Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Matics, a korszakos egyéniség

A következő szezonban is Vladan Matics lesz a Pick Szeged vezetőedzője. Maticsnak a kézilabda mellett a magánéletében is meghatározó volt ez a szűk évtized, igazi otthonra lelt Szegeden.
2001. június hetedike meghatározó dátum volt a Pick Szeged kézilabdacsapatának életében: ezen a napon írta alá szerződését az akkor 31 éves szerb balszélső, egy bizonyos Vladan Matics. A szurkolók által Matkénak becézett sportoló azóta a Pick alkalmazottja, és a héten eldőlt, hogy a 2009/2010-es idényben is ő irányíthatja a szakmai munkát.

A csupaszív kézilabdás 2001 óta játékosként öt és fél, edzőként két és fél évet élt meg a csapatnál. A profi mentalitása miatt hamar kedvenccé váló Matics – aki Puljezevics mellett a Veszprém ultrák legnagyobb célpontjává is vált – az elmúlt nyolc évben elért szinte mindent, amit sportolóként és edzőként hazánkban el lehet.

Pedig nem ment simán: kezdetben a kupában és a bajnokságban is „csak" ezüstérmek jutottak a szélsőnek és csapatának, de ő nem csüggedt, és amellett, hogy tovább űzte a sikereket, az edzői szakma csínját-bínját is elkezdte tanulgatni. Szerencsés volt, hiszen olyan szakemberektől leshette el a trükköket, mint Dragan Djukics vagy Kovács Péter, és utóbbi mellett már a segédedzői teendőket is ellátta. Így fordulhatott elő, hogy 2006-ban a várva várt arany, a kupagyőzelem megszerzése Matics számára már nemcsak mint játékosnak, mint edzőnek is sikert jelentett. Matke ekkor már 36 éves volt, de mivel még érzett magában erőt, játékosként újabb szezont kezdett el a
pályán.

Bár a szezon végén, 2007 nyarán szeretett volna visszavonulni, Zoran Kurtessel nem úgy ment a játék, ahogy kellett volna, így tőle megváltak a vezetők, a padra pedig Matkét ültették, immár vezetőedzőként.

Aki végig bízott benne, Pistrui László
Aki végig bízott benne, Pistrui László

– Nem félek a feladattól, s remélem, hogy a munkában minden játékos partner lesz, hiszen ez csapatjáték – mondta első vezetőedzőként tartott tréningje előtt Matics, akinek kinevezéséről később bebizonyosodott, a lehető legjobb döntést volt.

A szerb tréner összekapta a fejekben szétesett csapatot: egy gigászi, Dunaferr elleni elődöntő után a döntő első mecscsét Veszprémben tudta megnyerni a Pick, hogy aztán – kihasználva a megszerzett pályaelőnyt – behúzza a klub történetének második bajnoki aranyát, a padon egy néhány hónapja dolgozó vezetőedzővel.

A bajnoki sikert a következő szezonban a szenzációs, hazai pályán kiharcolt kupaarany követte – a szerb szélső közben az NB I/B-s Dorozsmában a pályára is visszatért –, majd következett a tavalyi szűk esztendő, amikor ismét „csak" ezüstérmek jutottak a Szegednek.

A balszerencsés szezon ellenére a Pick Szeged vezetősége, bár másokkal is tárgyalt, újabb egy évre bizalmat szavazott Maticsnak, így a július 15-ei első edzésen ismét a szerb szakember irányíthatja majd az együttest.

– Olyan leszek, mint Mourinho – nyilatkozta a szerződéshosszabbítás után a szerb szakember lapunknak, amellyel arra célzott, kizárólag a munkájára és a csapatra koncentrál a jövőben, nem foglalkoztatja majd az, hogy emiatt mit gondolnak róla. Persze ez csak a pályára vonatkozik, hiszen a szegedi évek alatt Vladan Matics a magánéletében is megtalálta számításait: 2004-ben megnősült, majd Heni nevű feleségétől két kisfia, Dusán és Luka is megszületett.

