Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Már csak élesítik a formát

Kajak-kenu - A Démász-Szegedi VE kajakosa, Gyökös Lajos (29) reálisnak tartja K4 1000 méteren az egysége éremszerzését a jövő heti kanadai világbajnokságon.
Kanada, Új-Skócia, Halifax, Dartmouth. Egy ország, egy tartomány, egy város és egy városrész. Ide készül a magyar kajak-kenu-válogatott, itt rendezik ugyanis a jövő héten a sportág világbajnokságát. A versenyen ott lesznek a Démász-Szegedi VE sportolói, így az a Gyökös Lajos (29) is, aki az Eb-re nem jutott el, de most feledve minden csalódást kiharcolta a vb-szereplést.

– Amikor az előző vb-t rendezték Dartmouthban, elsőéves ifista voltam, és nem jutottam el semmilyen világeseményre. A korosztályomban az erős középmezőnyhöz tartoztam. Arra viszont emlékszem, hogy Storcz Botond négy aranyérmet szerezve éppen ezen a viadalon igazolta azokat, akik szép jövőt jósoltak neki – mondta Gyökös, aki még megjegyezte: az akkori eredményekkel, a tizenhat éremmel, közte a nyolc arannyal most is kiegyezne.

A válogatott pénteken reggel hét óra körül repül el Ferihegyről, majd londoni és ottawai átszállással, közel huszonnégy óra utazás után érkezik meg Halifaxba.

Érem a nyakban. Gyökös Lajos minimum ezt reméli a négyestől Dartmouthban, a világbajnokságon is. Fotó: Karnok Csaba
Érem a nyakban. Gyökös Lajos minimum ezt reméli a négyestől Dartmouthban, a világbajnokságon is. Fotó: Karnok Csaba

– Sok idő nem lesz az átállásra, hiszen szombaton érkezünk, és csütörtökön már indul a vb. Amikor 2003-ban Atlantában volt a világbajnokság, már tíz nappal előtte ott voltunk, mégis megviseltek az új körülmények. Nem is az időeltolódás, ami ezúttal öt óra, hanem a további sok egyéb változás. A hosszú repülőutakat amúgy sem szeretem, és a gépen adott étel is megviseli a gyomron. De hát ez hozzátartozik, ezt is meg kell oldanunk, és nem is panaszképpen mondtam mindezt – jegyezte meg Gyökös.

A világbajnok versenyző – 2006, Szeged, K4 1000 méter, ebben indul most is – klubtársával, Bozsik Gáborral lakik majd egy szobában. Különösebb kabalája vagy babonája nincs, inkább olvasással tölti a repülőn az időt, de a barátnőjétől kapott plüssállatot azért magával viszi majd.

– Remélem, a négyesben lévő társaim, Bozsik, Sík Marci és Boros Gergely is megtudják, milyen érzés világbajnoknak lenni. De ha nem is sikerül felállnunk a dobogó tetejére, az éremszerzés reális. Az utazás arra jó lesz, hogy egy kicsit feltöltődjünk, és kiéhezzünk a versenyzésre. Már csak néhány edzés van hátra, amelyeken az élesítés lesz a feladat – tette hozzá végül Gyökös Lajos.

Másodszor Dartmouthban

1997 után másodszor találkoznak a világ legjobb kajakosai és kenusai a kanadai Dartmouthban. A viadalon hetvenöt ország legjobbjai küzdenek majd a huszonhét versenyszám érmeiért – a magyar csapatban harminckét sportoló lesz, összesen pedig hat szegedi: Gyökös Lajos mellett Sík Márton, Bozsik Gábor, Vajda Attila, Horváth Gábor és Janics Natasa. A magyar küldöttség nyolc arany-, hat ezüst- és két bronzéremmel zárta a tengerentúli eseményt. Ezen a regattán robbant be a köztudatba a háromszoros olimpiai bajnok, egykori szegedi, a jelenlegi szövetségi kapitány, Storcz Botond (győzött K1 500 és 1000, valamint K4 500 és 1000 méteren), aki ezúttal öt-hat aranyérmet remél a válogatottól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kupagyőztes és világbajnok

Teke - Két remek játékossal erősödött a Szegedi TE férfi tekecsapata. Tovább olvasom