Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Márton, az aranyhalmozó

A Szegedi VSE fiatal dobóatlétája, Márton Anita az idén eddig mindent megnyert, beleértve négy országos bajnokságot is. Eperjesi László edző tanítványa a pekingi junior világbajnokságra készül.
Fotó: Schmidt Andrea
Nem tekés, mégis tarolt. Márton Anitára, az SZVSE ifjú dobóatlétájára áll ez a megállapítás: megnyerte az ifjúsági téli dobó- és terembajnokságot (súlylökés), és már a felnőttek között is letette a névjegyét. Utóbbi korcsoportban a téli terembajnokságon súlylökésben, a téli dobóbajnokságon pedig diszkoszvetésben győzött. Ilyen fiatalon még senki sem nyert dobószámban felnőtt ob-t.

– A lehetőségeink meg sem közelítik az elért eredményeket – mondta keserűen Eperjesi László, Anita edzője. – Több komoly edzőtáborra lenne szükség, de kis túlzással mi ilyenekről nem is álmodhatunk. Nem csoda, hogy a város nem bírja megtartani tehetségeit, és a kiváló atléták – jómagam csak erről a sportágról nyilatkozhatok – egymás után távoznak, gondolok itt Szentgyörgyi Katalinra, Dudás Gyulára és Papp Gabriellára.

A tréner által vezetett csoportba pillanatnyilag tizenheten tartoznak, amatőrök, mindenki fizet, hogy sportolhasson. A szülők olykor jelentős áldozatokat (például utazás, szerelés- és szervásárlás) vállalnak a cél érdekében. Ilyen körülmények között is négy válogatott (a csoport egynegyede!) került ki Szegedről, Nagy Enikő, ifj. Eperjesi László (igaz, ő Szerbia és Montenegrót erősítette), Belovai Dániel és jelenlegi hősünk, a 17 éves Márton Anita.

– Viszonylag későn, öt éve, 2001-ben kezdtem el komolyabban sportolni – emlékezett a kezdetekre Anita –, akkor még a Bálint Sándor Általános Iskolában Herédi Istvánnál. Négypróbákon indultam, és rendre érmeket szereztem, vagyis megvolt a sikerélmény is. Egy ilyen versenyen figyelt fel rám Eperjesi László, és javasolta, hogy látogassam a klub dobóedzéseit.

Civilben

Márton Anita életét, bár korosztálya legjobb sportolói közé tartozik, nem csupán a súly és a diszkosz tölti ki. Tanul. A Gábor Dénes gimnázium harmadikos nebulója; szeretne továbbtanulni közlekedési szakterületen – a logisztika, a szállítmányozás érdekli a legjobban. Szabadideje nem sok van, ami akad, azt igyekszik pihenéssel tölteni.

Ez a múlt, az idei nagy esemény pedig még a jövő. A junior világbajnokságot augusztus 15. és 20. között rendezik meg a 2008-as olimpia helyszínén, a kínai fővárosban. Eperjesi szerint, ha huszonhatszoros korosztályos bajnok (plusz a már citált két felnőtt cím) tanítványa legjobb formáját nyújtja, érmet nyerhet; pedig idősebbekkel (19 év a korhatár) kell majd vetélkednie. Ezt a vélekedést támasztja alá, hogy Anita 2006-ban – edzésen – diszkosszal már „vetett" 51,92 métert, ha ezt versenyen produkálta volna, a világ idei legjobb eredménye lenne korosztályában. Tavaly 50,80-nal nyerték a junior Eb-t. Nem akarjuk elkiabálni, de...

– Az éremről ne beszüljünk, én úgy fogalmazok, hogy szeretnék minél jobban szerepelni Pekingben – mondta Anita –, de ha minden jól megy, összejöhet a dobogó. Jövőre junior Európa-bajnokság lesz, majd 2008-ban újra világbajnokság, ez utóbbin várható tőlem ebben a korosztályban a legjobb eredmény, akkor már 19 éves leszek. Olimpia? Örülnék, ha 2012-ben ott lehetnék Londonban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak okosan!

"Nem tagadom: megdöbbenve néztem. Ültem, és mozdulni nem tudtam. Erre nem számítottam. Nem, hiszen… Tovább olvasom