Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Makói KC: jubileum bajnoki címmel

Makó - Éppen húsz évvel ezelőtt, 1992-ben alakult újjá a makói kézilabdaklub, amely a jubileumot bajnoki címmel ünnepelte – fájdalom, de az elsőség nem ért feljutást.

Dobó Károly, Zsódi Imre, Farkas József, Szabó László, Paku László, Ilyés Ferenc, Bárány Zsolt, Halász Máté, Gera Norbert, Bajorhegyi Ádám, Avar György. Mi a közös a fenti névsor tagjaiban? Segítünk: valamennyien kézilabdások. Ám nem erre gondoltunk. Akkor mire is? Arra, hogy mindegyikük játszott a Makói KC színeiben. Abban a klubban, amely idén ünnepli újjászervezése huszadik évfordulóját, és amely sokat köszönhet többek között Varga Sándornak, Puskás Jánosnak, Szabó Lászlónak, Paku Lászlónak és Gulácsi Istvánnak. Megyei I. osztály, NB II, NB I/B – három év alatt ugrotta át a lépcsőfokokat a csapat. Újabb három esztendeig a második vonal tagja volt az együttes, ahol a legjobb hely a hatodik pozíció volt. 1998-tól öt évig az NB II következett, majd 2009 őszéig újra az NB I/B. Akkor a játékosállomány meggyengülése és a támogatások csökkenése miatt a csapat kiesett oda, ahol most is található: az NB II-be. Az elmúlt három szezonban előbb egy bronzérem jött össze, majd kétszer a bajnoki cím – az utolsó éppen a jubileum évében.

Aranyos jelen: a ContiTech-Makói KC az elmúlt két idényben bajnok volt az NB II-ben, mégis marad(t) az osztályban. Fotó: DM/DV
Aranyos jelen: a ContiTech-Makói KC az elmúlt két idényben bajnok volt az NB II-ben, mégis marad(t) az osztályban. Fotó: DM/DV

– Sok mindenen keresztülmentünk ezen idő alatt, és rengeteg sikert értem el a csapattal. Jól döntöttem, amikor Makóra igazoltam, és arra különösen büszke vagyok, hogy az ifikkel az NB II előző szezonjában a harmadik helyen végeztünk, miközben óriási fiatalításon ment át az utánpótláscsapat. De természetesen a felnőttek két aranyérme is jó érzéssel tölt el – nyilatkozta az egykori válogatott kapus, Nagy Zoltán, aki kisebb megszakításokkal tizenhárom éve áll a Makói KC kötelékében előbb játékosként, majd manapság már edzőként. – A jelenlegi helyzetet pedig el kell fogadnunk, de az biztos, hogy a felnőttek és az utánpótlás-játékosok egymás nélkül mit sem érnek. Nem látom az alagút végét.

És hogy mit hozhat a jövő, lesz-e egyáltalán huszonöt éves évforduló? A jelek szerint egyre kevesebb az esély rá.

– A Makó KC jelenlegi csapata már kinőtte az NB II-t, de továbbra is itt kell indulnunk a megfelelő támogatás hiánya miatt. Az NB II-es tagság is csak a ContiTech nevű cég eddigi támogatásával volt tartható, mivel a város a megváltozott körülmények miatt a továbbiakban nem támogatja az egyesületet. Támogatás hiányában pedig veszélybe került az utánpótlás-nevelés és az NB II-es felnőttcsapat szereplése is, mivel a megnyert tao-támogatáshoz körülbelül kétmillió forint önrész is kell, amelyet az egyesület egyelőre nem tud előteremteni. Mindezek ellenére beneveztünk az ősszel kezdődő NB II-es küzdelmekre, és újra bajnokságot szeretnénk nyerni – nyilatkozta Nagy-György Sándor klubelnök.

