Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Magyarok maradtak Ausztriában Kisistókék

Az egykori szegedi kedvenc, Kisistók András közel két évtizede Ausztriában él feleségével és gyermekével. Tizenöt esztendős fia, Dominik az apjára ütött, a napokban bemutatkozott a magyar U15-ös korosztályos labdarúgó-válogatottban.
Nagyon régen elhagyta Szegedet, van annak már tizennyolc éve. Pedig még csak 21 esztendős volt, és a szakemberek szép jövőt, nagy futballkarriert jósoltak neki. Kisistók András tizenhat évesen már játszott a másodosztályban bronzérmet nyert Szeol AK-ban, de a különböző korosztályos válogatottakból is kirobbanthatatlannak bizonyult. Elég csak felidézni az 1985-ben, Kínában rendezett 17 éven aluliak világbajnokságát, amelyen az őt is a soraiban tudó magyar válogatott legyőzte Brazíliát. Aztán 1989-ben fogta magát, és sokak meglepetésére egy osztrák ötödik ligás csapatba igazolt.

Dominik álma: játszani a Bayernben

– Még nem igazából sikerült felfognom, hogy magyar válogatott lehettem – árulta el Kisistók Dominik. – Olyan gyorsan játszódott le az egész. A szakemberek azt mondják, hogy sokat futok, erőszakos vagyok, jól passzolok, látok a pályán. A labda sem zavar, beszélő viszonyban vagyok vele. Mint apu annak idején. A Bundesligába szeretnék egyszer eljutni, az álmom, hogy kedvenc csapatomban, a Bayern Münchenben futballozzak. A magyar bajnokság nem vonz, annál inkább a válogatott!

Megmakacsolta magát


– Édesanyám akkor már kint élt, így egy nem teljesen idegen környezetbe kerültem – magyarázta az immár 39 esztendős egykori labdarúgó. – Nem titok, döntésemben közrejátszott a Szeol AK „csökönyössége" is. Katonaként az az évi bajnoknál, kupagyőztesnél rúgtam a labdát, gondolom, annyira nem is rosszul, mert a Bp. Honvéd le akart igazolni. Csakhogy szülővárosom csapatánál még élt a szerződésem, a vezetők ragaszkodtak hozzám, úgyhogy nem engedtek el. Én pedig megmakacsoltam magam, és hanyatt-homlok „menekültem" Ausztriába. Sokszor hallottam vissza, micsoda hülye voltam, hogy kimentem a sógorokhoz, de én soha nem foglalkoztam ezekkel az észrevételekkel, megjegyzésekkel. Közel két évtizede élek már Amstettenben, de még egyetlen nap sem ébredtem úgy, hogy megbántam volna ifjúkori döntésemet.

Edző az Admiránál

András alsóbb osztályú osztrák kiscsapatoknál egészen tavalyelőttig rúgta a labdát. Utolsó aktív éveiben már gyerekekkel is foglalkozott, mégpedig igen eredményesen. Edzői munkájára felfigyelt az egykoron híres ottani csapatnak számító Admira Wacker, és állást kínált.
– Természetesen elfogadtam a bécsiek ajánlatát, az Admirának van egy utánpótlás akadémiája, ott edzem a 19 éveseket. De csak félállásban, délelőttönként egy benzinkútnál dolgozom. Nyugodt, kiegyensúlyozott, boldog ember vagyok, és anyagilag is megtaláltam a számításomat.

Verték a Liverpoolt

A magyar U15-ös korosztályos válogatott a húsvéti ünnepek alatt rangos nemzetközi tornán vett részt Torinóban. A Kisistók Dominikot is foglalkoztató nemzeti csapatunk a tavalyi győztes Laziótól és a Juventus fiókcsapatától, a Provercellitől egyaránt 1–0-s vereséget szenvedett, aztán viszont előbb a Librtas Biagiót 5–0-ra, majd a Liverpoolt 2–0-ra legyőzte. Az ötödik helyért lejátszott helyosztón a CSKA Moszkva volt az ellenfél: a mérkőzés 0–0-ra végződött, a büntetőpárbajt viszont a magyarok 5–4-re megnyerték. A viadalt megint a Lazio nyerte a Provercelli, a Torino és az Olympic Lyon előtt.

Antal Péter segítsége


Az előbbieket immár a büszke jelzővel is ki lehet egészíteni, ugyanis 15 esztendős gyermeke, Dominik az elmúlt napokban bemutatkozott a korosztályos magyar válogatottban.
– Antal Péternek, a Szeol AK egykori edzőjének, a Vasas jelenlegi technikai vezetőjének nem lehetek elég hálás. A Borsodi Liga tavaszi kezdése előtt az angyalföldi gárda Bécsben játszott edzőmeccset az Admirával. Miközben a találkozó előtt beszélgettünk, a serdülők mérkőzését figyeltük. Kiszúrta magának Dominiket, és amikor megtudta, hogy a fiam, kikerekedett a szeme. Nekem sem árulta el, de később kiderült, amint visszautazott a Vasassal Pestre, nyomban szólt az U15-ös válogatott edzőjének, Jakab Eleknek. Nemsokára jött a meghívó, kipróbálták a srácot. Olyan izgatott lettem, majd kiugrottam a bőrömből. A fiam iskolaigazgatóját is felhívtam, megmondtam neki, ha nem engedik el, akkor inkább kiveszem Dominikot a suliból. Fölösleges volt izgulnom, senki sem gördített akadályt elénk. A gyerek pedig elnyerhette a szakvezetés tetszését, mert az elmúlt héten ő is ott volt a Torinóban rendezett tornán a nemzeti gárdában. Erikával, a feleségemmel rettenetesen büszkék vagyunk rá, dagad a mellünk.

Nem lettek osztrákok


Felvetődik a kérdés, ha a gyerek ilyen tehetséges, akkor miért nem az osztrákok hívták meg a válogatottba?
– Arról szó sem lehetett, ahogy a feleségem és én, ő is magyar állampolgár, és amíg élünk, mindhárman azok is maradunk! Jó tíz évvel ezelőtt felmerült a honosítás esetleges lehetősége, de eszünk ágában sem volt, még ha csak papíron is, osztrákká válni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden a Ferencváros

Hosszú hetek nemzetközi szereplése után a férfi Szuperligában utolsó hazai bajnokiját játssza a… Tovább olvasom