Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Misét mondtak Puskás Öcsiért a Dómban - videóval

Tegnap múlt három éve, hogy elhunyt minden idők egyik legjobb labdarúgója, Puskás Ferenc. A ballábas zseni tiszteletére szentmisét és jótékonysági koncertet tartottak a szegedi dómban. Özvegye, Bözsi néni, valamint a legendás sportriporter, Szepesi György is részt vett azon a koszorúzáson, amelyet az Aranycsapat szobránál tartottak.
A három éve elhunyt Puskás Öcsi minden idők legjobb labdarúgója volt. Magyarországon mindenképpen, de amióta feltalálták a futballt, a nagyvilágban is csak kevesen tudtak úgy bánni a labdával, mint ő. A zöld gyep volt az ő igazi világa, de embersége, segítőkészsége miatt legalább annyi tisztelője akadt, mint szurkolója. Nem véletlenül érdemelte ki a legismertebb magyar titulust.

A „száguldó őrnagyot" Szegeden is rengetegen szerették, ennek egyik megnyilvánulási formája a tiszteletére adott szentmise. A világverő Aranycsapat élő tagjai, Buzánszky Jenő (a felesége betegeskedik) és Grosics Gyula (egészségi állapota nem tette lehetővé az utazást) nem lehettek itt a tegnapi szegedi megemlékezésen, eljött viszont özvegye, Bözsi néni, valamint a legendás rádiós sportriporter, Szepesi György, aki mikrofonnal a kezében az Aranycsapat 12. játékosának számított.

– Hálát adok istennek, hogy abban a korban élhettem, amikor ezek a csodálatos focitudással megáldott fiúk – mondta Gyuri bácsi a Roosevelt téri halászcsárdában történt beszélgetésen. – A szerencse fiának tartom magam, hogy egy kivételével az Aranycsapat összes meccsét közvetíthettem.

Szepesi György és Bözsi néni Öcsi bácsira emlékezett. Fotó: Schmidt Andrea
Szepesi György és Bözsi néni Öcsi bácsira emlékezett.
Fotó: Schmidt Andrea

És bár már 87 esztendős Gyuri bácsi (a tenisszel ugyan felhagyott, viszont hetente kétszer eljár úszni), de gondolkodás nélkül idézett fel sztorikat, napra pontosan akár hatvan évvel ezelőtti dátumokat. Arra a kérdésre, előfordult-e, hogy kritizálta a játékosokat, a következőt válaszolta:

A Juta-pályán kezdődött

Sokan talán nem tudják, Szepesi György Szusza Ferenccel, az Újpest későbbi klasszisával együtt kezdett el futballozni. Tízévesen a Juta-pályán játszottak egy edzőmeccset, amikor még negyedóra sem telt el, kiállt a játéktér szélére, és a következőket mondta Szuszának: „Feri, ezeket a trükköket, amiket te tudsz, én úgysem tudom megcsinálni, te játsszál, én meg majd dumálok." Ezt olyan jól csinálta, hogy 1945-ben már a rádióban dolgozott. Az első labdarúgó-válogatott meccse a magyar–osztrák volt, érdekesség, címeres mezben ezen a mérkőzésen lőtte első gólját Puskás Ferenc.

– Egyszer azt mondta nekem Öcsi: „Gyurikám, azt mondasz a mikrofonba, amit akarsz, egyrészt úgysem halljuk, másrészt meg ha rossz színben tüntetsz fel bennünket, úgysem merik azt nekünk visszamondani." Félretéve a viccet, ugyan miért kritizáltam volna egy olyan csapatot, amely 31 válogatott-mérkőzésen maradt veretlen, ebből 25-öt megnyert, és csak hatszor ikszelt?

1953. november 25. Egy hét múlva lesz 56 éve, hogy a magyar válogatott a Wembley-ben 6–3-ra legyőzte Angliát.

– A szigetországi zsurnaliszták az évszázad meccsének titulálták a találkozót – folytatta Szepesi. – Kilencvenéves hazai veretlenségüktől fosztották meg őket Puskásék. Csoda-e, ha a partvonal mellett állva a meccs minden pillanatát élveztem? A legizgalmasabb meccsem viszont az Uruguay elleni 54-es, hosszabbításban 4–2-re megnyert vb-elődöntő volt. Istenem, micsoda találkozó volt az!

Puskás Ferenc özvegye természetesen nagyon büszke férjére.

Mise Puskás Ferencért

– Akármerre járok, Öcsi miatt mindenhol nagy szeretettel, tisztelettel fogadnak – nyilatkozta lapunknak Bözsi néni. – 1950-ben házasodtunk össze, három évvel ezelőtti haláláig nagy szeretetben, egyetértésben éltünk. Külön boldogsággal tölt el, hogy a FIFA az év legszebb góljának szerzőjét ezentúl minden esztendőben Puskás-díjjal jutalmazza.

A leghíresebb magyarról elnevezett díjjal.

Javított a Loki

A labdarúgó Soproni Ligában tegnap egy meccset játszottak: DVSC-TEVA–Kecskemét 1–0. Magyar kupa, negyeddöntők, 1. mérkőzés: Videoton–Újpest 0–1, Honvéd–Győr 1–1.  Visszavágó: Zalaegerszeg–Szigetszentmiklós 3–1, továbbjutott: a ZTE 6–1-gyel.

