Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Mérlegen Csongrád megye élcsapatai I.

Bátrak voltunk, amikor még a különböző bajnoki sorozatok előtt arra vállalkoztunk, hogy megtippeljük, melyik Csongrád megyei első osztályú csapat hol végez saját sportágának élvonalában. Hogy miért? Mert mindössze két klubnál, a HNKC női kéziseinél és a Szeviép-Szeged női kosarasainál találtuk el a helyezést.
Bátrak voltunk, amikor még a különböző bajnoki sorozatok előtt arra vállalkoztunk, hogy megtippeljük, melyik Csongrád megyei első osztályú csapat hol végez saját sportágának élvonalában. Hogy miért? Mert mindössze két klubnál, a HNKC női kéziseinél és a Szeviép-Szeged női kosarasainál találtuk el a helyezést. Akadt, amelyik együttest alulbecsültük (Pick Szeged), mással pedig túl optimisták voltunk (Makó KC). Összeállításunkban mérleget vontunk a megye tíz első osztályú gárdájánál.

Ferroép-Szeged

Miután a 2005–2006-os idényben mindent (bajnokság, Világkupa, Bajnokok Ligája) megnyert a Ferroép-Szeged férfi tekecsapata, azt gondoltuk, a legkönnyebben a hazai sorozatban védi meg címét. Tévedtünk. Ugyanis ezúttal a Zalaegerszeg megelőzte Karsaiékat, és ugyan a Vk-ban sikerült az ismétlés, a BL-ben már nem – negyedik helyen zártak. Mégsem mondható a csapat szezonja rossznak, hiszen a 2004 után világbajnoki elsőséget szerzett magyar válogatottban öt Ferroép-játékos – Kakuk Levente, Kiss Norbert, Zapletán Zsombor, Karsai László, Kovács Gábor – kapott helyett. És tevékenyen részt is vett a sikerben: Kiss például 694 fával világcsúcstartó.

Pick Szeged

Másodikból első! Nem csupán mi, hanem a szegedi kézilabdadrukkerek közül sem voltak olyanok, akik akár az alapszakasz zárásakor is abban bíztak volna, hogy a Pick megunva az öt éve tartó ezüstös korszakot, aranyra vált. A legtöbben már a bajnokság rajtjánál megmondták: „A Pick most sem előzheti meg a Veszprémet, hiszen a tizennégyszeres bajnok sokkal jobb játékerővel rendelkezik." Amikor pedig Zoran Kurtes edzősége alatt egyre gyengébb teljesítménnyel rukkolt elő a csapat, s morális problémák is jelentkeztek, már sokan a második hely megszerzését is bravúrnak ítélték meg.

Volt azonban a klubvezetésben annyi erő és határozottság, hogy a Dunaferr ellen elszenvedett, idegenbeli, tízgólos (32–22) vereség után tisztáldozatot hozzon: Zoran Kurtessel azonnal felbontotta a szerződést, s Vladan Matics balszélsőt azonnal megbízta a szakvezetéssel. Ez pedig aranyat érő lépésnek bizonyult, hiszen attól kezdve egyre markánsabbá vált a Tisza-parti kézilabdacsapat játéka. Az alapszakasz hátra lévő hat fordulójában már nem szenvedtek Mezeiék az úgynevezett kiscsapatok ellen sem, hanem egy pillanatra sem hagyva kételyeket, magabiztosan győztek. Aztán következett a rájátszás az elmúlt fél évtizedben állandóan bronzérmet nyerő Dunaferrel. A dunaújvárosi fiatalok Imre Vilmos edzővel az élen úgy gondolták, most utoljára együtt – Kukucka, Császár, Iváncsik eligazolt, Imre Vilmos helyét Kiss Szilárd foglalja el – letaszítják a dobogó második fokáról a Pick Szegedet. Ha némi szerencsével is, de az újvárosiak szorossá tudták tenni a párharcot, azonban ez, mint utólag kiderült, jól összekovácsolta a Tisza-parti gárdát, aminek a klub történetében 1996 után másodszor bajnoki cím lett a terméke. Vladan Matics edző nagyszerű munkát végzett, hiszen mindig fel tudta készíteni a nagy feladatok végrehajtására játékosait. Ők pedig elhitték, hogy a szekeret egyfelé húzva a dobogó legfelső fokára állhatnak.

