Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 25°C Még több cikk.

Mindig első lenne: a világ legjobbja, Zavarkó Vilmos is pályára lép a 17. BB Mentor-kupán

A világ jelenlegi legjobb játékosa. Minden pályára lépése egyet jelent a 700 fás, sokak számára még álomhatár ostromlásával. Tizenháromszoros világbajnok, a szegedi BB Mentor-kupa címvédője, egyben négyszeres győztese. A vajdasági Zavarkó Vilmosnak (30) Magyarországon is rengeteg rajongója van.
– Labdarúgás, vízilabda, kézilabda, kosárlabda. Szerbiában mind népszerűbb, mint a teke, mégis ezt a sportágat választotta. Miért?
– A szüleim tekéztek, én pedig velük állandóan a pályán voltam. Jártam úszni, kipróbáltam a futballt is, de valahogy mindig visszahúzott a szívem a tekéhez. Amint üres volt egy pálya, azonnal szaladtam, és gurítottam. Később egyre ügyesebb voltam, egyre nagyobb tehetségnek tartottak.

– Volt példaképe?
– A korábbi válogatott Goran Csalukovics. Szerettem nézni a játékát. A magyar rekordert, Csányi Bélát már felnőttként ismertem meg.

– Vajdaságiként sok fiatal a Szegedi TE-ben köt ki. Ön viszont még nem játszott a klubban. Miért?
– A magyar csapatok közül három évet töltöttem Kunfehértón, akkor volt egy idény, amikor megbeszéltünk sok mindent Karsai Ferenccel, de úgy éreztem, jobb, ha maradok. Meglehet, úgy járok, mint Jovan Csalics: ha nem is mostanában, de egyszer azért Szegedre igazolok majd.
Zavarkó Vilmost a maximális koncentráció jellemzi. Fotó: Karnok Csaba
Zavarkó Vilmost a maximális koncentráció jellemzi. Fotó: Karnok Csaba
– És a magyar válogatottság?
– Amikor még nem volt meg az állampolgárságom, volt szó róla, de nem lett belőle semmi. A szerb szövetség a szakági jelölések alapján a világbajnoki érmeseket ösztöndíjban részesíti, így hét-nyolc éven át én is megkaptam ezt a fajta támogatást. Ám manapság már csak azokra vonatkozik, akik otthon, Szerbiában játszanak. Mivel én tizedik éve a szlovákiai Podbrezovában tekézem, így az utóbbi esztendőkben már nem kapom.

– Milyen emlékei vannak az újszegedi pályáról?
– A Kunfehértóval bajnokikat játszottam ott, a Podbrezovával viszont csak felkészülési meccsen szerepeltem, a Bajnokok Ligájában mindig a négy között találkoztunk. Illetve a BB Mentor-kupákon rendszeresen indulok.

– A torna négyszeres győztese, most is címvédő. Meglesz az ötödik?
– A fellépésem célja mindig az első hely. A szegedi verseny lebonyolítása viszont nehéz, összetett, hiszen az egyenes kieséses szakaszban elég egy rosszabb szett, majd a szétlövés, és máris kiesek. Szerencse is kell a győzelemhez, éppen ezért a sprintszámot nem igazán szeretem. Meglátjuk a szombati selejtezőben.

– És meglesz a 20 vb-elsőség?
– Tizenháromnál járok, és ahogy mondtam, mindig első akarok lenni. Egy-egy jó eredmény sok mindentől függ, például a sérüléstől is. Nem tudhatom, mit hoz a jövő, de szerintem van még bennem annyi, hogy meglegyen a húsz világbajnoki aranyérem.
Az állás 

A 17. BB Mentor-kupa ma 10 órakor folytatódik, majd a selejtező utolsó napján, szombaton már 7.30-kor kezdődnek az események. A holnapi program végén aztán kiderül, melyik 16 játékos jut a vasárnapi egyenes kieséses szakaszba.

A 17. BB Mentor-kupa legjobb 16 versenyzőjének sorrendje hét nap után: 1. Szél Tibor (Szegedi TE) 657, 2. Nikola Matijas (Partizan Beograd) 643, 3. Zapletán Zsombor (Répcelak) 642, 4. Milan Jovetics (Partizan Beograd) 641, 5. Loncsárevity Adrián (Szegedi TE) 637, 6. Jovan Csalics (Szegedi TE) 632, 7. Kiss Norbert (Szegedi TE) 631, 8. Karsai László (Szegedi TE) 628, 8. Brancsek János (Szegedi TE) 627, 10. Márton János (Szegedi TE) 615, 11. Zavarkó Csaba (Jedinstvo Törökbecse) 611, 12. Zeljko Toman (KK Slavia Kovacica) 610, 13. David Lainscak (Radnicki Novi Sad) 604, 14. Ernyesi Norbert (Szegedi TE) 598, 15. Tót Szabolcs (egyesületen kívül) 596, 16. Veres Zsolt (Szegedi TE) 591 fával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Akik elrontották, azok javítsák ki!˝ - Téli szünet a megyeegyes csapatoknál: FK 1899 Szeged

˝Akik elrontották, azok javítsák ki!˝ - Téli szünet a megyeegyes csapatoknál: FK 1899 Szeged
Lassan munkába lendülnek a Csongrád megyei I. osztályú labdarúgó-bajnokság csapatai. A téli szünet… Tovább olvasom