Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Mérlegen Csongrád megye élcsapatai II.

Összeállításunkban – amely a megyei élcsapatok elemzésének második része – azokat a versenyzőket értékeljük, akik az egész szezonban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak – azaz csapatuk legjobbjai lettek.
A Csongrád megyei élcsapatok mérkőzései után mindig megválasztottuk az együttesek legjobbjait. Ez alól ugyan kivétel volt a Ferroép-Szeged (férfi teke) és a Floratom-Szeged (férfi asztalitenisz), ám ezeknél a gárdáknál a játékosok egyéni eredményei sok mindent elárultak. Összeállításunkban – amely a megyei élcsapatok elemzésének második része – azokat a versenyzőket értékeljük, akik az egész szezonban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak – azaz csapatuk legjobbjai lettek.

Pick Szeged

A Pick Szeged bajnoki címet szerző férfi kézilabdacsapatában minden mérkőzésen volt olyan játékos, aki nagyszerű teljesítményt nyújtott. Azonban Puljezevics Nenad volt az egyetlen, aki amikor kapuba állt, mindig oroszlánrészt vállalt a siker elérésében. Nem véletlen, hogy lapunk őt választotta a csapat legjobbjának.

Január tizedikéig úgy írtuk, hogy Nenad Puljezevics, azonban másnap már a keresztnév – magyarosan – a családi név mögé került, hiszen ettől kezdve magyar állampolgár is lett. A névváltozás azonban nem befolyásolta a Pick Szeged kitűnő kapuvédőjének teljesítményét, hiszen a 2002- ben a Tisza-parti csapatba került, volt szerb válogatott ugyanolyan biztosan hárította az ellenfél lövéseit, mint tette korábban. Azonban annyiban mégiscsak változást hozott a portás életében, hiszen Skaliczki László szövetségi kapitány azonnal meghívta a németországi világbajnokságra készülő válogatottba. Puki pedig, derékbántalma ellenére is, oroszlánrészt vállalt abban a bravúrban, hogy a legerősebb csoportból a magyar nemzeti együttes a legjobb tizenhat közé jutott, s végül kilencedik lett.

Puljezevics kapus korábban is biztos pontja volt a Picknek, de a bajnoki címmel zárult mostani pontvadászatban főszerepet vállalt. Annak ellenére eksztázisba tudta hozni a nézőket, a társakat, hogy hónapokon keresztül komoly derékfájdalommal küszködött. A produkciójával mindenkor nagyban befolyásolta a csapat eredményét. Azonban nem csupán sportteljesítményével, hanem emberi magatartásával is példaként állítható. A fontos bajnoki és Bajnokok Ligája mérkőzéseken még úgy is vállalta a játékot, hogy Szabó István csapatorvos a mérkőzés előtt és a szünetben is injekcióval tette harcképessé. Minden egyes erőpróbán teljes idegszálával a győzelemre összpontosított, s bravúrjai a társaknak is erőt adtak. Tavaly oroszlánrésze volt a Magyar Kupa-győzelemben, most pedig a bajnoki cím megszerzésében.

Szeviép-Szeged

A Szeviép-Szeged NB I A csoportos női kosárlabdacsapata a bajnokságban harmadik, a Magyar Kupában pedig ezüstérmes lett. Az idényben többen is kiváló teljesítményt nyújtottak. Ketten, Fürész Emőke és Kajdacsi Judit kiemelkedtek az együttesből. A két válogatott kosaras többször is a csapata legjobbjának bizonyult. Fürész 19-szer, míg Kajdacsi Judit 18-szor! Hihetetlen szoros csata döntött végül Fürész javára. A válogatott játékost tegnap telefonon értük utol.

– Éppen a napokban beszélgettünk Donkó Orsival arról, hogy ilyen jó idényem még soha sem volt. Fantasztikus eredményeket értünk el a csapattal, és szerencsére nekem is eredményesen ment a játék. Persze, döntőnek bizonyult, hogy a Szeviépnél rend volt minden téren, és az is, hogy párom, Varga „Pepe" és köztem már nem volt távolság. Ez mindenképpen jót tett a lelkemnek. Az elmúlt nyáron kiderült, hogy az egyik lábam a sok műtét miatt harminc centivel vékonyabb. Ezután olyan speciális gyakorlatokat végeztem, amivel jóval erősebb lett, és elmúltak a fájdalmak. Melyik meccs volt a legkedvesebb esemény? A soproni MK-elődöntő. A volt csapatomat, a DKSK-t vertük, nekem pedig nagyon jól ment a játék. Ez a meccs mindig felejthetetlen élmény marad.

Szeged Beton

A Szeged Beton VE férfi vízilabdacsapatának kapusa, Baksa László kiemelkedő teljesítményt nyújtott a 2006/2007-es évadban. Együttesének mind a 28 bajnoki találkozóján védett, 20 esetben „nagybetűsen", 7-szer pedig őt ítéltük a gárda legjobbjának.

