Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Nagy Péter végleg lemaradt az olimpiáról

A szegedi súlyemelő Nagy Péter annak ellenére lemaradt a pekingi olimpiai kiküldetésről, hogy a mindent eldöntő kiválasztó versenyen addigi legjobb eredményét 15 kilóval túlszárnyalta. A szövetség a fejlődést sajnos meg nem engedett módszereknek tulajdonítja.
Június 27-én Juhász István, a magyar súlyemelők szövetségi kapitánya kimondta a súlyos szót. Annak ellenére, hogy Nagy Péter, a Szegedi Lelkesedés SK versenyzője tizenöt kilót javított, a kemény edzőtábori felkészülés során nem őt javasolja az elnökségnek az olimpiai részvételre, hanem egy középsúlycsoportban – amelyben a legtöbben indulnak – szereplő nyíregyházi versenyzőt, Baranyai Jánost. Természetesen szíve joga volt ezt a döntést meghozni, még akkor is, ha mindez valamelyest ellentmond a józan észnek. Hiszen Nagy Péter riválisa mindössze négy kilóval tudta csak megjavítani az addigi legjobbját.

– Nem akarjuk megtámadni a döntést, azonban valamennyiünket szíven ütött az a vád, amivel nem akarják elismerni azt, hogy Nagy Péter teljesen szabályos körülmények között érte el ezt a fejlődést. Ha már a mi szavainkat nem hitték el, akkor nézték volna meg, hogy Péternél eddig háromszor vizelet- és egyszer vér-doppingellenőrzést tartottak, és mindig negatív volt az eredmény – mondta Oláh Imre, a szegedi válogatott súlyemelő edzője.

A súlyemelő-szövetség elöljárói nem díjazták Nagy Péter remek formáját. Fotó: Schmidt Andrea
A súlyemelő-szövetség elöljárói nem díjazták Nagy Péter remek formáját.
Fotó: Schmidt Andrea

Amikor kiderült, hogy a bolgár súlyemelők nagy része lebukott a doppingellenőrzésen, felcsillant a remény, hogy Magyarország kaphat még egy pekingi kvótát. Természetesen joggal bizakodott a szegedi súlyemelőklub vezetése is. A plusz kvóta álom maradt, a lesújtó hírt a szegedi tréner így kommentálta:

– Minden sportágban van egy tartalék versenyző, aki ugyanúgy készül az olimpiai részvételre, mint a biztos induló, hiszen közbejöhet betegség, sérülés, bármi. Velünk azonban közölték, hogy ilyen címen sem számítanak Péterre. Továbbá arról is értesítettek bennünket, hogy a pénzdíjas olaszországi verseny is elmarad számára. Érthető, hogy a jelenlegi helyzet tanítványom kedvét szegte, most teljesen tartaléklángon dolgozik. Bízom azonban abban, hogy szeptembertől ismét a harcos és tudatosan dolgozó Nagy Péter készül az edzőteremben.

Olvasóink írták

 • 1. Horváth Attila 2008. július 19. 11:22
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  Nagy Pétert óriási tehetségnek tartom, súlyos szakmai tévedésnek tartom, hogy nem őt viszik Pekingbe. Az érvek közül néhányat:
  - fiatalabb Baranyainál, komoly fejlődési potenciál van még benne
  - a felmérőn elért eredménye jobb helyezésre adhatott volna reményt (objektív összehasonlításra lásd az IWF honlapján több évre visszamenő világranglistákat)
  - Baranyai nem a versenysúlyával érte el a felmérőn eredményét, tehát fogyasztania kell, Péternél nincs ilyen probléma
  - az ólomsúlyúak versenyét mindig nagyobb figyelem kíséri, mint a kisebb súlycsoportokét (igaz erről nem Baranyai tehet)

  Persze naivitás lenne azt hinni, hogy itt szakmai érvek döntöttek volna, Pétert alaptalanul gyanúsították meg doppingolással, persze ezt nyilvánosan nem merik hangoztatni.
  Végül egy hír 2004 májusából, még az Athénben a magyar súlyemelőkkel történt események előtti versenyről:

  A 85 kilós férfiak vetélkedésében Baranyai János szakításban világbajnoki címet szerzett, míg az összetettben ezüstérmes helyen zárt.
  Junior férfi és női súlyemelő-világbajnokság, Minszk
  Férfiak. 85 kg.
  Világbajnok: Szong (Kína) 362.5 (160, 202,5),
  2. Baranyai János 352.5 (162.5, 190),

  Most ugyan ez a Baranyai 78-79 kg-os edzősúllyal tud 150;182-őt emelni. Ez persze nagyon szép eredmény, csak éppen Nagy Péter a zéró tolerancia idején emelkedett ki a súlyemelésben, folyamatos fejlődést produkálva évek óta. (És állandó doppingellenőrzés mellett)

  Tisztelettel: Horváth Attila”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmaradt a visszavágás

Az olimpiára készülő magyar női kézilabda-válogatott a nyíregyházi tesztmérkőzésen 28–28-as… Tovább olvasom