Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Négy szegedi utazhat az Eb-re

Kajak-kenu - A hétvégén Szegeden rendezték az első kajak-kenu-válogatót, amelynek során eldőlt, hogy kik képviselik a magyar színeket a csütörtökön kezdődő brandenburgi Európa-bajnokságon és az augusztusi kanadai vb-n.
A versenyzők csak egyesben és párosban viaskodtak egymással, Storcz Botond szövetségi kapitány pedig az eredmények alapján állította össze a csapathajókat.

A maty-éri HP-kupát követően Storcz Botond szövetségi kapitány az elnökség elé terjesztette az általa elképzelt csapat névsorát, amelyet a testület másfél órás ülése végén elfogadott. A kedden reggel Brandenburgba induló válogatottba a Démász-Szeged VE négy versenyzőt delegál, ám a Tisza-partiakban a kerethirdetés hallatán jócskán maradt hiányérzet.

Vajda Attila

Az olimpiai bajnok kenus edzésként kezelte a hétvégi válogatót, azt már csak mi tesszük hozzá: annak tökéletesen megfelelt. Ezer méteren játszi könnyedséggel nyert, ötszázon viszont jobban meg kellett izzadnia, más kérdés, hogy az üldözők hátránya a célba érkezve a rövidebb távon is két másodperchez közelített. Vajda Attila a verseny során többször is utalt a zsúfolt programra, a világkupát, a válogatót és az Európa-bajnokságot négy héten belül rendezik, márpedig egy hónapon át csúcsformát tartani abszolút képtelenség. Vajda az Eb-n és a vb-n is rajthoz állhat a két egyéni számban, ráadásul – a kétszázon elért negyedik helyezésének köszönhetően – Brandenburgban a most debütáló 4×200 méteres váltó tagjaként is vízre száll.

Vajda Attila továbbra is egyeduralkodó. Az olimpiai bajnok kenus a két egyéni mellett a váltó tagjaként is rajthoz állhat Brandenburgban. Fotók: Karnok Csaba
Vajda Attila továbbra is egyeduralkodó. Az olimpiai bajnok kenus a két egyéni mellett a váltó tagjaként is rajthoz állhat Brandenburgban. Fotók: Karnok Csaba

– Nem merem kijelenteni, hogy nyerni fogok a brandenburgi Eb-n, annyit viszont megígérhetek, hogy a lehetőségekhez képest megpróbálom a maximumot kihozni magamból. A fő motivációt az augusztusi világbajnokság jelenti számomra, elvégre az lesz az év legfontosabb versenye – mondta a pekingi aranyérmes még az ötszázas döntőt követően.

Vécsi Viktor edző érthetően elégedetten nyilatkozott tanítványa teljesítményéről, ugyanakkor az Eb-esélyekkel kapcsolatban a mester is visszafogott:

– Már csak azért is óvatosan kell megfogalmaznunk a célokat, mert a tavalyi milánói kontinensviadal nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna – emlékeztetett a tréner. – Attila mentálisan fáradt, és szülessen bármilyen eredmény Németországban, az Eb után biztosan kap egy hét pihenőt, hogy a vb-re hatékonyan fel tudjunk készülni. Szeretném megköszönni a Démász-Szegednek, hogy repülőjegyet biztosított számunkra, így nem autóbusszal kell nekivágnunk a hosszú útnak.

Horváth Gábor

A szegediek a válogató előtt titkon abban reménykedtek, a két Gábor, Horváth és Fürdök kenu párosa kétszáz, valamint ötszáz méteren is kiharcolhatja a részvételt, ám a duó mindkét távon elmaradt a várakozásoktól. „Hori" a kétszázas bronzérmével végül két számban – a kétszáz méteres kenu négyesben és a váltóban – szerepelhet az Eb-n.

Janics Natasa

A háromszoros olimpiai bajnok a világkupán négy aranyérmével jó formáról tett tanúbizonyságot, és bár a válogatón többet várt magától, így is négy számban – 500 négyes, 200 páros, 200 négyes, 4×200 méteres váltó – szerepelhet az Eb-n. Janics egyéniben ötszázon negyedik, kétszázon második lett, míg párosban, Kovács Katalinnal ötszázon és kétszázon is biztosan győzött. Kovács viszont az ötszázas „szóló" győzteseként eldönthette, hogy egyesben vagy párosban akar szerepelni az Eb-n és a vb-n, a kétszeres olimpiai bajnok pedig ezúttal az egyénit favorizálta. Nem elhanyagolható részlet: Janics sem akarta lebeszélni őt az egyesről. Ezek után ötszázon a második helyezett Kozák, Szabó egység versenyezhet az Eb-n, Janics pedig a második válogatón új párral harcolhatja ki a vb-indulást.

