Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Nikola Lazics: ez volt pályafutása legnehezebb éve

A tizenegyedik helyen zárta a szezont a Naturtex-SZTE- Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapata. Nikola Lazics vezetőedző eddigi legnehezebb évén van túl: a sérülések miatt több játékost szezon közben kellett leigazolni. A szerb szakember szerződése lejár, ám tárgyal a folytatásról.
Segített a világbajnok

Idén a világbajnok Milenko Topics volt Lazics segítője, aki most kóstolt bele az edzősködésbe. Lazicsnál a közös munkáról érdeklődtünk.
– Milenkóval hasonlóan gondolkozunk a kosárlabdáról, nagy segítséget jelentett. Pedig nem volt egyszerű a helyzete, mert bár a legmagasabb szinten játszott, meg kellett tanulnia edzőként gondolkozni. A játékosoknak sokat jelent, hogy egy egykori világklasszis magyaráz nekik – mondta.
– Két és fél éve edzi a Szegedet, most jár le a szerződése. Hosszabbít?

– Jól érzem itt magam, büszke vagyok arra, amit elértünk. Folyamatosan tárgyalok Kardos Péter elnökkel, de nem sürget az idő, május végéig él a régi megbízásom. A szezonnak számunkra vége, ám napi szinten foglalkozom a keret fiataljaival, csak tíz napot voltam otthon Szerbiában. Tavaly kettőt léptünk előre, most a peches szezon miatt egyet hátra, így arról kell egyeztetnünk a vezetőséggel, hogy milyen ambícióink lehetnek a következő évadban.

– Csirics, Juhos és Révész marad. Tervezgeti már a jövő évi keretet?

– A fiatalokra is számítok: a munkánk elismerése, hogy Vágvölgyi Ákos, Mike János és Meleg Károly is esélyes az U20- as válogatottba kerülésre. A légiósokon felesleges gondolkozni, mert egyrészt mások számára még tart a szezon, másrészt előbb látnom kell a büdzsét, amelyből működhetünk.
 
A Szedeák vezetőedzőjének, Nikola Lazicsnak (balra) megsokasodtak az ősz hajszálai idén. Fotó: bb1.hu
A Szedeák vezetőedzőjének, Nikola Lazicsnak (balra) megsokasodtak az ősz hajszálai idén. Fotó: bb1.hu

– Sokat őszült a szezon alatt?

– Volt elég gondunk, az biztos. Sérülésekkel küzdöttünk, játékosokat kellett cserélnünk, ráadásul a legfontosabb posztokon, irányítóban és centerben. Ez volt az eddigi legnehezebb évem vezetőedzőként.

– A tavalyi rájátszásba jutás után csalódás a 11. hely?

– Nincs két egyforma szezon, ezt tudtuk, és azt is, hogy tavaly minden összejött – a jó játékosokat választottuk, megnyertük a fontos meccseket. Most új légiósszabályhoz kellett alkalmazkodni, a tavalyi három után öt külföldi lehetett a pályán. Mi egyszerre csak négyet alkalmaztunk, ennek ellenére magabiztosan maradtunk benn, az öt légióssal szereplő Jászberény és Nyíregyháza mögöttünk végzett. Éppen ezért nem csalódás a helyezés, inkább a tavalyi számított extrának.

– Volt olyan döntése, amit hibának érez?

– Sokszor kényszerhelyzetben voltunk, az utóbbi két évben vezéregyéniség irányítót, Branko Jereminovot is pótolnunk kellett. Amíg játszott, addig sem tudta a tavalyi formáját hozni, aztán végleg megsérült, muszáj volt igazolnunk a helyére. Gyakorlatilag Moravcsik Áron volt az első számú irányítónk, aki most debütált az A csoportban, azaz sokkal kevesebb percet illett volna kapnia. Hibának nem éreztem egy igazolást sem, mert a lehetőségeinket is figyelembe kellett venni. Chip Armelin például nem tudott kiemelkedni, ám ő az olcsó játékosok közé tartozott, ráadásul az első éve volt profiként, ezt tudtuk, amikor szerződtettük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kick-box: Busa második lett

Ausztriában, az innsbrucki Austrian Classic Openen szerepeltek a Combat ,,D" SC kick-boxosai. Tovább olvasom