Sport

2014.03.28. 09:38

Malajziai nagydíj időmérő edzés: a Mercedeseket nem zavarta az eső sem

A McLaren ugyan el tudott indulni, de küszködött mindkét autó. Hamilton a második futamon is első rajtkockából indulhat, de a Red Bull és a Ferrari is bele tudott szólni a csatába.

Kis Réka

  • Három negyedórás halasztás után 50 perces késéssel indult az időmérő

  • A Q1-et a Mercedesek uralták, de Vettel is megmutatta, hogy megy a Red Bull

  • Ericcson fél perccel a vége előtt összetörte a Caterhamet, le is intették az első szakaszt

  • Maldonado, Sutil, Bianci, Kobajashi, Chilton és Ericcson a Q1 kiesői

  • Vettel a második szakaszban már versenyben volt a Mercedesekkel

  • Kvyat, Guttiérez, Massa, Pérez, Bottas és Grosjean a Q2 kiesői

  • Fontos szerep jutott a gumiknak

  • Hamilton, Vettel, Rosberg, Alonso, Ricciardo, Raikkönen, Hülkenberg, Magnussen, Vergne és Button az első tíz.

  • Valtteri Bottas három rajthelyes büntetést kapott a Maláj Nagydíj időmérő edzését követően mert a versenybírók szerint a Q2-ben feltartotta Daniel Ricciardót. A finn - az új szabályoknak köszönhetően - két büntetőpontot is kapott a szuperlicenszébe. Aki egy év leforgása alatt 12 ilyen pontot összegyűjt a pályán elkövetett vétségekért, egyversenyes eltiltásban részesül. A finn Melbourne-ben már egy öt rajthelyes büntetést kapott, akkor váltócsere miatt.

    Az időmérő végeredménye
    1. Lewis Hamilton Mercedes       1'59.431
    2. Sebastian Vettel Red Bull       1'59.486
    3. Nico Rosberg Mercedes          2'00.050
    4. Fernando Alonso Ferrari         2'00.175
    5. Daniel Ricciardo Red Bull        2'00.541
    6. Kimi Räikkönen Ferrari           2'01.218
    7. Nico Hülkenberg Force India    2'01.712
    8. Kevin Magnussen McLaren       2'02.213
    9. Jean-Éric Vergne Toro Rosso   2'03.078
    10. Jenson Button McLaren          2'04.053
    11. Daniil Kvyat Toro Rosso         2'02.351
    12. Esteban Gutiérrez Sauber      2'02.369
    13. Felipe Massa Williams            2'02.460
    14. Sergio Perez Force India       2'02.511
    15. Valtteri Bottas Williams         2'02.756
    16. Romain Grosjean Lotus         2'02.885
    17. Pastor Maldonado Lotus        2'02.074
    18. Adrian Sutil Sauber              2 '02.131
    19. Jules Bianchi Marussia          2'02.702
    20. Kamui Kobayashi Caterham  2'03.595
    21. Max Chilton Marussia            2'04.388
    22. Marcus Ericsson Caterham     2'04.407

    3. szakasz

    Az eső végre elállt, a pálya még viszont vizes. Raikkönené az szakasz első mért köre, 2:01.218, de gyorsan 2 perc alá szorítja a vezető időt Hamilton, aki 1:59.431-gyel álla az élre. Rosberg és Ricciardo is Raikkönen elé jön be, de Vettel megint felkúszik a második helyre, mindössze 55 ezred a különbség. Hamilton megkapja az utasítást, hogy nyomja meg. Nem sikerül, mert 3 tizeddel lassabb saját magánál. Esőgumikért jönnek be a csapatok, az intermediate-ek nem tudnak 2 gyors kört megtenni.

    A két McLaren az átmeneti esőgumikkal se tud javítani, Magnussen a 7., Button a 10. Hamilton, Vettel, Alonso, Rosberg, Ricciardo, Raikkönen, Hülkenberg, Magnussen, Vergne és Button a sorrend 2 perccel a vége előtt.

    Vettelt leintik, nem ért át a vonalon, de Raikkönen még gyorskörön van. A finn nem tud javítani, Magnussen, Button és Vergne is mért körön. Magnussen a 8. helyen marad, Button nem fejezi be a kört.

    Hamilton, Vettel, Rosberg, Alonso, Ricciardo, Raikkönen, Hülkenberg, Magnussen, Vergne és Button az első tíz.

