Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megyei utánpótlásbázisok (16.): a szentesi Oyama Dojo

A szentesi központú Oyama Dojót 1995-ben alapította Brezovai Sándor, s kyokushin-kan karatét oktat a klubban, amely a kezdeti 10 fős létszámról 130-ra duzzadt. Az egyesület összesen öt Csongrád megyei településen dolgozik, és a sportág legeredményesebb utánpótlásbázisa az országban.
Brezovai Sándor (43) 1982-ben kezdett karatézni, 8 magyar bajnoki címet szerzett és több nemzetközi versenyen diadalmaskodott küzdelemben, full- contact kategóriában. Korán elkezdett edzősködni, és 1995- ben úgy döntött: kiválik az addigi anyaegyesületből, a Szt. Jupátból és megalapítja az Oyama Dojót. Keresztapának a sportág, a kyokushin alapítóját, a legendás Masutatsu Oyamát választotta. A 4. danos mester élete egyik nagy élményének tartja, hogy félévig kint élhetett és tanulhatott nála Japánban.

Az induláskor 10-en edzettek, versenyeztek az új klub színeiben, mára ez a létszám 130 főre duzzadt. A központi edzőtermen kívül mindennap tartanak foglalkozásokat Mindszenten, Szegváron, Fábiánsebestyénben és Derekegyházon. Munkáját sensei Erdei Sándor segíti. A tagok életkora 8-tól 45 évesig terjed, de a fiatalok vannak többen, az Oyama Dojo az utánpótlás- nevelésre, az ifjak képzésére helyezi a hangsúlyt, ezért jó kapcsolatot ápol a környékbeli általános iskolákkal. A válogatottkeretnek legalább 60 százalékát az Oyama Dojo adja, így nem csoda, hogy a szövetségi kapitányt Brezovai Sándornak hívják. Szakmai presztízsét igazolja, az ukrán kyokushin-kan szövetség is a szentesi senseit bízta meg a feladattal, vagyis a kék-sárgáknál is ő a „szövkap".

Cél az egészséges felnőtté nevelés. Népes csapat dolgozik megyeszerte az Oyama Dojo színeiben. Fotó: Vidovics Ferenc
Cél az egészséges felnőtté nevelés. Népes csapat dolgozik megyeszerte az Oyama Dojo színeiben.
Fotó: Vidovics Ferenc

– Az elért eredmények tükrében állíthatom: az országban működő, különböző világszervezetekhez tartozó, 180 dojo közül a mienk a legeredményesebb – közölte Brezovai. – Nem akarunk mindenkiből karatést „faragni", a gyerekek rekreációs tornára, foglalkozásokra is járnak hozzánk. A legfontosabb, hogy egészséges felnőtteket neveljünk belőlük, akik az élet általuk választott területén sikeresek, és ezt a szemléletet átadják majd gyermekeiknek is.

Aranytermelők

Az Oyama Dojo harcosai idén 3 világversenyen 30 érmet szereztek, főként a legfényesebbet. Legutóbb az 5 ország 370 versenyzőjét felvonultató pesti shido-kan Európa-kupán 12 arany (Lantos Lehel, Bagi Alexandra, Rapi Balázs, Kurucsai Róbert, Győri Martin, Száraz Csaba, Gojdár Csanád, Gojdár Kamilla, Szűcs Boglárka, Szűcs Bianka, Csillagkuti János, Erdei Daniella) 1 ezüst (Simonovics Erika) és 1 bronz (Halmay Nikolett) volt a mérleg.

Olvasóink írták

  • 1. kiokushyn 2010. november 19. 12:57
    „Osu! Gartulálok mindenkinek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kupalázban ég a Szeged - Drávucz Rita és Tóth Ildikó is játékra kész

A Theodora női vízilabda magyar kupa ma esti elődöntőjében a Taylor&Nash Universitas Szeged a… Tovább olvasom