Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Novoszáth Tamás: egy lépés Amerika felé

A nyílt vízi junior Európa-bajnokságon élete első nemzetközi érmét szerezte Novoszáth Tamás, a Haász SZUE úszója. Az ezüstmedál az első lépés lehet álma megvalósítása, az amerikai egyetemi sportösztöndíj felé, de idén még kétszer is bizonyítani szeretne: jövő héten a szingapúri medencés világbajnokságra szeretné magát kvalifikálni.
Egyetemért úszott, világelitbe került – ez a cím jutott eszünkbe, miután beszéltünk Novoszáth Tamással, hiszen a Haász SZUE sportolója hasonló életutat járhat be, mint Európa-bajnoki ezüstérmes klubtársa, Olasz Anna. Utóbbi úszóról készült portrécikkünk címe volt az említett megállapítás, hiszen Anna nagy álma az amerikai egyetemi sportösztöndíj volt, gyakorlatilag ezért úszott a világversenyeken, és sikerült is elérnie célját.

Most Novoszáth Tamáson a sor, hiszen már egy ideje nyílt titokként kezeli legnagyobb vágyát: ő is az Egyesült Államokban akar továbbtanulni, Annához hasonlóan közgazdasági és marketing szakon, ezért is hajt a viadalokon. Ehhez elengedhetetlen egy kimagasló nemzetközi eredmény, ami végre összejött neki.

A tavalyi junior nyílt vízi Európa-bajnokságon egyéniben 29., idén pedig 27. lett, nem is volt boldog emiatt, hiszen a legjobb tíz közé várta magát. Rasovszky Kristóffal az utolsó körig az élmezőnyben volt – magyar vetélytársa végül 8. lett –, de nem bírta a végét. Már csak egy esélye maradt: a 3000 méteres csapatverseny.

Előre tekint. Novoszáth Tamás az Európa-bajnoki ezüstérem után a világbajnoki kvalifikációt szeretné megszerezni. Fotó: Kuklis István
Előre tekint. Novoszáth Tamás az Európa-bajnoki ezüstérem után a világbajnoki kvalifikációt szeretné megszerezni. Fotó: Kuklis István

– Óriási megkönnyebbülés, hogy ott már sikerült ezüstérmet szerezni. Rég vártam arra, hogy külföldi versenyen is letegyek valamit az asztalra. Itthon már medencében és nyílt vízen is bajnok lettem, de nemzetközi szinten is bizonyítani akartam. Most már bizton állíthatom, hogy nyugodtan várom a szezon hátralévő részét – nyilatkozta Novoszáth Tamás.

Saját bevallása szerint a 7,5 kilométeres egyéni számban azzal hibázott nagyot, hogy a hajrá előtt nem vett magához elég frissítőt.

– Pozitívan is lehet nézni, hiszen ezt a legkönnyebb javítani. Máskor jobban oda kell figyelnem, és akkor végig bírom majd. A csapatverseny eredményre nagyon büszke vagyok, hiszen győzelemmel ér fel. A maximumot hoztuk ki belőle, mert az aranyérmes németek ellen nem sok esélyünk volt, női tagjuk kizárólag a csapatversenyre készült, ráadásul ő 1500 méteren is kiemelkedő versenyző. A francia és az olasz válogatottat meg- előzni pedig nagy dolog, mert 5 és 7,5 kilométeren mind a négy egyéni számot e két csapat tagjai nyerték – emelte ki Tamás.

Nem dőlhet hátra, hiszen a szezon medencés szakasza kezdődik számára. Jövő héten az egri ifjúsági ob-n indul, 1500 méteren címvédőként, de a 800 méterre is nagyon készül.

– E két táv valamelyikén szeretném megúszni a világbajnoki szintidőt. Ez még nem feltétlen jelent automatikus kvalifikációt, de remélem, sikerül kijutni a szingapúri vb-re – tekintett előre Novoszáth.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mol-Pick Szeged: Thiagus Petrus Torontóban játszik

Thiagus Petrus, a MOL- Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának játékosa a Pán-amerikai Játékokon szerepel. Tovább olvasom