    2. szakasz

    Esőgumikkal érkeznek a pilóták a második, 15. perces szakaszra. Alonso, Vettel, Raikkönen, Bottas és Ricciardo vállalta csak be az intermediate-et. Alonso bal első felfüggesztése eltört, piros zászló a pályán. A spanyol Kvjattal ütközik össze. 2 perc telt el a második szakaszból, Alonso edzésének valószínűleg vége. Az orosznak elég egy orrkúpcsere, de Alonso autóját is valószínűleg összerakják.



    Folytatódik a Q2, 11.30 vissza a második szakaszból. Eddig senkinek nincs mért köre. Alonso és Kvjat balesetét a versenybíróság vizsgálja majd az időmérő után.

    Hamilton 1:59.419-cel áll az élre, mögötte Rosberg már 2 percen kívül, aztán Magnussen, Perez, Raikkön a sorrend. Ricciardo befurakodik a két Mercedes közé, Grosjean a Lotusszal csak a 10. Vettel, Hülkengberg és Alonso sorakozik fel Rosberg mögé.

    Vettel felér a második helyre 4 tizeddel Hamilton mögé, Ricciardo a harmadik szűk 5 perccel a vége előtt.

    Hamilton magával versenyez az élen, nincs rá senki veszélyben. Másfél perccel a vége lőtt Grosjean, Guttiérez, Massa, Vergne, Kvyat és Bottas a kieső helyeken.

    Guttiérez kitolja Perezt a továbbjutó helyekről, Bottas nem sokat tud javítani, Vettel viszont feljön a 2. helyre. Kvyat Guttiérezt is kitolja, őt pedig Vergne. Grosjean kicsúszott az utolsó körében, Rosbergre panaszkodott a rádióban.

    1. szakasz

    Többségben átmeneti esőgumikkal rajtolnak el a versenyzők, Rosberg kezdi meg óvatosan az első 18 perces szakasz.  Ericsson Caterhammel az aszfalton ragad. A két McLaren esőgumikon halad. Hamiltoné az első mért kör, 1:57.309 a vége. A Q1 nagyon fontos lehet, mert nem tudni, mikor érkezik az újabb adag eső. Rosberg 189-es idővel ugrik Hamilton elé, Alonso, Perez, Bottas és Maldonado áll mögöttük az első 6 helyen. A két McLarent behívják a boxba.

    A Q1 felénél Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Hülkenberg, Pérez, Grosjean, Raikkönen, Alonso, Vettel és Bottas az első 10. A rádión közben szólnak, hogy az eső újra eősödik.

    Button, Bianci, Kobajashi, Chilton, Ericcson és Magnussen a kieső helyeken. Magnussen javít, a 12. helyre jön előre, Button pedig a 15.-re.

    Vettel is újra a pályán, és Grosjeant is visszaküldik a zöld, intermediate gumikkal. A német világbajnok alatt is úgy látszik, csak működik az a Red Bull, Rosberg mögött fél másodperccel a 3. helyre jön fel.

    Belül az utolsó percen, Maldonado, Sutil, Bianci, Kobajashi, Chilton és Ericcson a kieső helyen, utóbbi össze is töri a 4-es kanyar fénytávján a Caterhamot. Piros zászló, megszakítják az edzést.



    09.47: A pilóták a boxutca kijáratánál már felsorakoznak - elöl a két Mercedes, többen már intermediate-tel próbálkoznak. Nagyon bizakodóak...

    09.40: A pilóták öltözködnek, Raikkönent már becsatolták a Ferrariba. 09.50-kor rajt.

    09.33: [namelink name="Bernd Maylander"] tovább köröz, bár rendesen csúszkál a Mercedes. A csapatok szárítgatják a box környékét, ez talán jó jel végre. A térképeken viszont az látszik, hogy újabb nagy adag esőfelhő közelít a pályához.



    09.30: Kezd enyhülni az idő, már látni is lehet az esőfüggönyön át. Talán mégis lesz rajt. Az új információ szerint ketté is bonthatják az edzést, ugyanis helyi idő szerint 4 órakor kezdőtött volna, ám ha besötétedik, akkor holnap reggel, a verseny előtt fejezhetik be a tréninget.

    Sztárok a boxban: Míchel Salgado a Ferrarinál, Massa vendége Benedict Cumberbatch, Kevin Magnussennél (apukáján kívül) Michael Laudrup dán,  és Ruud Gullit 1988-as Európa-bajnok holland labdarúgóval is tallkozhatunk. A Toro Rossónál Giacomo Agostini többszörös világbajnok motorversenyző is feltűnik.

    Hamilton egyik tömítőgyűrűje ment tönkre Ausztráliában, emiatt a bosszantó, apró hiba miatt kellett kiállnia. De így nem kellett motort cserélnie, és amint láttuk az eddigi 3 szabadedzésen Malajziában, nagyon gyors a Mercedes.

