Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Nádas Bence kajakos Európa-bajnok lett

Nádas Bence kajakos Európa-bajnok lettNádas Bence öröme. A szegedi kajakos (legelöl) vezérevezősként lett Európa-bajnok K4 500 méteren. Fotó: MTI
A szegedi Nádas Bence két, az algyői Kopasz Bálint egy érmet szerzett a moszkvai kajakos, kenus Európa-bajnokságon, amelyen az olimpiai bajnok szegedi Vajda Attila értékes negyedik hellyel búcsúzott el kedvenc számától, míg a szegedi Birkás Balázs ötödik lett K1 200 méteren.
Már az előfutam során minden idők legjobb idejét lapátolta 500 méteren a férfi kajaknégyes a moszkvai Európa-bajnokságon, amelyben ott volt a szegedi Nádas Bence, valamint Tótka Sándor (Újpest), Molnár Péter (Honvéd) és Somorácz Tamás (Paks). A hajó a döntőben sem engedte ki a kezéből a győzelmet, a fiúk remek versenyzéssel utasították maguk mögé a szlovák és a spanyol négyest.
Versenykomment

Vajda Attila
olimpiai bajnok kenus
– Minden várakozásomat felülmúlta ez az eredmény, boldog és elégedett vagyok. Két hete volt a válogatónk, és ilyenkor nehéz áthidalni ezt a két hetet úgy, hogy formában maradj, és megtaláld az edzés-pihenés helyes arányát. Az előfutamom alapján úgy gondoltam, már attól boldog lennék, ha a döntőbe kerülnék, amikor pedig bejutottam a fináléba, úgy álltam oda a rajthoz, ha valaki hibázik, azt meg fogom torolni. Sikerült jó pályát mennem, megvertem két olyan kenust, aki az olimpián is ott lesz, megcsináltam, amit szerettem volna. Kifejezetten öröm volt számomra ez a döntő.

– Kemény volt, a rajtot nem kaptuk el jól, de végig sikerült maximumon menni. Az utolsó 150 méteren ütött be a kőkemény sav – magyarázta Nádas, aki K1 500 méteren még egy bronzérmet is szerzett.

Peking olimpiai bajnok kenusa, az EDF DÉMÁSZ-Szeged sportolója, Vajda Attila – ahogy az elveszített ötkarikás válogató után nyilatkozta – utolsó C1 1000 méteres versenyén állt rajthoz Moszkvában. A szegediek kedvence az elő- és középfutamok alapján a hatodik hely környékére jósolta magát, és noha nem tudott beleszólni a Sebastian Brendel, Szergej Tarnovszkij, Martin Fuksa trió csatározásába, rácáfolt saját jóslatára, a negyedik helyen zárt.

Hatalmas tehetség, és ezt most is bizonyította az algyőiek fiatalja, Kopasz Bálint, hiszen olimpiai számban, K1 1000 méteren szerzett egy Európa-bajnoki bronzérmet.
– Sokat edzettünk az elmúlt időszakban, annak eredménye ez a bronzérem. A szokásos taktika szerint versenyeztem, az első kétszázötven méter erős volt, az utazóm nyolcvanszázalékos, majd az utolsó kétszázötven a maximum. Nem számítottam arra, hogy dobogós leszek, de szerettem volna a legjobb hat között zárni – mondta Kopasz.

A női kajaknégyes 500 méteren magabiztosan hozta az Európa-bajnoki aranyat, így szinte biztos, hogy nem változik az összetétele, és az EDF DÉMÁSZ-Szeged kétszeres világbajnoka, Kárász Anna nem lesz ott a riói olimpián.

A férfi sprintszámban, K1 200 méteren Birkás Balázs (EDF DÉMÁSZ-Szeged) a selejtezők során kiválóan lapátolt, és végül ötödik lett úgy, hogy féltávnál még egyértelműen ott volt az első három között. A hajrára aztán talán kissé elfáradt, és elképesztőn szoros befutó után az ötödik lett.

A magyar küldöttség 14 éremmel, öt arannyal, öt ezüsttel és négy bronzzal zárta a kontinensviadalt, így túlteljesítette az  előzetesen kitűzött célt, azaz a tíz dobogós hely megszerzését.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy Péter súlyemelő indulhat Rióban

Nagy Péter súlyemelő indulhat Rióban
Nagy Péter London után Rióban is indulhat a nyári olimpiai játékokon. Tovább olvasom