Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Márton Anita a súlylökés legfiatalabb magyar bajnoka lett

Minden idők legfiatalabb női súlylökő bajnoka lett a debreceni 111. országos atlétikai bajnokságon a szegedi VSE versenyzője, a 17 éves Márton Anita. És ehhez még egy ezüstöt is hozzátett diszkoszvetésben a Gábor Dénes gimnázium tanulója.
Fotó: Schmidt Andrea
Ez igen! Csak felsőfokban lehet beszélni a Szegedi VSE dobóatlétájának, Márton Anitának a 111. országos bajnokságon mutatott produkciójáról. A Gábor Dénes gimnázium 17 éves diákja Debrecenben a felnőttek mezőnyében két érmet szerzett – ebből az egyik a legfényesebb lett!

Előjelek


A kiváló eredménynek már egy hónappal ezelőtt volt előjele. Akkor ugyanis a saját korosztályában, az ifjúságiaknál huszonöt éves rekordot döntött meg: 15,57 méterre lökte a súlyt. Aztán jött az újabb rekordbeállítás, ezúttal diszkoszvetésben: ez a csúcs huszonhét évet élt meg, mielőtt néhány hete Anita 52,36 méterre módosította.

Szóval kiváló formában várta a hétvégi ob-t a szegedi atléta. És joggal reménykedett ő, valamint edzője, Eperjesi László is. A tíz indulót számláló súlylökés harmadik körében elért 14,81 méterével magabiztosan vezetett a szombathelyi Divós Katalin előtt, majd a hatodik, utolsó körben, az egész szám zárásaként rátett még egy lapáttal: 14,88 m-rel fejezte be a versenyt. A debreceni ob, egyben pedig a női súlylökés történetének legfiatalabb magyar bajnokát köszönthették a szurkolók a díjátadáskor.

Győzni akart

Aztán következett a diszkoszvetés: ugyanaz a három sportoló, Divós, Márton és a békéscsabai Máté Katalin küzdött az érmekért, mint súlylökésben. Ebben a számban végül a csabai Máté nyert, megelőzve Mártont és Divóst. A szegedi atléta csak hat centiméterrel kapott ki a bajnoktól...

Eredmények

111. atlétikai ob, Debrecen, Márton Anita számainak végeredményei, súlylökés: 1. Márton Anita (Szegedi VSE) 14,88 m, 2. Divós Katalin (Szombathelyi Dobó SE) 14,10 m, 3. Máté Katalin (Békéscsaba) 13,67 m. Diszkoszvetés: 1. Máté 50,51 m, 2. Márton 50,45 m, 3. Divós 48,87 m.

– Ezt vártam, súlylökésben meg akartam nyerni a bajnokságot. Szerettem volna 15 méter fölé kerülni, de most ennyivel is lehetett győzni. Ha erősebb a mezőny, akkor még nagyobb erőbedobásra kényszerítettek volna, és talán a nagyobb eredmény is összejön. Az pedig bánt, hogy ilyen picin, mindössze hat centin múlt a duplázás. Úgy gondolom, van még időm, hiszen mindenki idősebb nálam. Majd jövőre duplázok – nyilatkozta okkal optimistán Márton Anita.

Edzője, Eperjesi László természetesen elégedettségének adott hangot.
– Ha azt nézem, hogy a női dobóatléták ideális versenykora 25 és 28 év között jön el, még inkább felértékelődik a siker. A második helyezett Divós legjobb kísérletét, a 14,10 m-es dobást Anita mindegyik kísérletével felülmúlta, azaz teljesen megérdemelt a győzelme. Edzőtáborból jött, napi két edzés van a háta mögött, hiszen a junior világbajnokságra készül. Amikor majd többet pihen, biztos nagyobb dobásokra is képes lesz. Bármily furcsa, ha az eredményeit, és nem az elért helyezéseit nézzük, akkor a diszkoszvetést mondanám az erősebb számának – vélte Eperjesi.

Döntő a vb-n?

Márton most visszatér a tatai edzőtáborba, ahol két hétig készül az augusztus 15. és 20. közötti, pekingi korosztályos (junior) vb-re. A csapat 12-én indul, Anita előtte még egy hetet Szegeden tölt majd el.
– A két évvel idősebbek közt a döntős helyezéssel megelégednék – tette még hozzá végül a tréner, Eperjesi László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödik a Naturtex-GTI

A Naturtex-GTI OB I-es férfi teniszcsapata utolsó bajnoki mérkőzésén 7:2-re nyert az Eger ellen. A… Tovább olvasom