* * *

Nyilatkozatok

Puskás János, az alapítók egyike: – Paku László keresett meg, és 1992. augusztus 20-án a Maros-parton eldöntöttük, hogy legyen csapat Makón, majd ez év decemberében meg is alakult a csapat. Semmink sem volt: sem mez, sem pálya, sem öltöző, így aztán az MSVSE-hez fordultunk segítségért, amely rendelkezett kézilabda-szakosztállyal. Az én dolgom a tárgyi feltételek biztosítása volt, Szabó Sonka és Paku pedig összeszedte a játékosokat, majd elindultunk a megyei I. osztályban. Nyolcvanezer forintot szedtünk össze a téglagyártól és Nacsa Imre révén, amely az egész szezonra elég volt úgy, hogy a játékosok autójával utaztunk el, és csont nélkül megnyertük a visszatérő makóiakkal a bajnokságot. Nem hiszem, hogy még egyszer belevágnék, mert akkor is nehéz volt elindulni, hát még most. Jelenleg az NB II-es szereplés a realitás, hiszen fentebb hatalmasak a költségek.

Varga Sándor volt elnök: – Nem makói származásúként kerültem a városba, és néhány évet levezettem a helyi csapatban. Aztán megkerestek, hogy építsük fel újra az együttest, amely helyi fiatalokból és rutinos játékosokból állt. Szép évek voltak, alig három esztendő kellett az NB I/B-hez, illetve a kupában kétszer is a nyolc között estünk ki, és játszhattunk az Ózddal, a Veszprémmel, a Nyíregyházával és a Tatabányával. Hatalmas lendület és összefogás volt a városban, mindenki akarta a kézilabdát, 500–600 néző látogatta a meccseket. A cél pedig az volt, hogy a makói fiatalok megszeressék a sportágat. Ám valamilyen ok miatt nem sikerült őket beépíteni, így végül öt év után lemondtam az elnökségről. A felnőttek megint egy ügyes korosztály, de sajnos ma már nincs akkora lelkesedés a kézilabda, illetve a csapat iránt, mint annak idején volt, pedig soha nem játszhatott ilyen termi lehetőségek között. A mai napig sajnálom, hogy nincs olyan tömegbázisa a sportágnak, mint például a futballnak. Úgy tudom, a városi támogatás csökkenése miatt nem is jó irányba mennek a dolgok, így pedig tényleg nehéz lesz a jelenlegi csapatot, illetve a helyi fiatalokra épülő utánpótlást meg- és fenntartani.

A Férfi NB II, délkeleti csoport végeredménye
1. ContiTech-Makó KC 20 14 3 3 633-551 31

2. Törökszentmiklós 20 12 2 6 567-516 26
3. Kiskunfélegyháza 20 12 2 6 605-565 26
4. Kunszentmárton 20 11 1 8 614-629 23
5. Mezőtúr 20 9 2 9 594-598 20
6. Békéscsaba 20 7 5 8 564-564 19
7. FKSE Szeged-Algyő 20 8 0 12 551-582 16
8. Kiskunmajsa 20 8 0 12 522-550 16
9. Kiskőrös 20 7 2 11 546-552 16
10. Újkígyós 20 7 1 12 568-609 15
11. Martfű 20 5 2 13 545-593 12

Olvasóink írták

  • 1. Racoon 2012. július 14. 09:42
    „Támogassuk a nyugdíjasokat, azok biztosan Peti bácsira szavaznak! A fiatalok meg le vannak sz..va. Ha sportolni akarnak, akkor fizessék meg meg a méregdrága sportcsarnokot, vagy az Almási tornatermét. Zárjuk el a szökőkutat, mert jól érzik ott magukat! Az élsportot nem támogatjuk, tömegsport meg nincs. Esetleg lehetne úszniuk az élményfürdőben, ha lenne rá alkalmas medence.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra Sziget-kupa!

A nyári, labdarúgásmentes időszak kedvelt és népszerű futballeseménye a Sziget-kupa kispályás torna. Tovább olvasom