– Köszönöm az elismerést, nem győzőm hangsúlyozni, milyen jó döntést hoztam, amikor egy évvel ezelőtt eljöttem a Fradiból a Szegedbe – mondta a 21 éves válogatott-kerettag pólókapus. – A közösség hamar befogadott, és úgy érzem, a nézők is megkedveltek. Megítélésem szerint is jó évet tudhatok magam mögött, de van még hová fejlődnöm. Nagyjából 75-80 százalékra voltam képes, a következő kiírásban javítani akarok. Két mérkőzésre nagyon nem szívesen emlékszem vissza: az egyik, amikor az elődöntő harmadik felvonásában 13–5-re kikaptunk a Vasastól, a másik pedig a Fradi elleni 10–10. Azokon a találkozókon nem ment a védés, nem tudtam segíteni a csapatnak. Utóbbi után bizony még sírtam is... Az alapszakaszbeli Vasas elleni 8–4-es, valamint az Egerrel szembeni 7–4-es siker viszont örök élmény. Ezeket de sokszor visszanéztük lakó- és csapattársammal, Juhász Zsoltival! A negyedik hely miatt kicsit csalódott vagyok, láttam ugyanis esélyt a fináléba kerülésre. Jövőre két nagy célt fogalmaztam meg magamnak: szeretném „bevédeni" a Szegedet a bajnoki döntőbe, a másik pedig az olimpiai szereplés. Ígérem, rajtam nem múlik majd!

Ferroép-Szeged

Világbajnoki cím, Világkupa- győzelem, páros bajnoki cím – csak két Ferroép-Szeged-játékos mondhatja el mindazt magáról, hogy ezeket az elsőségeket begyűjtötte. Az egyik Kakuk Levente, a másik pedig a 120 dobásból elért 694 fával aktuális világcsúcstartó, Kiss Norbert.
Kettejük között kellett döntenünk, amikor a Ferroép legjobbját kiválasztottuk. Azonos eredmények jellemezték a két tekést, ám végül mégis Kakuk mellett döntöttünk. Hogy miért? Mert a felsorolt, sikerrel végződött eseményeken kívül többnyire akkor is a csapat legjobbjának bizonyult, amikor kudarc kísérte a Ferroép-Szeged útját. Ilyen volt a Bajnokok Ligája-sorozat, a szuperliga hazai és idegenbeli meccsei, benne a két vereség, a BKV Előre és a Zalaegerszeg elleni. Egész szezonban megbízható teljesítményt nyújtott, valamennyi – összesen tizennyolc – bajnokin, a Vk előddöntőjében és fináléjában, valamint a Bajnokok Ligája nyolcad- és negyeddöntőjében is pontszerző volt. Nem mellékesen övé a hazai sorozat legjobb idegenbeli átlaga, amely a szakemberek legfontosabb fokmérője.

Hungerit-Szentes

Szremkó Krisztina nélkül még mindig elképzelhetetlen a Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata. Pedig már régóta nem számít tinédzsernek, ám mérhetetlen tudása, tapasztalata még mindig a gárda rangsorának élére emeli.
– A legutóbbi volt az első olyan évad, amikor a Szentes nem fért föl a dobogóra – nyilatkozta a mindenki által csak „Szusziként" becézett klasszis. – Azt tudtuk, hogy a Domino valószínűleg megvédi címét, a Dunaújváros is jó lesz majd, viszont az Újpest-OSC ilyen fokú megerősödésére nem nagyon számítottunk. Mindegy, ez van, jövőre megint ott leszünk az első háromban.
Jó hír a drukkereknek, hogy valószínűleg Krisztával együtt.
– Fűznek a vezetők, ne hagyjam abba, lehet, hogy beadom a derekam... Pedig mindenem fáj, műtötték a vállam, és a kisujjamban is elszakadtak a szalagok. Lehet, hogy a pólót is „egy életen át kell játszani"?

Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli

A Bodrogi Bau-Vásárhelyi Kosársuli legjobbjának Drahos Gábort választottuk. A csapat irányítója a statisztikák szempontjából mértékadónak számító alapszakaszban a pontlistán 16,7-es átlaggal a magyar játékosok között Kálmán László mögött a második helyen végzett, összességében pedig tizenhatodik lett. A gólpasszrangsorban 4,6-os meccsenkénti teljesítménnyel hatodik, a labdaszerzők között 2,4-es produkcióval a tizenegyedik helyen zárt. Dicséretes adathalmaz, amelyhez aligha kell különösebb kommentár.

– A statisztikák alapján elégedett lehetek az elmúlt idénnyel, összességében viszont elmaradtam az általam felállított mércétől – mondta Drahos, akit a Délvilág 2006-ban Az év férfi sportolójává választott. – Az alapszakasz során becsúszott egy-két gyengébb forma, igaz, akadtak bravúrmeccseim is. A fordulópontot a karácsony előtti utolsó forduló jelentette. Akkor tudtuk meg, hogy feleségem, Gabi babát vár, és örömömben huszonhat pontot dobtam Kaposvárott a második félidőben.

