Renault 39

 7. Racing Point 31

 8. Haas és Alfa Romeo 26-26

10. Williams 1


Az eddigi versenyek dobogósai


A hétvégi Forma-1-es Magyar Nagydíj örökranglistáját a címvédő, ötszörös világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája vezeti hat diadallal.


A 34 éves versenyző tavaly is győzött Mogyoródon, és már 2016-ban a Hungaroring történetének legsikeresebb F1-es pilótájává vált, akkori ötödik sikerével maga mögé utasította a hétszeres világbajnok német Michael Schumachert, aki négyszer győzött itt.

    

Az 1994-ben elhunyt legendás Ayrton Senna háromszor, a szintén brazil Nelson Piquet, a brit Damon Hill és Jenson Button, valamint a kanadai Jacques Villeneuve, a finn Mika Häkkinen és a német Sebastian Vettel kétszer, a brit Nigel Mansell, a belga Thierry Boutsen, a brazil Rubens Barrichello, a spanyol Fernando Alonso, az ausztrál Mark Webber, a finn Kimi Räikkönen és Heikki Kovalainen, illetve az ausztrál Daniel Ricciardo egyszer nyert Mogyoródon.


Az eddigi Forma-1-es Magyar Nagydíjak dobogósai:

1986. augusztus 10.:

1. Piquet (brazil, Williams-Honda) 2:00:34.508 óra

2. Senna (brazil, Lotus-Renault)

3. Mansell (brit, Williams-Honda)


1987. augusztus 9.:

1. Piquet (brazil, Williams-Honda) 1:59:26.793 ó

2. Senna (brazil, Lotus-Honda)

3. Prost (francia, McLaren-TAG Porsche)


1988. augusztus 7.:

1. Senna (brazil, McLaren-Honda) 1:57:47.081 ó

2. Prost (francia, McLaren-Honda)

3. Boutsen (belga, Benetton-Ford)


1989. augusztus 13.:

1. Mansell (brit, Ferrari) 1:49:38.650 ó

2. Senna (brazil, McLaren-Honda)

3. Boutsen (belga, Williams-Renault)


1990. augusztus 12.:

1. Boutsen (belga, Williams-Renault) 1:49:30.597 ó

2. Senna (brazil, McLaren-Honda)

3. Piquet (brazil, Benetton-Ford)


1991. augusztus 11.:

1. Senna (brazil, McLaren-Honda) 1:49:12.796 ó

2. Mansell (brit, Williams-Renault)

3. Patrese (olasz, Williams-Renault)


1992. augusztus 16.:

1. Senna (brazil, McLaren-Honda) 1:49:19.216 ó

2. Mansell (brit, Williams-Renault)

3. Berger (osztrák, McLaren-Honda)


1993. augusztus 15.:

1. Hill (angol, Williams-Renault) 1:47:39.098 ó

2. Patrese (olasz, Benetton-Ford)

3. Berger (osztrák, Ferrari)


1994. augusztus 14.:

1. M. Schumacher (német, Benetton-Ford) 1:48:00.185 ó

2. Hill (brit, Williams-Renault)

3. J. Verstappen (holland, Benetton-Ford)


1995. augusztus 13.:

1. Hill (brit, Williams-Renault) 1:46:25.721 ó

2. Coulthard (brit, Williams-Renault)

3. Berger (osztrák, Ferrari)


1996. augusztus 11.:

1. Villeneuve (kanadai, Williams-Renault) 1:46:21.134 ó

2. Hill (brit, Williams-Renault)

3. Alesi (francia, Benetton-Renault)


1997. augusztus 10.:

1. Villeneuve (kanadai, Williams-Renault) 1:45:47.149 ó

2. Hill ((brit, Arrows-Yamaha)

3. Herbert (brit, Sauber-Petronas)


1998. augusztus 16.:

1. M. Schumacher (német, Ferrari) 1:45:25.550 ó

2. Coulthard (brit, McLaren-Mercedes)

3. Villeneuve (kanadai, Williams-Mecachrome)


1999. augusztus 15.:

1. Häkkinen (finn, McLaren-Mercedes) 1:46:23.536 ó

2. Coulthard (skót, McLaren-Mercedes)

3. Irvine (brit, Ferrari)


2000. augusztus 13.:

1. Häkkinen (finn, McLaren-Mercedes) 1:45:33.869 ó

2. M. Schumacher (német, Ferrari)

3. Coulthard (brit, McLaren-Mercedes)


2001. augusztus 19.:

1. M. Schumacher (német, Ferrari) 1:41:49.675 ó

2. Barrichello (brazil, Ferrari)

3. Coulthard (skót, McLaren-Mercedes)


2002. augusztus 18.:

1. Barrichello (brazil, Ferrari) 1:41:49.001 ó

2. M. Schumacher (német, Ferrari)

3. R. Schumacher (német, Williams-BMW)


2003. augusztus 24.:

1. Alonso (spanyol, Renault) 1:39:01.460 ó

2. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes)

3. Montoya (kolumbiai, Williams-BMW)


2004. augusztus 15.:

1. M. Schumacher (német, Ferrari) 1:35:26.131 ó

2. Barrichello (brazil, Ferrari)

3. Alonso (spanyol, Renault)


2005. július 31.:

1. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1:37:25.552 ó

2. M. Schumacher (német, Ferrari)

3. R. Schumacher (német, Toyota)


2006. augusztus 6.:

1. Button (brit, Honda) 1:52:20.941 ó

2. De la Rosa (spanyol, McLaren-Mercedes)

3. Heidfeld (német, BMW-Sauber)


2007. augusztus 5.:

1. Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 1:35:52.991 ó

2. Räikkönen (finn, Ferrari)

3. Heidfeld (német, BMW-Sauber)


2008. augusztus 3.:

1. Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) 1:37:27.067 ó

2. Glock (német, Toyota)

3. Räikkönen (finn, Ferrari)


2009. július 26.:

1. Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 1:38:23.876 ó

2. Räikkönen (finn, Ferrari)

3. Webber (ausztrál, Red Bull)


2010. augusztus 1.:

1. Webber (ausztrál, Red Bull) 1:41:05.571 ó

2. Alonso (spanyol, Ferrari)

3. Vettel (német, Red Bull)


2011. július 31.:

1. Button (brit, McLaren) 1:46:42.337 ó

2. Vettel (német, Red Bull)

3. Alonso (spanyol, Ferrari)


2012. július 29.:

1. Hamilton (brit, McLaren) 1:41:05.503 ó

2. Räikkönen (finn, Lotus)

3. Grosjean (francia, Lotus)


2013. július 28.:

1. Hamilton (brit, Mercedes) 1:42:29.445 ó

2. Räikkönen (finn, Lotus)

3. Vettel (német, Red Bull)


2014. július 27.:

1. Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:53.05.058 ó

2. Alonso (spanyol, Ferrari)

3. Hamilton (brit, Mercedes)


2015. július 26.:

1. Vettel (német, Ferrari) 1:46:09.985 ó

2. Kvjat (orosz, Red Bull)

3. Ricciardo (ausztrál, Red Bull)


2016. július 24.:

1. Hamilton (brit, Mercedes) 1:40.30.115 ó

2. Rosberg (német, Mercedes)

3. Ricciardo (ausztrál, Red Bull)


2017. július 30.:

1. Vettel (német, Ferrari) 1:39:46.713 ó

2. Räikkönen (finn, Ferrari)

3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes)


2018. július 29.:

1. Hamilton (brit, Mercedes) 1:37:16.427 óra

2. Vettel (német, Ferrari)

3. Räikkönen (finn, Ferrari)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!