Olvasóink írták

 • 17. patah 2009. november 18. 20:49
  „Nekem kissé furcsa, hogy a feleségét egyszerűen csak le Bözsi néni-zik! Legalább egyszer kiírhatták volna a rendes nevét, mégis csak...a szerkesztő figyelmé be ajánlom továbbá, hogy a tulajdon neveket magyar nyelvbe is nagy betüvel írjuk!!! Mint. pl. Isten amúgy köszönjük a cikket!”
 • 16. focibarát 2009. november 18. 17:30
  „A Délmagyarország kivételével a szegedi labdarúgás szereplői egységesen ,és méltó módon megemlékeztek Öcsi bácsiról./Minden szegedi csapat koszorúzott/
  A legendásan labdarúgás ellenes Dm. viszont szégyenteljesem kezelte/Illetve nem kezelte/az ünnepséget.
  Akit a Puskás Ferenc emlékünnepség részletei érdekelnek kénytelen más lapokban/moderálva/utánaolvasni!

  mezopeti egyetértek.a 4 programpontból 3 nagyszerű volt/koszorúzás, Szentmise.Benkő dixie koncert/,de 4. a mise és a koncert közti rész nem jött össze.”
 • 15. mezopeti 2009. november 18. 17:13
  „Sajnos nem tudtam kivárni a program végét. A Puskásnak szóló misét, a megemlékezést és a Benkó dixie-t meghallgatni mentem. De a megemlékezés annyira vontatott volt, hogy a harmadik rész előtt felálltam és eljöttem. Két hölgy szörnyen "konferált". Sajnálom, hogy ezt kell írjam, de tényleg elkeserítő volt. A szentmise viszont korrekt és frappáns.
  Feltételezem a dixie is. Csak nem volt türelmem kivárni. Pedig talán a megemlékezés nem is volt hosszú... 1 órás. de kínosan és kellemetlenül vontatottan ment.Csalódott és mérges voltam.
  Aki ott volt és más a véleménye nyugodtan elküldhet engem a... messzire, ha gondolja. A hallgatók jó része már előttem elment. De lehet, hogy programjuk volt. Nem tudom...
  Egyéb vélemény?”
 • 14. theseus 2009. november 18. 16:22
  „Egyébként Puskásról, vagy Szepesiről szól a cikk? A Juta-pályán Sz. karrierje kezdődőtt, de a misét nem érte tartották.”
 • 13. theseus 2009. november 18. 16:18
  „rozator: Jobb, ha te is észreveszed, hogy 20 éve rendszerváltás történt.
  A több százezer emigránst meg disszidensnek hívták a kommunisták, de ennek már vége. Ezért is lehetett gyászmisét celebrálni, már nincs diktatúra.”
 • 12. ultra 2009. november 18. 15:49
  „Hogy ti mekkora egy <moderálva> vagytok...
  szégyen”
 • 11. valoperes_zugugyved 2009. november 18. 15:42
  „gyözike szellentett...ez a hir nekik. gratulalok .”
 • 10. rozator 2009. november 18. 13:54
  „Magyar honvéd őrnagyként a katonai esküjét! Magyarul:katonaszökevény volt!”
 • 9. katcsi72 2009. november 18. 13:17
  „na hülyességet félrerakva, nem tudom milyen katonai esküt szegett meg
  ?”
 • 8. katcsi72 2009. november 18. 13:16
  „ÉP? EZ AZ NEM TOM , MIRÖL VAN SZÓ?
  szökenö vaygok!”
 • 7. rozator 2009. november 18. 13:13
  „Ez mind igaz, vagy nem? Cáfold!”
 • 6. katcsi72 2009. november 18. 13:06
  „5, mi? :D”
 • 5. rozator 2009. november 18. 12:56
  „egy hazáját elhagyó, katonai esküjét megszegő , komcsikedvenc örnagy miatt!”
 • 4. szegediolvasó 2009. november 18. 12:52
  „.....aztán meg elfoglalták az utat klinikák előtt a töltésen, ezért kerülnöm kellett, mert nem engedtek el bringával a vének csak emlékeztek..... XD :(”
 • 3. katcsi72 2009. november 18. 12:52
  „mert a celebek, meg a sok undorító bulvár hír fontosabb, ki kivel miért , meddig kavart
  ha a kiszel tündi , meg a nagyszájú nő lett volna itt, azt leadták volna!!!!!”
 • 2. ultra 2009. november 18. 12:50
  „Szégyelheti magát a délmagyar és a kedves Szélpál úr !
  Nem voltak képesek beszámolni a 17 órai megemlékezésről ahol több száz szegedi tette tiszteletét!

  Szégyen !”
 • 1. 19701230 2009. november 18. 12:10
  „emlékezni lehet,....................azt lehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékó a 12.

Lékó Péter 13 ponttal a 12., Polgár Judit pedig 11,5 ponttal a 19. helyen áll a második, tegnapi… Tovább olvasom