    09.20: A FIA jelzése szerint 09.45-kor lesz a rajt. Addig a safety car köröz a pályán.

    09.19: A safety car már a pályán, az SLS Mercedesnek is meg kell küzdenie a rengeteg vízzel.

    09.15: Újabb negyed óra csúszás, az új időpont 9.35.

    08.53: Az időmérő 15 percet már biztosan késik.

    08.50: A McLarennek elég volt 2 óra, hogy rendbe rakják az autókat, Button és Magnussen is el tud indulni az időmérőn. Persze ha az eső is engedi.

    08.45: Az eső továbbra is szakad, a versenyzők a Twitteren már tippelgetnek, eltörlik-e az edzést. Addig is nézzük meg Sepang pályarajzát:



    08.17: Malajziában épp szakad az eső. 45 perc van a rajtig. Sem a pilóták, sem a csapatok nem örültek, amikor kinéztek az ablakon:










    Szabadedzések


    [namelink name="Lewis Hamilton"], a Mercedes brit pilótája érte el a legjobb időt a Forma-1-es Malajziai Nagydíj pénteki első szabadedzésén.

    A Forma-1 Malajziai Nahydíjának pénteki szabadedzései sepangi pályán. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)


    A 2008-as világbajnok - aki műszaki hiba miatt az első rajtkockából indulva feladta a szezonnyitó ausztrál futamot - mögött [namelink name="Kimi Räikkönen"], a Ferrari finn versenyzője végzett a második helyen, míg a harmadik a Melbourne-ben diadalmaskodó német [namelink name="Nico Rosberg"] (Mercedes) lett.

    Viszont Rosberg érte el a legjobb időt a pénteki második szabadedzésen.
    Az idénynyitó ausztrál futamon győztes versenyző mögött Kimi Räikkönen, a Ferrari finn pilótája szerezte meg a második helyet, míg a harmadik a világbajnoki címvédő német Sebastian Vettel (Red Bull) lett. 

    A Forma-1 Malajziai Nahydíjának pénteki szabadedzései sepangi pályán. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

    A harmadik edzésen odatette magát a két Mercedes, és bár a pénteki két edzést is hozták, most fölényesen nyerték a tréninget: a harmadik helyezett Kimi Raikkönenre egy másodpercet vertek. Ám Hamilton arra panaszkodott, hogy a közepes keverékű abroncsok nagyon gyorsan kopnak, így egy gyors körön - pl. az időmérőn - nem lehet gondjuk, de a versenyben már problémát okozhatnak.

    A Lotus szenved, a Red Bullok, a Ferrarik és a Force Indiák érhetnek fel a Mercedes mellé, de ami nagyon aggasztó, az a McLaren teljesítménye: a két autó összesen 9 kört tett meg, csak Jenson Button futott mért kört, de így  26 másodperccel maradt el Nico Rosbergtől. Eric Boullier az edzés után azt mondta, hogy komoly problémák vannak az autókkal, és a bonyolult hajtóművek miatt kétséges, hogy sikerül menetkész állapotba hozni őket az időmérőre. 

    - Még nem tudom, mi lesz. Ha hartdver-gondról van szó, elképzelhető, hogy ki kell hagynunk az időmérőt. Ha szoftvergondról, akkor megoldjuk - nyilatkozta a csapatfőnök a Sky Sportsnak.

    Mért idő híján vélhetően a bokszutcából vághatnának neki a küzdelemnek – amennyiben az FIA is rábólint.

     



    Eredmények

    1. szabadedzés
    1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:40.691 perc
    2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:40.843
    3. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:41.028
    4. [namelink name="Jenson Button"] (brit, McLaren) 1:41.111
    5. [namelink name="Kevin Magnussen"] (dán, McLaren) 1:41.274
    6. [namelink name="Jean-Eric Vergne"] (francia, Toro Rosso) 1:41.402 

    2. szabadedzés
    1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:39.909 perc
    2. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:39.944
    3. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 1:39.970
    4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:40.051
    5. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 1:40.103
    6. Felipe Massa (brazil, Williams) 1:40.112

    3. szabadedzés
    1. Nico Rosberg Mercedes 1:39.008
    2. Lewis Hamilton Mercedes 1:39.240 +0.232
    3. Kimi Räikkönen Ferrari 1:40.156 +1.148
    4. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1:40.387 +1.379
    5. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes 1:40.523 +1.515
    6. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault 1:40.686 +1.678


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!