Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Megszakadhat a Rauhe, Wieskötter duó egyeduralma

Kammerer Zoltán három olimpiai aranyérme mellett a német titkok nagy tudójának is tarthatná magát, hiszen több, mint hét éve versenyzik már együtt a kajaksport jelenlegi legnagyobb párosával, a Ronald Rauhe, Tim Wieskötter kettőssel.
Kammerer (balra) és Kucsera Szegeden is a vb-aranyra hajt. Fotó: Schmidt Andrea
A német duó 2000 óta minden világ- és Európa-bajnokságon a dobogó legfelső fokára állt fel 500 méteren, az idén azonban igazi riválisra akadtak Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor személyében.

– Nagyon jól ismerem a német fiúkat – meséli Kammerer. – A kilencvenkilences milánói világbajnokságon kétszáz méteren már bronzérmet szereztek, majd rá egy évre megnyerték az Európa-bajnokságot ötszáz méteren. Az olimpia azonban a mienk volt Storcz Botonddal, ám azóta senki sem tudott a közelükbe férkőzni.

– Az idén ez sikerült a Kammerer, Kucsera duónak, hiszen a duisburgi Világkupán és a racicei Európa-bajnokságon is csak centikkel kaptak ki.
– Így van, és erre nagyon büszke vagyok, hiszen ők évek óta hajóhosszal verték a mezőnyt. Kucsera Gabival azonban most a nyomukban vagyunk, és bízom benne, hogy hamarosan el is csípjük őket. Ha nem Szegeden, akkor jövőre a duisburgi világbajnokságon.

– Mi lehet a németek titka?
– Az, hogy egy hajóban nőttek fel. És szerintem ha most kikapnának, nem ülnének szét, hiszen a folytonosságban, az állandóságban rejlik az erejük. Nálunk a magyar kajaksport színvonala miatt nincs ilyen. Ha meginogsz, holnap már lehet, hogy nem te ülsz abban a hajóban. Ez afféle pluszterhet jelent a versenyzőink számára. Hogy mi szól még a németek mellett? A robbanékonyságuk, gyorsaságuk, ami egyedülálló a nemzetközi mezőnyben.

– A magyar egység gyorsaságán is van mit irigyelni…
– Igen, csak a hajrában eddig nem bírtunk velük. Mi száz és négyszáz méter között vagyunk nagyon jók, ha az ezen a szakaszon szerzett előnyünk kitart, akkor nyert ügyünk van. Eddig még nem tartott ki.

– Szegedre más taktikával készülnek?

– Ötszáz méteren már nincs taktika. Menni kell, ahogyan csak bírsz.
– Az ezer méter már más ügy – vette át a szót Kucsera, aki tavaly még Kökény Roland párjaként megnyerte a zágrábi világbajnokságot. – Ott van rá lehetőség, hogy megtervezd a futamot. A szegedi világbajnokságon szeretnénk lekopírozni azt a pályát, amit az Európa-bajnokságon mentünk.

– Tavaly a világbajnokságon az Ihle, Herszel összeállítású német hajót győzték le. Az Európa-bajnokságon az Ihle, Wagner duót utasították maguk mögé. Érezhető a különbség Herszel és Wagner között?
– Azt hiszem, az Ihle, Wagner páros erősebb, amit az időeredmények is mutatnak, és bár a racicei Európa-bajnokságon legyőztük őket, nem érezzük magunkat nyeregben.

– Az, hogy „félig" címvédő, jelent valami előnyt?

– Nem foglalkozom ezzel a gondolattal. Az tavaly volt, az idén pedig már más párral, más versenyen próbálkozom. Az adott feladat és cél a fontos, ebben az esetben az, hogy két jó verseny során mindkét számban sikerüljön a dobogóra állnunk Kamerával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödik a Naturtex-GTI

A Naturtex-GTI OB I-es férfi teniszcsapata utolsó bajnoki mérkőzésén 7:2-re nyert az Eger ellen. A… Tovább olvasom