Igazi otthonra lelt Szegeden, ahol még legalább egy évig a Pick Szeged trénereként ébredhet minden reggel.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. kreatív 2009. július 06. 22:50
  „Ám legyen!!!...maradjon minden úgy, ahogy volt! A főszponzor a FŐEMBER, az történik, amit Ő mond! AZ edző is marad!!! Profi csapat, profi szponzor, profi edző, igaz, egyik sem magyar, egyik sem szegedi, Nem baj!....de , ha egyszer így van, és ilyen a csapat szereplése, teljesítménye , a játékosok mentalitása, ....EGYETLEN FILLÉRT SE KAPJON ÁLLAMI-ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSBÓL!!!!!!!!
  Néhány korábbi gondolat:
  Szponzorok. Az esetek többségében ügyes adómanővereknek köszönhető összegeket fordítanak sportra. Az önkormányzattal való összefonódás miatt erősen sérül a közbeszerzési törvény végrehajtásának gyakorlata, ami egyértelmű önkormányzati veszteség!
  PICK-ics, MAT-ics, BOGYOV-ics!!! Nomen est omen!!!!!
  Igazi profi csapat, igazi profi belépődíjakat követel! Fizessenek a megszállottak, a "PICK-ICS-FAN"-ok!!!! Hobbymat, szenvedélyes szabadidő elfoglaltságomat egyetlen fillérrel sem támogatja önkormányzatunk!!! Engem még egyszer sem engedtek be ingyen a városi uszodába!!!!
  Mi lenne, ha magyar edző, magyar játékosnak adna tanácsot? Talán jobban értenék egymást!? Ilyen eredmény csak magyar (szegedi) játékos-állománnyal is elérhető lenne! Szégyenteljes kupaszereplés, a szokásos bajnoki ezüst!
  Csupán egy adófizető szegedi városlakó vagyok, így bátortalanul kérdezlek: Az önkormányzat mennyit költ az idegenlégiós leszerepelt csapatra, és nálunk a legjobb, de nemzetközi középszintet szintet el nem érő játékosnak mennyi a havi keresete? Milyen szerepet játszott a Vezetőség abban, hogy legjobb szegedi játékosaink nem a városi csapatban szerepelnek? Milyen érdekek vezették a Vezetőket abban, hogy szerb "B" válogatott játszik Pick színekben?
  Bárki is veszi az idegenlégiósokat, ezt az összeget költhetné pl. az utánpótlás támogatására, az ifjú szegedi tehetségek megtartására! A "PICK-ics"-re fordított anyagi ráfordítás feléért is ezt az eredményt hozhatta volna a csapat! /vesszőfutás a kupamérkőzéseken, az unos-untalmig ismétlődő bajnoki II. helyezés!/. a magyar kupa szereplés pedig attól függ, hogy mikor kerül össze a Veszprémmel! A döntő előtt, úgy búcsú a KEK-től és marad a kifogyhatatlan nemzetközi kupa lehetőségek következő, gyengébb lépcsőfoka! Röviden ennyit a lényegről!”
 • 20. TUTI 2009. július 06. 16:32
  „Igazad van rekontra! De nezd csak meg jol a kepet, tisztan kiveheto, hogy a Ma´tka is kenyszeredetten
  mosolyog es a szajat is felrehuzza. De remeljuk, hogy a turelmes egyutteles majd meghozza a szerelmet! ;)
  Hamankato! Sajnos lszi tessek tudomasul venni, hogy sport es politika mindig is osszefonodott!
  Es csak remeljuk, hogy igazmondo Matyas Kiralyunk ezuttal teved!
  Es helyi Fidesz vezetok hatalomehsegenek legfobb targya a PICK SZEGED Kezicsapatanak Felviragoztatasa!
  JElzem ez lenne a legolcsobb megoldas! Es akkor meg Pistrui is indulhatna a fofasoron hangrobbanasos gyorsulasi versenyeken! ....HAJRA SZEGED!!! UJVAROS! VESZPREM! KEZISEK! FRADI! PLER!! ES NOK! GYOR!”
 • 19. Mathiasking 2009. július 06. 16:17
  „És egy év múlva mi lesz? Találgatok:
  - Nyer a FIDESZ, az MSZP közeli holdudvar távozik a gazdasági jólétből, mert már nem lesznek zsíros megrendelések
  - A csapat tulajdonosa szintén távozik a gazdasági előtérből és háttérben fog maradni
  - Matics és a SZEVIÉP-PICK elszáll, mint a sóhaj, befellegzett a szegedi kézilabdának.