– Fizikailag minden rendben, mentálisan viszont valami nem klappolt, ezért nem tudtam azt kihozni magamból, ami az edzéseken jól működött. Kétszázon legalább egy másodperc maradt bennem – értékelt a szegediek klasszisa. – A harmadik olimpiám utáni idényben járunk, és Londonig sok idő van még hátra. Nem vagyok elkeseredve, de szerettem volna többet kihozni a versenyből.

Négy szegedi utazhat az EB-re. Fotók: Karnok Csaba

Bozsik Gábor

A 27 esztendős kajakos három egyéni számban indult a válogatón: ezren és kétszázon hatodik, ötszázon második lett. Bozsik a kapitány döntése értelmében az ezres négyes tagjaként vehet részt az Eb-n, továbbá ott lehet a 4×200-as váltóban is.

Gyökös Lajos

Az ezerméteres egyesben megszerzett ezüstéremmel sokan biztosra vették Gyökös Lajos helyét a kajak négyesben. A szövetségi kapitány másképp döntött, és a Kammerer, Molnár, Boros, Bozsik összeállítású kvartettnek szavazott bizalmat. Gyökös – aki 2006-ban Szegeden világbajnoki címet nyert a négyes vezérevezőseként – csalódottan vette tudomásul a számára kedvezőtlen bejelentést.

– A válogatási elveket teljesítettem, és nem tudom, mit kellett volna még tennem, hogy bekerüljek a csapatba, győzelem esetén ugyanis egyesben indulhattam volna – tette fel a költői kérdést a 29 éves kajakos. – Elgondolkodtató, hogy érdemes-e tovább ezt csinálni, elmegy az ember kedve az egésztől.

– Klubunk vezetése érthetetlennek véli a kapitány döntését, és ugyanezt gondoljuk Sík Mártonnal kapcsolatban is, aki kimaradt a kétszázas négyesből – vette át a szót Petrovics Kálmán, a Démász-Szeged VE igazgatója. – Az igazságtalanság különösen Gyökös esetében szembetűnő, mivel az ezüstérmesek az összes többi számban bekerültek a négyes hajókba, Lajos az egyetlen kivétel. Bízunk az erejében, megpróbálunk segíteni neki a nehéz helyzetben, és összeállítani egy ütőképes négyest a második válogatóra.

A szombati és vasárnapi győztesek

500 méter, férfiak, K–1: 1. Molnár Péter (Tiszaújváros) 1:38.535 p. K–2: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (Graboplast Győri VSE, Kőbánya SC) 1:28.468 p. C–1: 1. Vajda Attila (Démász-Szeged) 1:50.647. C–2: 1. Varga Dávid, Széles Gábor (MTK-Erzsébetváros, Graboplast Győri VSE) 1:40.184.

Nők, K–1: 1. Kovács 1:48.292. K–2: 1. Kovács Katalin, Janics Natasa (Domino Honvéd, Démász-Szeged) 1:39.046.

200 méter, férfiak, K–1: 1. Gyertyános Gergely (UTE) 35.743 mp. K–2: 1. Molnár, Kadler Viktor (Tiszaújváros, Győri Graboplast VSE) 33.227. C–1: 1. Bozsik Attila (BSE-ESMA) 41.395. C–2: 1. Végh Attila, Kovács Gergely (BSE-ESMA) 37.566.

Nők, K–1: 1. Paksy Tímea (MTK-Erzsébetváros) 40.499. K–2: 1. Kovács Katalin, Janics (Domino Honvéd, Démász-Szeged) 37.086.

Olvasóink írták

  • 2. theseus 2009. június 22. 14:24
    „Sajnálom a kimaradt szegedieket. A cikkben közölt eredménylistából nem derül ki, hogy Boros milyen számban milyen helyezést ért el, de egyéni eredménye alapján Gyökös Lajos biztosan jobban rászolgálna a négyesben való részvételre. Szerintem írásban kellene óvni-tiltakozni a megfelelő szerveknél - nemcsak a kapitány, hanem az elnökség felé is.”
  • 1. Szurkoló 2009. június 22. 11:04
    „Ne adjátok fel, Fiúk!

    Mutassátok meg dacból négyesben!!!!

    Hajrá Lajos, hajrá Márton!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jakus nyerte az Alföld Golf-kupát

Az Alföld Golf-kupáért kiírt megmérettetésen a szegedi Jakus Dávid vitte el a pálmát. Tovább olvasom