Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Mészárosné Kovács Andrea nem ismer elveszett labdát

Egykori magyar bajnok és válogatott kosárlabdázó, Mészárosné Kovács Andrea lett a Mediteam Szeged csapatának vezetőedzője. A tréner – akinek lánya, Vivien is a szegedi keret tagja – 2012 májusáig szóló szerződést kötött azt egyesülettel.
– Szombat délelőtt még az azóta távozó Bencze Tamás tartotta a Mediteam Szeged edzését, hétfő délután viszont már ön irányított a foglalkozást. Nem sok ideje volt dönteni, elvállalja-e a vezetőedzői posztot.
– Szombaton kora délután keresett meg a Szeged. Még aznap tárgyaltam a vezetőkkel, másnap, a Győr elleni bajnoki után pedig megegyeztünk a másfél évre szóló kontraktusról. A döntésem előtt egyébként hosszan egyeztettem a családommal, hiszen a vezetőedzői poszt miatt felmondtam biztos tanári állásomat, és nyolcéves kisfiamat, Lacit is kivettem az iskolából, együtt költözünk majd Szegedre. Beszéltem elődömmel, Bencze Tamással is, akinek edzői kvalitásait maximálisan elismerem.

– Más célokért küzd majd új együttesével, mint tette azt Cegléden, ám annyiban hasonló a feladat, hogy itt is fiatalokkal dolgozhat.
– A Cegléd a bajnokság legkisebb átlagéletkorával rendelkező csapata volt, az is nagy eredménynek számított, hogy három játékost adhattunk a magyar utánpótlás-válogatottaknak, illetve hogy a tavalyi nyeretlen szezon után idén a BEAC-Újbuda nyerni tudtunk. Szegeden nyilvánvalóan nagyobbak a célok, de nem ijedek meg ezektől, számomra is nagy lehetőség a kinevezés.

A Meditem Szeged új vezetőedzője, Mészárosné Kovács Andrea (jobbra) tegnap már Lengyel Dalmáéknak tartott edzést.  Fotó: karnok Csaba
A Meditem Szeged új vezetőedzője, Mészárosné Kovács Andrea tegnap már Szegeden tartott edzést.
Fotó: Karnok Csaba

– Lánya, Vivien is Szegeden játszik. Ez mennyire számított, amikor aláírta a szerződését?
– Dilemmát okozott. Serdülő korosztályig én voltam Vivien nevelőedzője, dolgoztunk már együtt, és az az időszak nem volt könnyű. Nyáron vették fel a Szegedi Tudományegyetemre, de elsősorban azért jelentkezett éppen a Tisza-parti városba, hogy kosárlabdázó váljon belőle, és imádott Bencze Tamás irányítása alatt játszani. Kicsit aggódott, hogy társai hogyan néznek majd rá kinevezésem miatt. Biztos vagyok benne, hogy nem okoz majd gondot a közös munka, azt viszont kijelentette, hogy egyetemistaként önállóságra vágyik, úgyhogy továbbra is külön él majd tőlünk.

Újabb ukrán légiós?

Tegnap elküldték számára a repülőjegyet, így ma valószínűleg Szegedre érkezik a Mediteam által kiszemelt ukrán válogatott légiós. A játékos nevét egyelőre nem hozta nyilvánosságra a csapat, ám annyi biztos, hogy a 2-es és 3-as poszton mozog a legotthonosabban, és jelenleg csapat nélkül áll. Esetleges szerződtetésével Olena Zserzserunova után a csapat második ukrán légiósa lenne.


A Győr elleni vereség alkalmával ott ült a lelátón. Hogy tetszett a csapat?
– Küzdöttek, hajtottak a jobb képességű ellenfelük ellen, de hogy őszinte legyek, nálam ez az alapvető hozzáállás. Cegléden a legjobb csapatok ellen is elvártam, hogy mindenki a végsőkig hajtson, nálam nem létezik elveszett labda. Ezt a szellemiséget szeretném képviselni Szegeden is.

– A csapat kapitánya és egyben meghatározó játékosa, Németh Bernadett is távozott. Hogyan lehet majd őt pótolni?
– Egyeztetve a vezetőkkel nem irányító, hanem pontszerző ember szerződtetését javasoltam, a tervek szerint ezért kerülhet hozzánk a kiszemelt ukrán légiós. Azt gondolom, hogy a magyar válogatott Laklóth Anna és a szintén tehetséges Lengyel Dalma meg tudja oldani a csapat vezetését, de ha minden kötél szakad, új játékosunk is képes 1-es poszton játszani. Idő kell, míg az új rendszert megszokjuk, ám hiszem, hogy ezzel a felállással sikeresek lehetünk.

– Soproni vendégszerepléssel kezdi meg a munkát – nem éppen leányálom.
– Nem a Sopron ellen, hanem csapatom megismerésére készülök. A hétvégi bajnokin a hazaiak az esélyesek, nekem pedig jó alkalom lesz, hogy meccsszituációban is feltérképezzem együttesemet, amelyben segítőm, Donkó Orsolya nagy segítségemre lesz. Tapasztalatszerzésnek kitűnő lesz a találkozó.

Kosárcsalád sarja

Mészárosné Kovács Andrea 1967-ben született. Kosárlabdás családból származik, édesapja a 70-szeres válogatott Kovács József, bátyja a szintén válogatott kosárlabdázó Kovács László, férje, Mészáros László is űzte a sportágat, leánya pedig a Mediteam Szegedben szereplő Mészáros Vivien. Pályafutása kezdetén Sopronban játszott, ahol előbb feljutott a csapattal az A csoportba, majd 1993-ban magyar bajnoki címet nyert. Szerepelt a válogatottban is, a Diósgyőrrel pedig bajnoki és kupaezüstig jutott. Pályafutása utolsó szakaszát Kecskeméten töltötte, ahol az utánpótlásvonalon edzősködni is kezdett. Cegléden 5 évet töltött, abból az utolsót A csoportos edzőként, mielőtt decemberben személyes ellentétek miatt távoznia kellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petrovics Kálmán: lehet és kell is javulni

Az egész éves kajakos és kenus versenyek alapján 2010-ben hetvenhét klub között ötödik helyen… Tovább olvasom