  Nincsenek ironikus gondolataim, csak ismerem a hosszú évtizedek csapatépítési tendenciáit és anyagi hátterének egy kis részét. Sajnálom, ha nekem lesz igazam.”
 • 18. rekontra 2009. július 06. 15:31
  „Minél kevesebb sztárjátékos van annál könnyebb az edző dolga edzésen,ha meg jönnek az eredmények majd-ami nem kizárt,ha a játékosokon nincs akkora teher-annál nagyobb a dicsőség.
  Matkét meg nem irigylem,hogy ezt a "szimpatikus talpig becsületes úriembert" kell csókolgassa.”
 • 17. hamankato 2009. július 06. 14:32
  „Ez sport oldal???
  Tiszta kabaré amit itt írtok!
  KI lop,ki hazudik....no comment.

  És még Tibike te is ezt olvasod?Vajon miért?Keresed a támadási felületet?

  Szánalmas.....”
 • 16. TUTI 2009. július 06. 13:57
  „Allitolag meg a demokracia a legjobb, ha hagyjuk hogy ilyen legyen, akkor ilyen is marad.
  Nezd, a Margit-hid urugyen mennyit nyulnak le teljesen torvenyesen az egesz orszag elott az orszagrol, ha ezt meg lehet csinalni, akkor semmit nem er demokracia. Meg fogjak csinalni.
  Mi hagyjuk, hogyy ilyen legyen! Penztartol valo tavozas utan reklamaciot nem fogadnak el...;)”
 • 15. Mike3 2009. július 06. 13:38
  „tuti

  á, Lászlónk kispályás a városvezetés mellett. ő csak hasznot, mit hasznot, hasznocskát húz ebből az egészből hozzájuk képest. el sem hinnéd, milyen kurva komoly visszaélések és hűtlen kezelést művel az mszp! tegyük hozzá, hogy a fidesszel egyetértésben .a tanácsteremben van egy kis köpködés, aztán a folyósón megy a bariskodás. nem fog itt semmi változni :)”
 • 14. Mike3 2009. július 06. 13:35
  „nemrég kis hiíján halálra gázolt egy szabálytalan mercedes. az volt a rendszáma, hogy ptc-500. ki lehetett az? :)
  aztán van még egy ptc rendszámú S8 is. előttünk szokta átlépni a hangsebességet a fő fasoron. ez meg kié lehet?
  szóval tényleg tök jó, hogy a szeviép támogatja a sportot. majd szurkolók a merci hűtőrácsáról vagy a hangrobbanás miatt betört ablakok alatt az üvegcserepek közül.”
 • 13. TUTI 2009. július 06. 11:38
  „Nyugi, nem fogja a FIDESZ a Pistrui-t bantani, mert haverok, meg tudjak, hogy itt Szegeden a jeghegycsucsanal is kevesebb tunt el. A jeghegy mashol van nem Szegeden. Mire ideert volna elovadt minden. ;) Mashol fulladtak majdnem bele.
  Csak egy pelda, most irtak az Index egyik foruman, hogy:
  "...Nem a budaörsi vonalra kellene átcsoportosítani itt a pénzeket, hanem jó nagy börtönökre, hogy legyen hely ennek a Demszky-féle tolvajbandának és sleppjének."

  Szoval biztosan, TUTI nincs eleg borton sem, meg Szegeden sem!!! ;) nem fognak bantani senkit!”
 • 12. mag 2009. július 06. 07:59
  „NEM SOKÁ JÖNN A FIDESZ . PISZTRUI UR ELSZÁMOLÁS. A SOK HARÁCSOLÁS”
 • 11. NógrádiT 2009. július 06. 07:23
  „Kedves Balázs 88.
  Mostani hozzászólásod szellemében megkérlek,többé ne gyere át foci írásokhoz alaptalanul fikázni.
  köszi