Floratom Szeged

Tavaly a Floratom Szeged AC férfi asztalitenisz-csapata, elsőéves extraligás tagság után az ötödik lett. Mindenki tudta, a második év nehezebb lesz, hiszen már minden ellenfél tisztában volt a Tisza-parti együttes erejével, ismerték gyenge pontjait. Tegyük még hozzá, a szövetség is módosította a bajnokság lebonyolítását, ami a floratomosokat hátrányosan érintette. Tóth Tibor edző hangsúlyozta, az olyan csapatnak, mint az övék, amely az egyéni versenyeken nem vesz részt, nem kedvez a bajnoki küzdelem szétszabdalása. Mindezek a negatív jelek főleg az őszi idényben szemmel láthatóan ki is ütköztek. Azonban a klubvezetés bízott a Dudás, Kriston, dr. Lukács összeállítású gárdában, amely a tavaszi idényben négy győzelemmel és egy meglepetés- döntetlennel bebiztosította hatodik helyét. A szegedi pingpongosok bíznak a jövőben, hiszen a bajnokság egyetlen amatőr csapataként állták meg a helyüket a profik között.

HNKC

Telitalálat! Lottóznunk kellene. A HNKC SE NB I-es női kézilabdacsapatát a 8. helyre vártuk a pontvadászat előtt, és a tipp bejött. Pedig kis szerencsével jóval előkelőbb pozíciót is elcsíphetett volna záráskor a vásárhelyi alakulat.

A legnagyobb erősítés az edző, Kiss Szilárd érkezése volt, igaz, a fehérorosz kapus, Alena Abramovics is nagy kedvenc lett. Az alapszakaszban rengeteg sérülés hátráltatta a szakmai munkát, azt, hogy az ideális összetételben vehessék fel a harcot kék-sárgák a riválisokkal. Kiemelkedő eredmények így is akadtak, ezek közül most csak az akkori címvédő Győr elleni 28–28-as döntetlent és pazar produkciót emeljük ki. Wolfék ezzel búcsúztatták az alapszakaszt, és a rájátszásban előre akartak lépni. Erre reális esély mutatkozott: a Debrecen ellen 29–28-as hazai győzelemmel kezdett a HNKC. Ezután két egygólos fiaskó következett, ezzel tulajdonképpen el is úszott a jobb, akár a 6. helyezés megszerzésének a lehetősége.

A Vásárhely végül az alapszakaszhoz – és a 2005/2006-os végeredményhez – képest nem tudott javítani. Pedig ehhez csak Fortunának kellett volna „törlesztenie" annak az adósságnak egy részét, amit az alapetapban felhalmozott az együttessel szemben. Szakmailag így is előrelépett a HNKC SE, Kiss Szilárd jó munkát végzett, stílusa, arca lett a gárdának.

Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli

Lapunk a bajnokság kezdetén a realitások talaján egyensúlyozva bravúrnak értékelte volna a Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli bennmaradását az NB I A csoportjában. A Debrecen anyagi csődjével azonban december közepére eldőlt, hogy a gárda biztosan meghosszabbítja élvonalbeli tagságát. A táblázat tizenharmadik helyénél előrébb lépni viszont nem sikerült. A vásárhelyiek a szezon során a szerencsével is hadilábon álltak, mert hiába leltek igazi gyémántra Charles David Brooks személyében, az amerikai hátvéd csupán két bajnokin játszhatott együtt a Pécs elleni mérkőzés bemelegítése során megsérült honfitársával, Eric Freemannel. A későbbiekben a remek formát futó Nyilas István is kidőlt a sorból, így az alsóházi rájátszásban a Bodrogi Baunak már nem lehettek vérmes reményei. Czuprák László együttese az idényt a gondok ellenére is hatos nyerőszériával zárta, ami mindenképpen biztató lehet az új évadra nézve, különösen akkor, ha a klubvezetők a csapat gerincét együtt tudják tartani.

