Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Nehezebb, mint olimpiát nyerni

Vajda Attila szerencsésen hazatért a Hawaiin rendezett Moloka i Hoe elnevezésű versenyről. A Démász-Szeged VE olimpiai bajnok kenusa a nagy utazást követően hétfőn megkezdi a felkészülést az új idényre.
A Moloka i Hoe néven elhíresült viadalt Hawaii két szigete között, a nyílt tengeren rendezik. Az esemény hagyományai a polinézekhez nyúlnak vissza, annak idején ugyanis ők hozták létre az úgynevezett outrigger kenukat, amelyekkel a közeli tengereken túl a Csendes-óceánt is meghódíthatták. Az első versenyen, 1952-ben három csapat állt rajthoz, idén viszont már mintegy százötven egység vállalta a megmérettetést. A hat kenus által hajtott hajók súlya 180 kilogramm, menetközben ki-be ugrálással cserére is van lehetőség. A váltás nehézségeit Vajda Attila is saját bőrén tapasztalta:

– Az első helyre akartam bemászni, de amikor a társam kiugrott, rám rúgta a hajót, így körbe kellett úsznom a kenut, hogy vissza tudjak kapaszkodni – elevenítette fel az utólag már mulatságos epizódot Peking hőse, akinek a németek klasszisa, Andreas Dittmer és a cseh Martin Doktor is csapattársa volt. – Egyébként már a rajtunk is igen kacifántosra sikeredett. Az még csak hagyján, hogy jó egy kilométer után visszalőtték a startot, de a törött hajónkkal is nagyon nehezen boldogultunk, pedig elég komoly összeget kell kifizetni, ha az ember jó járgányhoz akart jutni... Ezenkívül olyan eszközt sem adtak, amivel a vizet kimerhettük volna, kénytelenek voltunk pillepalackokkal orvosolni a problémát.

Vajda Attila jövőre is versenyezne Hawaiin. Fotó: Karnok Csaba
Vajda Attila jövőre is versenyezne Hawaiin.
Fotó: Karnok Csaba

A két sziget közötti távolság légvonalban 41 mérföld, mindez a valóságban az áramlatok miatt jóval több. A versenyzők dolgát a helyenként öt-hat méteres magasságba szökő hullámok sem segítik. A várakozásoknak megfelelően a speciális felkészülést és állandó edzést igénylő erőpróbát végül 4 óra 38 perces rekordidővel a hawaii Lanikai Canoe Club nyerte, saját, korábbi csúcsát 12 perccel megjavítva. Vajdáék ötvenperces hátránnyal a 21. helyen értek célba.

– Jobb eredményt vártunk, de a körülményekhez képest nem lehetünk elégedetlenek – mondta Attila. – Túlzás nélkül állíthatom, hogy olyan fájdalmakat, mint az edzéseken, illetve a versenyen, még soha nem éltem át. Könnyebb volt olimpiát nyerni, mint a Moloka’i-t végigcsinálni. Persze ha úgy alakul, szívesen megyek jövőre is, akkor már jó adag tapasztalattal a hátam mögött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német győzelem a Márki Open golfversenyen

A közelmúltban újból benépesült a Szeged melletti Alföld Golf Club pályája. Nagy sikerrel rendezték… Tovább olvasom