  HAJRÁ SZEGEDI SPORT”
 • 10. balazs88 2009. július 05. 21:38
  „Figyelő hihetetlen hogy még te mersz leosztani másokat öregem, amikor te dobálózol mindenféle alaptalan információval.... Az hogy tárgyalnak a szerződéshosszabbításról kurv@ messze van attól hogy te már tudod is hogy melyik csapatban (ami nem a szeged) folytatják.”
 • 9. Figyelő 2009. július 05. 19:54
  „Ötöske!
  Ha hallgattál volna bölcs maradtál volna!
  Na figyelj kis kecsege!
  Ennek az újságnak a hasábján - sportoldal - tették közzé, hogy Matics marad az edző.
  Abban az írásban volt egy bekeretezett rész amiben leírta ez az újság, hogy Laluska, Vadkerti és Krivokapics bércsökkentéséről tárgyalnak a játékosokkal és reményét adták, hogy megegyeznek.”
 • 8. xene@freemail.hu 2009. július 05. 19:19
  „Jöhetett volna Djukics, de akkor meg megint kezdődne a dínom-dánom, hogy megint szerbet hoznak stb. Ilyen keret mellé meg fölösleges lenne Djukics, a Veszprém ellen ő sem tudna mit tenni...”
 • 7. garbon 2009. július 05. 18:19
  „Pistrui ha van kidobott pénze hát tegye de ettől még nem lesz jobb a kézilabda szegeden.”
 • 6. ertzsolo 2009. július 05. 17:58
  „Csapsziati!
  Nem tudom mit kussoltatod?..Ha ugyse nem igaz akkor miért lázadsz így fel? Ugyan mindenki annyit hisz el abból amit akar..azt majd kiderül. Agyoninformált? Én pl birom az iet amikor semmit nem hallani, addig is van egy kis hír...ha igaz ha nem...esszem erre mondják h pletyka... És legalább van min csámcsogni...
  Jobb mint azon gondolkozni, meg rágódni h milyen szar h maradt Matic meg mert ez meg az jött volna...
  nem mindegy maradt és én spec mostmár örülök is neki...nem tudom h te ki vagy de nem hiszem h te lennél a leghatalmsabb úr h itt kussoltatod az embereket... Ezen is gondolkozhatsz..”
 • 5. csapsziati 2009. július 05. 13:52
  „Figyelő!
  Te sem tudod mit irogatsz! Ha nincsenek hiteles infóid akkor inkább ......,Te agyoninformált!
  Matkenak én nem örülök,mert jött volna Djukics az Ő fizujáért és szvsz jobb lett volna. De mind1 P.L. tudja. Nála a lóvé Ő diktál.”
 • 4. TUTI 2009. július 05. 11:40
  „A DM-nek annyibol igaza, hogy amink nincs annak nem tudunk orulni. Szoval az nem tul ertelmes hirek,
  hogy elkepzelheto, hogy 3-4 legjobb jatekos eligazol. MErt egyreszt meg nem biztos, barmikor tortenhet
  egy(vagy tobb csoda) fordulat az ugyeben, amig veglegesen nincs lezarva.
  Addig is oruljunk annak, amink van, hogy lassan eposzi magassagokba emlekedik MAtke edzo munkassaga!
  VEGRE EGY IILYEN JO EDZONK VAN!!! Buszkek lehetunk a vezetosegre, hogy ot megtudta tartani!
  SZUPER! Vegre jo hirek van ebben a valsagos vilagban!!! ;) HAJRA PICK SZEGED MAGYAROK!!! HAJRA HAJRA!!”
 • 3. balazs88 2009. július 05. 11:21
  „Sajnos nemlehet mindenki olyan kib@szott tájékozott mint te figyelő....”
 • 2. Figyelő 2009. július 05. 09:59
  „Ez a magát Mourinhonak kikiáltó ember kinek fog edzést tartani?
  Mint írtam már távoznak:
  Laluska Balázs, Milorad Krivokapics, Vadkerti Attila és Daniel Andjelkovics!
  Mind a négy játékos azért mert nem fogdták el bérük csökkentését!
  Ugyn mikor írja meg a DM?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnok lett a Hód TC

Hatalmas csatában 5:4-re nyert a Hód TC férfi teniszcsapata a Szuperliga döntőjében az IDOM Team ellen. Tovább olvasom