Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Máté Hunor osztrák színekben indul

Máté Hunor az úszásnak köszönhetően világjáró lett. Osztrák állampolgárként áll majd rajthoz a decemberi debreceni Európa-bajnokságon, miközben Alabamában folytat egyetemi tanulmányokat. Első sikereit a szentesi úszóklub színeiben érte el, csongrádi szülei messziről szurkolnak neki.

Máté Hunor az úszásnak köszönhetően világjáró lett. Osztrák állampolgárként áll majd rajthoz a decemberi debreceni Európa-bajnokságon, miközben Alabamában folytat egyetemi tanulmányokat. Első sikereit a szentesi úszóklub színeiben érte el, csongrádi szülei – az ismert szobrászok, Máté István és Lantos Györgyi – messziről szurkolnak neki.

Messziről szurkolnak

Máté Hunor szülei büszkén és aggódva figyelik fiuk pályafutását. A csongrádi művész házaspár, Máté István és Lantos Györgyi mindent megtett a gyerek előmenetele érdekében. Édesapja lapunknak azt mondta, lehet, hogy szülőként nyugodt életet kívánna Hunornak, de a mai világban ez nem lehet cél. Az aktív sport után reményeik szerint művészettel foglalkozik majd fiuk, aki most festészetet, szobrászatot és formatervezést is tanul.

Osztrák állampolgár lett a csongrádi származású Máté Hunor, aki első sikereit a szentesi úszóklub reménységeként érte el. A huszonhárom éves versenyző nemrégiben a bécsi Teresianumhoz igazolt, és abban bízik, hogy ott lehet a pekingi olimpián. A hazai úszószövetségnél nem látott erre lehetőséget. „Külföldön más a válogatási rendszer" – indokolta döntését. Az ifiként Európa-bajnoki címet szerzett Hunort Alabamában értük el – telefonon. A hétórás időeltolódás miatt a délutáni telefonhívás kora reggel érte Hunort, aki éppen akkor indult edzésre. Lapunknak azt mondta, nagyon szeretne úszni az olimpián. A versenyen való szereplés előfeltétele, hogy teljesítse a kívánt szintet, szerinte ezzel nem lesz gond.

Sikerek az úszásban

Hunor a Szentesi Városi Úszlóklub színeiben 1999-ben serdülő magyar bajnok volt, 2000-ben az ifjúsági magyar bajnokság 3. helyezettje lett. 2001-ben 50, 100, 200 mellen magyar bajnok, ugyanebben az évben ifjúsági Európa-bajnok váltóban, Máltán. 2002-ben 2., 2003-ban 3. helyet szerzett 50 mellen, rövidpályás magyar bajnokságon. 2005-ben igazolt a Kőbánya SC-hez, ennél a klubnál vegyes váltóban magyar bajnok lett. Jelenleg a bécsi Teresianum úszója, legközelebb a welsi nemzetközi versenyen, osztrákként startol júliusban.

Folyamatosan készül, naponta 5-6 órát úszik, és technikájának fejlődését nyomon követheti a víz alatti és víz feletti kamera segítségével, mely késleltetett felvételt készít. Szálláshelyétől néhány perc sétára esik a konditerem. Segítője az ausztrál származású Sonia Porter.

Az élsportolók életét éli tehát a szentesi uszoda egykori nagy reménysége, akit a 2001-es ifi Európa-bajnoki cím tett ismertté. Utolsó hazai klubja a Kőbánya SC volt, ahol váltóban jeleskedett.

Az év nagy részét – tanulmányai miatt – egyelőre nem Bécsben tölti, de a szomszédos ország edzői szerint a felkészülésben ez nem jelent gondot. Hauser Frigyes egyengeti sportpályafutását, akivel a szentesi ligeti strandon találkozott: Hauser tanítványai nyaranta két hetet edzőtáboroznak a ligetben. A nála mindössze öt esztendővel idősebb szentesi edző, Kádár Róbert úgy vélte, több lehetőség vár Ausztriában Hunorra, ezért is javasolta neki a külföldre szóló igazolást. Mivel Hunor osztrák állampolgár lett, legközelebbi nemzetközi versenyein már nem magyarként áll rajthoz. Debrecenben a decemberi Európa-bajnokságon már a sógoroknak szerezhet dicsőséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szente: Tatabánya

Szente Gábor, a Pick Szeged kapusa Tatabányára távozik, ugyanakkor Bajusz újabb egy évre kötelezte… Tovább olvasom