Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Méltó ünnep a megalakulás negyed évszázadának: az év csapata Szegeden a Naturtex-SZTE-Szedeák

Tavaly 48. alkalommal rendeztük meg Az év sportolója díjátadó gálánkat a szegedi Hungi Vigadóban, az ország legpatinásabb megyei eseményén húsz üvegtrófeát osztottunk ki a CE Glass Zrt. jóvoltából. Mindennap bemutatjuk az egyik kategória 2017-es győztesét, ezúttal Az év csapata elismerést Szegeden kiérdemlő, éppen huszonöt éves Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabda-együttesét.
Az 1992-ben, a tavaly év végi díjátadónkhoz viszonyítva éppen 25 évvel azelőtt alapították a Szedeák férfi kosárlabdacsapatát Szegeden. 1995 őszén, az NB II-es bajnokság megnyerése után az NB I B-ben indulhatott a csapat, kiegészülve a Szegedi Postás játékosaival. A nagy álom 2001-ben valósult meg: feljutottak az élvonalba. A 2001–2002-es és a 2002–2003-as évad a csoda volt: a keret kilencven százaléka saját nevelésű, szegedi játékosokból állt, a gárda pedig stabil bennmaradó volt mindkét szezonban. 2003-ban az A csoportos csapat az anyagi lehetőségek beszűkülése miatt kénytelen volt visszalépni az élvonaltól.
2017 legjobb csapata a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosáregyüttese. Fotó: Karnok Csaba
2017 legjobb csapata a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosáregyüttese. Fotó: Karnok Csaba

Talán néhányan már temették az egyesületet, de voltak, akik fáradhatatlanul dolgoztak a visszatérésért. Bár több mint ötven év után a 2005–2006-os szezon lett az első évad, amikor Szegednek nem volt felnőtt férfi kosárlabdacsapata a nemzeti bajnokságban, már 2006 nyara meghozta az újjászületést. Az NB II-ből jutottak el 2010 májusára a másodosztály bajnoki címéig, ezzel az élvonalba kerülésig. A klub azóta ért el kiugró eredményeket, a 2017-es év azonban minden tekintetben a csúcsot jelentette a Naturtex-SZTE-Szedeák számára: a háromnapos nyolcas döntő végén bronzérmet szerzett a magyar kupában. Aki ott volt Győrben, nem felejti a Pécs és a Körmend elleni sikereket, majd a bronzmeccs utáni ünneplést. Éppen ezért választottuk meg őket Az év csapatának Szegeden – az elismerést Bonifert Gábor, a Délmagyarország főszerkesztője adta át Andrija Csirics csapatkapitánynak a gálánkon.

– Jó eredményeket értünk el 2017-ben, főleg a rendelkezésünkre álló költségvetésből, fiatalokkal. Ez volt a maximum. Egy egyetemi városban magyar fiatalokkal dolgozhatunk, ami nagyszerű dolog – fogalmazott Bonifert Domonkos, a Szedeák ügyvezetője. Kérdésünkre egy személyes szálat említve hozzátette: remek érzés, hogy gyermeke, az első csapat keretében szereplő Bendegúz is a csapat tagja lehet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem sokan húznak ilyen váratlant: Vojkovics Gyula 28 évesen irányítja a bajnokaspiránst

Nem sokan húznak ilyen váratlant: Vojkovics Gyula 28 évesen irányítja a bajnokaspiránst
A PC-Trade Szeged KKSE női kézilabdacsapata váratlant húzott a fiatal szakember kinevezésével,… Tovább olvasom