Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Májustól indul a nagyüzem a Maty-éri centrumban

Egyelőre még csendesek a délelőttök a Maty-éren, a szegedi olimpiai központban. A helyi Démász válogatott versenyzőin kívül most nem igen edz senki a pályán. Délutánonként fiatalok töltik meg a centrumot, az igazi nagyüzem pedig majd május elejétől indul be.
Boldizsár edző elégedett lehetett Fürdök (balról) és Hüttner időeredményével Fotó: Schmidt Andrea
Szürke hétköznapnak indult a tegnap. Inkább borús és ködös volt a reggel, illetve a kora délelőtt, mint szomorú, bár azért a szomorúságra elég okot adhat a Tisza árhulláma. A Szabadkai úti benzinkúton gyorsan lehetett végezni, a műjégpálya melletti új székházunk is épül-szépül, sőt a kecskéstelepi vasúti átjáróban sem kaptam pirosat. Ez aztán a ritkaság! Nyugodtan kiérni a nyugalom szigetére, azaz a szegedi olimpiai központba – ez volt minden vágyam. Teljesült.

Biztonság a Maty-éren

A bejáratnál négy fiatal nyírta a növényzetet, az utat szegélyező bokrokat. Mint később kiderült, a szegedi Kiss Ferenc szakközépiskola növendékei, akik jövendő erdészként nagy szerepet vállalnak a Maty-éri központ szépítésében. Világszínvonalú létesítményben gyakorolhatnak, kertészkedhetnek. Akadt közülük olyan, aki a földre heveredett. Naná, a szünet nekik is jár.

A meglepetés akkor ért, amikor az eddig kihaltnak és feleslegesnek hitt faház mellett elautózva egy biztonsági őrt láttam feltűnni. A kölcsönös udvariaskodás után kellemes beszélgetőpartnernek bizonyult. Megtudom tőle, hogy november közepe óta van huszonnégy órás szolgálat a pályán, és egyelőre kevesen edzenek. Hiába, rend a lelke mindennek. Horváth András, a Nemzeti Sportközpontok szegedi létesítményének vezetője pedig meg is erősíti: majd májustól indul be a nagyüzem.

– Persze azért most is sokan edzenek főleg a délutáni órákban, a tanítás után a pályán, de a délelőttök tényleg csendesebbek – mondta Horváth. Elő is kerül egy papír, rajta az éves edzőtábori tervezet. – Sajnos az evezős regatta idén átköltözik Velencére, a rendezésben viszont a többi mellett a szegedi olimpiai központ is segítséget nyújt állványokkal, mólókkal – jegyzi még meg a vezető.

Olimpikonok a parton

Hogy ezért-e, vagy másért, de a vízparti séta kezdetén rögtön látható, ahogy a mólóelemek egymásra pakolva rendben fekszenek a hajótárolóban.

Miközben iszonyatosan zúgtak a fűnyírók, a parton feltűnik két démászos olimpikon, Joób Márton és Vajda Attila. Nyújtanak, beszélgetnek, készülődnek. Edzőjük, Vécsi Viktor – akivel még a Dunaújvárosból igazolt Volein Viktor, valamint Horváth Gábor is együtt tréningezik – a kenusok bemelegítése közben a délelőtti penzumot sorolta.

– Előbb kétezer, majd ötször ötszáz métert megyünk időre. A hosszabb távot Vajdának 9, Joóbnak 9:10, míg a két U23-as Eb-re készülő sportolónak 9:30 alatt kell teljesítenie – mondta Vécsi. Még egy kis szerelésigazítás, majd kézben a hajóval irány a víz!

– Kicsit túlöltöztem, ha kisüt a nap – véli Vajda, aki teljesen fekete szerelést öltött. Aztán úgy dönt, leveti a fekete felső alól a fehér pólót, visszahúzza a feketét, és úgy vág neki az edzésnek.

Alighogy elindult a kvintett – hajóban a négy versenyző, a parton biciklivel Vécsi –, megérkezett a Démász-Szegedi VE másik felnőtt kenus edzője, Boldizsár Gáspár – természetesen ő is kerékpárral.

– Az idén most először térdel egy hajóban Fürdök Gábor és Hüttner Csaba, így aztán délelőtt csak egy összeszokó edzésük lesz. A délutánt viszont már megnyomjuk – jelzi Boldizsár, hogy bizony nem kíméli tanítványait. És még hozzáteszi: – Megyek is, mert Makai Tibinek mérek egy ezerméteres távot.

Újjászületés

A séta további része kőrakások, munkások és gépek közt vezet. Ki tudja, hányadik – Horváth András szerint az ötödik – újjászületésére készül a Maty-ér. A versenyzők már rutinosak ebben: nekik minden alapozás kezdetekor szükségük van a megújulásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dudás Zita olaszországi érmei

A Duna–Tisza Muréna Búvárklub versenyzője, Dudás Zita Olaszországban, Ravennában állt… Tovább olvasom