Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Nincs zavarban a Szedeák öltözőjében

A Naturtex- SZTE-Szedeáknál dolgozó Páli Katalin az egyetlen női masszőr a férfi kosárlabda NB I A csoportjában. Elsőre szokatlannak tűnhet a szerepe, ám mint mondta: az egészségügyben szinte mindegy, hogy nőkkel vagy férfiakkal foglalkozik valaki, éppen ezért a játékosok úgy mozognak ruha nélkül az öltözőben, mintha ott sem lenne.
Eva, a Chelsea orvosa

A férfiegyütteseknél valóban ritka a női stábtag, ám ez alól kivétel a Chelsea labdarúgócsapata, ahol Eva Carneiro (41) az orvos.
A doktornő spanyol apától és angol anyától született Gibraltáron, egyetemre az Egyesült Királyságban járt. Sportorvosi karrierje elején a brit olimpikonok egészségéért felelt a pekingi játékok alatt, majd az angol női futballválogatottnál dolgozott, 2009-ben került a Chelsea-hez. Páli Katalinhoz hasonlóan őt sem csak a munkája miatt emlegetik, ám mint nyilatkozta, nem kedveli, ha a külseje a téma.


A Fehérvár elleni, szerdai mérkőzésen nem akadt sok dolga, ám a hétvégi Falco-meccsen Kiss Zsolt vádlijával foglalkoznia kellett Páli Katalinnak, a Naturtex- SZTE-Szedeák NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapat masszőr- terapeutájának. Ő az egyetlen a gyengébbik nem képviselői közül hazánkban, aki egészségügyi szakemberként élvonalbeli férfi kosárcsapat mellett dolgozik.

– A helyzet a Szedeáknál nem szokatlan, én is egy kolléganőmtől vettem át a feladatot a nyáron – kezdte a 28 esztendős Kati, aki a csapat mellett a szegedi Slim City szépség- és egészségcentrumban dolgozik. A masszőr-terapeuta nagy rajongója a sportnak, korábban is ott volt a Szedeák meccsei mellett a szegedi férfi vízilabda- és kézilabda-, valamint a női kézi- és kosárlabdacsapat találkozóin, ám immár a hivatása is a sporthoz köti. Az utóbbi hónapokban körbeutazta az országot, mindenhová elkíséri a Naturtexet.

– 2013 márciusában kerültem szakmailag kapcsolatba a csapattal, akkor az U18-as országos döntős játékosokon végeztem el az egyensúlyfejlesztésről írt szakdolgozatomhoz szükséges méréseket. Ezután keresett meg Bonifert Domonkos ügyvezető, hogy lenne-e kedvem a felnőttek mellett dolgozni. Kértem egy kis gondolkodási időt, majd igent mondtam. Bár általában masszőrként azonosítanak, gyógytornászként komolyabb feladataim is vannak – árulta el.

Páli Katalin olykor nyugodtan nézheti a Szedeák meccsét... Fotó: Kuklis István
Páli Katalin olykor nyugodtan nézheti a Szedeák meccsét...
Fotó: Kuklis István

Az öltözőknek megvan a sajátos hangulata, ezért kíváncsiak voltunk, hogy egy nő szerepvállalásával kellett-e különleges szabályokat felállítani, mennyire közlekedik szabadon, vagy mondjuk kopog-e, ha belép a játékosok közé.

– Sokat dolgoztam érte, de teljesen elfogadott a csapat, a részévé váltam. Az egészségügy egy olyan szakma, ahol szinte mindegy, hogy nőkkel vagy férfiakkal foglalkozik valaki. Éppen ezért a játékosok ugyanúgy mozognak ruha nélkül az öltözőben, mintha ott sem lennék. Mivel a klinikán is találkozunk mezítelen emberekkel, számomra ez egyáltalán nem kellemetlen. Úgy látom, ők is megszokták a helyzetet, pedig eleinte jobban zavarban voltak nálam – mondta.

...néha viszont a táskájához kell nyúlnia. Fotó: Frank Yvette
...néha viszont a táskájához kell nyúlnia.
Fotó: Frank Yvette

Kati jelenleg egyedülálló, ám munkahelyi kapcsolatba nem is bonyolódna bele. Az pedig természetes, hogy barátnői sűrűn poénkodnak a helyzetével.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középpontban: Zubai Szabolcs, a MOL-Pick játékosa

A beálló épp a Tatabánya elleni, keddi győzelem napján lett 31 éves. A válogatott beálló nagy ünneplést kapott a szurkolóktól Tovább olvasom