Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Matthäus stábjában

A magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra kikapott a svédektől világbajnoki selejtező-mérkőzésen. Ezzel elszállt minden remény, hogy Lothar Matthäus gárdája kijusson a németországi vb-re. Kevesen tudják, hogy a skandináv együttest egy szegedi edző, Cs. Tóth Zoltán térképezte fel.
Cs. Tóth Zoltán leste meg a svédeket. Fotó: Frank Yvette
– Bármennyire nem jegyzett a világban a magyar futball, azért ha egy edző felkérést kap a válogatottól, az mindenképpen nagy dolog. Főként, ha egy világhírű tréner, Lothar Matthäus kéri a segítségét. Hogyan került kapcsolatba a szövetségi kapitánnyal?

– A válogatott stábja keresett egy nyelveket beszélő fiatal szakembert, hogy a svédek elleni sorsdöntő mérkőzés előtt próbáljunk meg minél többet megtudni a skandinávok apró titkairól. Személyes beszélgetés kapcsán a kapitány azt az utasítást adta nekem, hogy próbáljak meg minél többet megtudni, hogyan készülnek a Ljunbergék a magyarországi fellépésükre. Aminek az első állomása a svéd–bolgár találkozó megtekintése volt.

– Mennyire lepődött meg, hogy Matthäus egyből a mély vízbe dobta?
– Azzal kezdeném, hogy a válogatott mellett dolgozni a legnagyobb megtiszteltetés lehet egy magyar edzőnek. Feldobott a hír, bár nagy volt a feladat, igyekeztem megfelelni az elvárásoknak. Volt bennem egy kis drukk, igaz, a repülőúttól féltem a legjobban. Stockholm? A svéd szövetség alkalmazottja várt a reptéren, és a kezdetektől fogva látszott, hogy egy nyugodt, kiegyensúlyozott környezetbe érkeztem. A meccs körítéséről csak annyit: a totál profizmus jellemezte. Jó érzés volt, hogy a magyar focit még Svédországban is szeretik, számtalan ott élő honfitárs segített a munkámban.

– Miután visszatért a meccsről, a magyar válogatottnak kellett beszámolót tartania. Milyen érzés volt Geráék előtt szónokolni?
– A kapitány azt kérte tőlem, hogy röviden próbáljam ecsetelni, milyen egységes, és mentálisan erős csapat ellen kell felvenni a küzdelmet. Azzal fejeztem be néhány perces mondandómat, hogy ha legyőzzük a svédeket, akkor az egész világ felfigyel majd az eredményre.

– Bosszantja a vereség?

– Azt gondolom, hogy ezen az estén minden dicséretet megérdemelnek a játékosaink. Nem érdemeltünk vereséget, olyan meccset sikerült játszanunk a svédekkel, amiért nem kell szégyenkeznünk. A szerda esti találkozón összhangban volt a válogatott és a közönség.

– Milyen ember Matthäus?

– Igazi sztár, allűrök nélkül. Minden mozdulata, minden gondolata a játékosok felé a profizmusról szól. Egyébként nagyon közvetlen és barátságos.

– Sokat beszélgettek?

– Hajnalig törte a fejét a jó taktikán, természetesen minden segítséget meghallgatott, de a döntést mindig ő hozza. A diskurzusunk alatt csak a svéd meccsel foglalkozott, nem érdekelte semmi más. Mindent tudott az ellenfélről, nagyon felkészült szakember.

– A kapitánynak milyen a viszonya a labdarúgókkal?

– Nagyon tisztelik, és élvezik vele a közös munkát. Az utóbbi mérkőzések hozzáállása és játéka, azt gondolom, hogy minden szurkoló körében elismerést váltott ki. Jó úton járunk.

– Marad Matthäus?

– Erről nincs információm, de ha engem kérdez, akkor a magyar foci jövője szempontjából ideális megoldás lenne. (A kapitány sorsáról a közeljövőben az MLSZ elnökségi ülése dönt – a szerk.)

– És mi lesz Cs. Tóth Zoltán sorsa?

– Ha kapok újabb feladatot, akkor azt megtiszteltetésnek veszem és boldogan vállalom. És ha nem? Akkor is örök élmény marad az utazás, és az, hogy segíthettem egy futball-legendának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyöngyösi: Mi jutunk a négybe

A férfi vízilabda Magyar Kupában az elmúlt hétvégi csoportmeccsek után pénteken és szombaton már a… Tovább olvasom