Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Nőtt a klubok városi támogatása

Megyénk négy nagyobb városában „kutakodtunk" a sportpénzek után: Szegeden, Szentesen és Makón az elmúlt évhez viszonyítva nőtt az egyesületek támogatottsága, míg Vásárhelyen – akárcsak tavaly – erre nem költ az önkormányzat. Utóbbi a sportos infrastruktúra jelentős fejlesztésére koncentrált.
A megyeszékhelyen, Szegeden az elmúlt esztendőben 278 milliót költhettek sportra, ebből 179-et kaptak a kiemelt elitklubok (férfi kézilabda, női kosárlabda, férfi vízilabda, férfi teke és a kajak-kenu és evezős egyesület), 73 ment sportcélú támogatásra és 26 a rangosabb eseményekre, rendezvényekre. Idén 13 millióval több, vagyis 291 millió forint a tervezett sportra fordítható összeg. A kiemelt egyesületekhez 2009 nyarán csatlakoztak a férfi röplabdások, a Tisza Volán labdarúgó-szakosztálya és a B csoportos férfi kosárlabdások. Így ez a nyolc klub 207 milliót „vághat zsebre", sportcélra – erre pályázni lehetett, s működésre, utánpótlás-nevelésre, klubrendezvényekre fordítható – 51,5, eseményekre, rendezvényekre 32,5 millió forint jut. A városi fenntartású létesítményeket kedvezményesen vagy díjmentesen használhatják a csapatok, ez éves szinten újabb 100 milliós segítség.

Vásárhelyen a takarékosság jegyében már az elmúlt évben sem osztottak egyesületeknek sportcélú támogatást, ami az idén sem változott. Ez, vagyis az élsport finanszírozása nem is kötelező önkormányzati feladat, viszont a tömeg- és diáksportot felkarolja a város. A klubokat térítésmentes létesítményhasználattal támogatják – ami éves szinten több tízmillió forintot jelent –, ez alól kivételt képeznek a „vizesek", nekik belépőt kell váltani, mert az uszoda üzemeltetése jóval költségesebb, mint egy sportcsarnoké. A Hódmezővásárhely Városáért Közalapítvány a közelmúltban 24,5 millió forintot osztott – pályázni lehetett az összegre –, tőlük több klub kapott pénzt. Meg kell még említeni, Vásárhelyen az utóbbi években nagy gondot fordítottak az ideális körülmények megteremtésére, az infrastruktúra fejlesztésére: megépült a Balogh Imsi Sportközpont, és műfüves pályák létesültek.

Szentesen az elmúlt évben 51,3 millió forintot kaptak az igényüket az önkormányzathoz benyújtó helyi egyesületek utánpótlás-nevelésre, működésre, rendezvényekre. Ezen kívül létesítményhasználatra 38 milliót különítettek el 2009-ben, ebből a klubok különböző mértékben, 60-tól 100 százalékig részesültek – ezt nem készpénzben, támogatásban kapták meg. Ezek a számok idén: 53 és 34,2 millió.

Makón tavaly 23,7, idén 32,3 millió forintot kaptak, kapnak az egyesületek a várostól, diáksportra 1,5, illetve 1,2 millió jutott, míg létesítmények üzemeltetésére mindkét esztendőben hozzávetőlegesen 113 milliót áldoz(ott) az önkormányzat. Utóbbi szolgáltatásait kedvezményes bérleti díjért vehetik igénybe a Maros-parti klubok. Az infrastruktúra fejlesztésére – a nyertes pályázatoknak köszönhetően – 310,6 millió forintot költhetnek.

Olvasóink írták

  • 1. gabesz77 2010. március 09. 20:03
    „Nevetséges az elosztás rendszere Makón. Azt hiszem itt az ideje, hogy új a meglévő városvezetés nyugdíjba vonuljon...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanyó Dénes: parádés szezonkezdet

Remek eredményeket értek el a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub versenyzői a hajdúszoboszlói… Tovább olvasom