Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Nyári Sándor: a pohár fenekéről újra a csúcsra

Nyári Sándor a magyar röplabdázás aranykönyvének első lapjain foglalt helyet magának. Férfi és női klubcsapattal is teljes a honi kollekciója, nyert bajnokságot és kupát, összesen nyolc aranyérmet. És még pár évig szívesen ülne a BSE kispadján.
Nyári Sándor a Medikémia férfi röplabdacsapatával 2 bajnoki és 4 kupaaranyat nyert, a BSE lányaival tavaly bajnokságot – ez idén is meglehet –, a közelmúltban kupát. Ezzel teljes a kollekciója: mindkét nemmel mindent megnyert.

– Nagy kihívás volt 2008-ban a BSE ajánlata, és bátorság kellett ahhoz, hogy 3–4 éves kihagyás után újra leüljek a kispadra – emlékezett a mester, aki március 6-án ünnepelte 63. születésnapját, ma pedig a névnapját. – Előtte Kasziba István véleményét is kikértem, ő tanácsolta, a lányoknál a nyitást és a nyitásfogadást sulykoljam. Kellemesen csalódtam: képzettek, a taktikai finomságokhoz is van érzékük, könnyebb velük dolgozni, mint a fiúkkal. Talán azért is, mert tisztelik korábbi eredményeimet, apjukként kezelnek, a legidősebb játékos annyi idős, mint Emese lányom, 31 éves.

Nyári Sándor, a bajnoki és kupaarany halmozó.   Archív fotó: Miskolczi Róbert
Nyári Sándor, a bajnoki és kupaarany halmozó.
Archív fotó: Miskolczi Róbert

Budán, a Hűvösvölgyben élő tréner nem titkolta: szívéhez legközelebb a Medikémiával megnyert 1995-ös, első bajnoki arany áll, az azt követő magával ragadó ünneplést (akkor lett röpis sláger a Marina) soha nem felejti. A többinek – elképzelhető, hogy furcsán hangzik – nem tudott annyira örülni. Nagyon kedves a BSE-vel nyert tavalyi – legyünk optimisták, és írjuk úgy, első – női bajnoki cím; s annak is örül, hogy a jászberényi Sándor Renáta személyében Torma Ágihoz mérhető őstehetséggel dolgozik, gyémántot csiszolhat.

Vezet a trombózissal szemben

Biztos sokan emlékeznek rá, hogy Nyári Sándor két mélyvénás trombózison esett át, és mint elárulta: a lába ma is fáradékony, megviseli az utazás, egy-egy hosszabb buszút után alig tudja „elvonszolni" magát háza kapujáig. – Hét éve térdharisnyában járok, nagy küzdelmet vívok a trombózissal, de ebben a meccsben is én vezetek – fölényesen... Nagyon fontos, hogy most sokkal több a boldogság, mint a keserűség körülöttem.

– Szegeden a röplabda tett emberré, sok szép emlék köt a városhoz, de ott nem tudtam volna megújulni – állította Nyári. – Nem tagadom, nagyon megkeseredtem, kevesen törődtek velem, sűrűn a pohár fenekére néztem. Jókor jött a BSE megkeresése, valamint unokáim születése: összekaptam magam, újra találtam célt, motivációt. Játékosaim tehetségesek, remek munkatársak, mellettük nem trottyosodhatom el, borostásan, ápolatlanul nem jelenhetek meg, az öltözködésre is figyelek. Sokat vagyunk együtt – napi két edzés és a meccsek –, nem hagyhatom el magam. Úgy érzem, elfogadtak, magánéleti problémákat, intim dolgokat is megbeszélünk. Kölcsönösen „lökdössük" előre egymás szekerét. Most úgy gondolom, 65 éves koromig leszek képes saját igényeimnek és környezetemnek is megfelelő edzői munkát végezni.

Szegedi emlékek felidézésével és kissé szomorúan zártuk a beszélgetést: sorolta a neveket, majd elcsukló hangon közölte, soha sem felejti el az intézők gyöngyét, Verba Lászlót, és az is lesújtotta, hogy a közelmúltban, szintén fiatalon, távozott egykori feladója, Tóth Gyula. Vele maradnak, akárcsak az aranyak.

Olvasóink írták

  • 2. Mathiasking 2010. március 18. 16:38
    „Sok boldog névnapot és jó egészséget Sanyi! Te még tettél valamit Szegeden a sportért.

    Sok sikert!”
  • 1. pinkfloyd60 2010. március 18. 06:22
    „Isten éltesse Sanyi bácsi! Kivánom,hogy a Medikémiához hasonlo sikereket érjen el a BSE-nél is!!! A céljai megvalositásához kivánok eröt,egészséget!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon ismét tombol a fociláz

Az Arany Ászok labdarúgó megyei I. osztályban tizenhét fordulót követően a Csongrádi Tiszapart SE vezeti a tabellát. Tovább olvasom