Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Nagy Péter harmadik Oroszországban

Nagy Péter, a jelen legjobb magyar súlyemelője harmadikként végzett összetettben az oroszországi Elnök-kupa vasárnapi zárónapján, Bjelgorodban.
A meghívásos, egyszersmind pénzdíjas Grand Prix-viadalon a legerősebbek kategóriájában, a plusz 105 kilósok között próbált szerencsét az idei Universiadén és a múlt hétvégi londoni olimpiai tesztversenyen is első szegedi sportoló, aki a novemberi franciaországi világbajnokságon 8.-ként zárt 415 kg-os összteljesítménnyel.

A 25 éves Nagy itt és most szakításban a harmadik legjobbat produkálta 187 kg-mal a hétfős mezőnyben, miután a 193 kilós egyéni csúcs nem jött össze harmadik gyakorlatánál. Lökésben 221 kilóig jutott, ami a fogásnemi sorrendben a második helyet érte neki. Ennél is lényegesebb, hogy 408 kg-mal összetettben - bár a két orosz vetélytárs erősebbnek bizonyult nála: nyert a kirobbanó erőben levő Ruszlan Albegov (435 kg) az idei vb-negyedik Csingiz Moguskov (411 kg) előtt - más már nem tudott elébe kerülni. Még az irániak 2011-es junior-világbajnokát, Bahador Moulaeit is maga mögött tartotta, s végül Nagy Péteré lett az igen értékes harmadik pozíció a vele járó 2 ezer amerikai dollárral egyetemben.

Az Aján Tamás vezette sportági világszövetség és az orosz államfő, Dmitrij Medvegyev által közösen életre hívott GP-t a kétszeres orosz olimpiai tornászbajnoknőről, Szvetlana Horkináról elnevezett sportkomplexumban bonyolították le, s az ide meginvitált, 14 országot reprezentáló súlyos egyéniségek összejövetelének tétjét a pénzdíj mellett ama tény is emelte, hogy jövőre még egyéni olimpiai kvalifikációhoz is hozzájuthatnak azok, akiknek csapata egyetlen kvótát sem szerez a jövő nyári, londoni játékokra, s adott esetben az oroszországi GP "segédpontjai" is sokat érhetnek.

Miként sokat ért a világcsúcs is Bjelgorodban, ahol a szombati három után a negyedik felnőttvilágrekord is megszületett, újfent hazai emelő jóvoltából. Tatyjana Kasirina, a női ólomsúly legerősebb orosz képviselője szakításban javította tovább saját eddigi legjobbját egy kilóval 148 kg-ra. Az összetett csúcshoz sem sok hiányzott, utolsó lökésgyakorlata azonban nem sikerült az érte szorító teltházas nézőtér, a több mint kétezer lelkes orosz őszinte bánatára. Ám komoly vigaszdíjul szolgálhatott számára, hogy a fogásnemi csúcsot jutalmazó 3 ezer mellé az összetett elsőségért járó 5 ezer amerikai dollár is dukált neki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teke: szegedi hetes Ózdon

A Szegedi TE férfi tekecsapata a 2011-es esztendő év végi hajrájának végéhez ért. A Tisza-parti… Tovább olvasom