HNKC

A HNKC SE NB I-es női kézilabdacsapata a 8. helyen végzett a bajnokságban, és a kék-sárgák húzóembere a fehérorosz kapus, Alena Abramovics, valamint az irányító Wolf Alexandra volt. Utóbbi már évek óta kulcsjátékosa az együttesnek, góljaira, passzaira, állandó győzni akarására, küzdeni tudására számíthattak az edzők, a társak, a szurkolók.

– Felemás szezont zártunk – mondta Szandra –, főleg a rájátszásra igaz ez a megállapítás. Két olyan egygólos vereséget szenvedtünk, melyet, ha hozunk, akár a 6. helyet is megszerezhettük volna. Nem sikerült... És az utolsó meccsen a megsérült Abramovics sem tudott nekünk segíteni, hiszen amennyiben a zárófordulóban győzünk Halason, a 7. helyet még megcsíphettük volna. Magamról nem szeretek beszélni. Muszáj? Olyan felemás idényen vagyok túl, mint a csapat, nem lehetek elégedett a teljesítményemmel. Akadtak jobb és rosszabb mérkőzéseim, utóbbi kategóriába a Vasas és a Kiskunhalas ellenit sorolom, míg igazán kiemelkedőt – a saját értékelésem szerint – egyet sem tudnék említeni. Általában kritikus vagyok magammal szemben, mert csakis így, a hibákat látva és kiértékelve, lehet fejlődni.

Wolf Alexandrát még egyéves szerződés köti a Vásárhelyhez.

Németh Toll Makó

Az újonc Németh Toll Makó női kézilabdásainak a 2006– 2007-es szezonban semmi sem sikerült. Rengeteg gonddal küszködve, a kritikus, fontos meccseken rendre alulmaradva kiestek az első osztályból. A keretben tapasztalt játékosok sorát találhattuk – többen évközben távoztak a klubtól –, a legjobbnak mégis egy 18 éves ifjú jobbátlövő, Lévai Zsófia bizonyult. György Ferenc elnök-edző szerint egész évben – fiatalkorát, rutintalanságát meghazudtolva – kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, és meghatározó emberré vált. Példásan dolgozott, a tehetségét pedig bizonyítja, hogy tagja volt az Európa-bajnoki selejtezőn sikerrel szerepelt junior válogatottnak.

– Ez volt az első évem az NB I-ben – árulta el Zsófi –, meg kellett barátkoznom a légkörrel, a követelménnyel, ezért eleinte nem is találtam a ritmust. Később aztán belelendültem, és már jobban ment a játék. Bennmaradás? Amennyiben adottak lettek volna a feltételek, meghosszabbíthattuk volna élvonalbeli tagságunkat.
Őt a következő idényben már nem láthatják a makói drukkerek, a Cornexi-Alcoában – megkereste a Ferencváros és a Békéscsaba is – folytatja pályafutását.

Szentesi VK

Aki a Szentesi VK férfi vízilabdacsapatának több mérkőzését is látta, annak nem meglepetés, hogy Horváth Tamás kapus teljesítményét értékeltük a legtöbbre.
– Egész évadban stabil produkcióra törekedtem – jelentette ki a 27 esztendős „portás". – Felállítottam egy szintet, az alá nem szerettem volna kerülni. Pedig sajnos voltam. Szerintem három-négy meccsen betliztem. Mentségemre szolgáljon, más mondjuk a Szeged, és megint más a Szentes mögött védeni. Összességében nagyjából ki vagyok békülve az idényben nyújtott teljesítményemmel; soha rosszabb évadot. A csapatról? Valamivel elmaradtunk a vártaktól, mégis azt kell mondanom: valahol reális a 11. helyünk. Évről évre elmennek tőlünk a piacképes pólósok, eddig még tudtuk tartani magunkat, most viszont elfogytunk. Ráadásul sérüléshullám is gátolt minket.

Floratom Szeged

Nem férhet hozzá kétség, a Floratom Szeged AC férfi asztalitenisz-csapatában a legjobb, s ezzel együtt legkiegyensúlyozottabb teljesítményt Dudás Róbert, az együttes első számú játékosa nyújtotta. Két évvel ezelőtt igazolt Pécsről a legmagasabb osztályba feljutott Tisza-parti gárdához. Jó erősítésnek bizonyult, hiszen nagyszerű játékával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tavaly a Floratom, újonc létére, bravúrokat elérve ötödik lett. A két héttel ezelőtt befejeződött bajnokság őszi idényében nyújtott jobb teljesítményt, a tavasz most annyira nem jött össze neki. Ez is érthető, hiszen munkahelyén, a megyei MÉH Zrt.-nél is komoly teher hárul rá. De még így is, Kriston Zsolttal nagy harcot folytatva a csapat legeredményesebb pontgyűjtője lett.

Készítették: Imre Péter, Mádi József, Méhes Gábor, Süli József, Süli Róbert, Szélpál László, Schmidt Andrea, Segesvári Csaba, Tésik Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórocz Zsolt a csúcson

Problémáktól sem mentes, ahogy mondani szokás, eléggé munkás évadot zárt a Makó FC másodosztályú… Tovább olvasom