Szentesi VK

Két helyet tévedtünk a Szentesi VK OB I-es szereplését illetően. A kilencedik helyre vártuk a Berki-legénységet, annak viszont be kellett érnie a tizenegyedikkel.

Visszaesett a Szentes, ez egyértelmű. De ez nem csupán az ő hibája. Az elmúlt nyáron a nyolcadik helyen zárt társaságból ugyanis Juhász Zsolt és Plézer János a Szegedbe, Szabó Nándor pedig az Újpestbe távozott. Meggyengültek. Ezzel együtt az alapszakaszban csak egy győzelemre voltak a kilencedik helytől, ami a rájátszásra kihatással lett volna. Akkor ugyanis az OSC-vel szembeni pályaelőnyét érvényesíthette volna. Így viszont az ötödik csatát nem Szentesen, hanem a fővárosban volt kénytelen játszani. Voltak, akik izgultak a bennmaradás miatt – fölöslegesen. De ezzel csak a minimális elvárást teljesítették Tordayék.

Szeged Beton

Akár jó jósnak is bizonyulhattunk volna. Mi ugyanis a harmadik helyre vártuk a Szeged Beton VE férfi vízilabdacsapatát, de az, lemaradva a dobogóról, negyedik lett. Akárcsak a legutóbbi bajnokságban.
Ha így nézzük, nem sikerült előre lépni, nem sikerült kiharcolni az Euroligában való indulást. Elmarasztalást érdemel a Tisza-parti alakulat? Semmiképp. Régen látott, nagyon meggyőző, stabil teljesítményt nyújtottak Baksáék az egész évadban. Az alapszakaszban minden várakozást felülmúlóan szerepeltek. Soha egyetlen Szeged sem szerzett 35 pontot a 22 forduló alatt! Az újszegedi sportuszodából egyedül csak a címvédő Domino-BHSE vitte el a két pontot, a többiek lógó orral távoztak.
A későbbi dobogósok közül a Vasast 8–4-re, az Egert pedig 7–4-re győzték le a Lehmannék. A szintén LEN-kupa-indulást kiharcoló Pécset meg 13–8-ra. Idegenben ugyan már nem voltak ennyire acélosak, de, hogy fejlődtek, azt a tévéközvetítés következtében az ország nyilvánossága is láthatta: a Kőér utcában sokáig vezettek Komlósiék, a Honvéd csak a meccs végén fordította a maga javára, 9–8-ra a meccset.

A rájátszásban még nagyobb lehetőséget hagyott kihasználatlanul a Beton. A sérülésektől tizedelt Vasast ugyanis az elődöntőben elkaphatta volna. Csakhogy az első, amúgy sorsdöntő meccsen a játékvezetők „belenyúltak" a mérkőzésbe, a Komjádi uszodában a Szeged ellen ítélt tizenhárom(!) kontrafault mindennél beszédesebb. A bronzcsata emléke a legfrissebb. Az ütközetett az Eger nyerte 2:0-ra. Aki látta mindkét találkozót, az pontosan tudja, hogy miért írjuk azt: elfogulatlan bíráskodással két év után újra a szegediek nyakába kerülhetett volna a bronzmedál... Ha így nézzük, akkor nem is tévedtünk októberben végén.

Szeviép-Szeged

Harmadik helyre vártuk előzetesen a Szeviép-Szeged NB I A csoportos női kosárlabdacsapatát. Erre mondják, hogy jó jósnak bizonyultunk, hiszen a csapat végül bronzérmes lett. A klub legfényesebb eredményét érte el a 2006/2007-es szezonban. A legszebbet, hiszen a Magyar Kupában második lett a gárda. Ez több, mint siker, erre még a szakma is felkapta a fejét. Az elmúlt nyáron új edző, Peresztegi Nagy Ákos, és két válogatott játékos, Fürész Emőke, és a bolgár Milena Tomova. Idény közben még egy bolgár válogatott érkezett az együtteshez, az irányító Ivelina Vrancseva.

Az ősz parádésan indult, az első hat meccsen remekelt a Szeviép. Ezután jött egy kisebb hullámvölgy, de a FIBA Európa-kupában aratott győzelmek átlendítették a csapatot a holtponton. Decemberben országosan is jegyzett győzelmet arattak, megverték a Sopront. Ezután még az sem tántorította el a csapatot az újabb sikerektől, hogy Kassán végül búcsúzott a nemzetközi kupától. Következett a pécsiek elleni nem mindennapi siker. Menetelt a csapat. Ez kitartott a soproni MK-fináléra is.

A Diósgyőr legyőzése után egy izgalmas döntőben végül az MKB-Sopron nyert, de az ezüstérem igazi bravúr volt. A bajnoki elődöntőben a Pécs jobbnak bizonyult, de a bronzmeccsen a BSE nem. Két érem, egy ezüst és egy bronz az idei termés. Ez pedig felejthetetlenné teszi az idei szezont.

Hungerit-Top Cop Security-Szentes

Az elmúlt nyáron jelentősen megerősödött, az Újpest nevet is felvevő OSC tehet mindenről. Bevalljuk, szakmai hiba, de vele valahogy nem számoltunk. Ezért gondoltuk azt, hogy a Domino-BHSE és a Dunaújvárosi Főiskola mögött a bronzérem ebben az évadban is kijár a Hungerit-Top Cop Security-Szentes női pólócsapatának. Utólag már el kell ismerni, erre nem volt reális esélye.

Jobban mondva lett volna, de ahhoz nem csak egyszer kellett volna úgy játszani, mint a ligeti uszodában az alapszakaszbeli Domino elleni rangadón. A kétgólos bravúrgyőzelemnek nagy visszhangja lett, később viszont úgy kommentálták: fellángolás. Talán dobogóra állhattak volna, de már akkor elveszítették erre irányuló minden esélyüket, amikor a harmadik helyért kezdődő párharc előtt legjobbjuknak, legrutinosabbjuknak, Szremkó Krisztinának megműtötték a szalagszakadást szenvedett kisujját...

Németh Toll Makó

Az újonc Németh Toll Makó női kézilabdásainak az esetében túl optimistának bizonyultunk a jósolt 9. helyezéssel, a rutinos játékosállománnyal indokolva a tippet.

Az már az alapszakaszban kiderült – a 11., vagyis az utolsó előtti helyen zártak –, hogy a Maros-partiaknak nem lehet más céljuk, mint NB I-es tagságuk meghosszabbítása. Nem sikerült. A gárda végig problémákkal küszködött. Száva Flórián edzőt Berzsenyi Mária váltotta a kispadon, majd amikor ő is távozott, a György Ferenc, Csendes Edit duó irányította a szakmai munkát. A játékos búcsújáig. Csendesen kívül az utolsó három mérkőzésen Vakarcs Krisztina és Bartucz Mónika sem vállalta a játékot; Barna Éva és Fekete Gabriella pedig még ezt megelőzően fordított hátat a klubnak. Meghatározó emberek estek ki a keretből, és a névadó szponzor a Németh Toll kilépése miatt a Makó komoly anyagi problémákkal küszködött – többhavi fizetéssel tartozott az egyesület –, és talán emiatt is, a rájátszásban sem jöttek az eredmények. Rögtön az első találkozón hazai környezetben ikszeltek (22–22) Klembuczék a Békéscsabával, amennyiben győznek, helyet cserélnek és már bennmaradó pozíciót foglalnak el.

A folytatásban bravúr kellett volna az NB I-hez – elmaradt. A csapat a 12. helyen „kötött ki", és búcsúzott az élvonaltól.

Az összeállítást készítette: Imre Péter, Mádi József, Méhes Gábor, Süli József, Szélpál László, Schmidt Andrea, Karnok Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőben sokkal jobb a Fitworld együttese

Holnap Szegeden, a Felső Tisza-parti stadionban rendezik meg az NB I-es rögbibajnokság döntőjét. A… Tovább olvasom