Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Nyári Sándor: Döbrögi mindenki előtt

Lapunk sportrovatának szervezésében megválasztjuk az elmúlt 108 év legjobb szegedi labdarúgóját. Kollégáink egy harmincas listát hoztak létre, ebből választhatnak majd a szavazásra jogosultak.
Az eredményhirdetésre november 17- én kerül sor, ekkor derül ki, hogy ki volt városunk legnépszerűbb futballistája. A kilencedik nyilvános szavazó a magyar férfi röplabda válogatott egykori szövetségi kapitánya, Nyári Sándor.

– Azt tudja, hogy Kocsis Lajossal katonatársak voltunk? – kezdi a beszélgetést a közepébe vágva Nyári Sándor. – A különbség csak annyi, hogy a felső vezetés gyorsan felismerte a zsenialitását, így ő egy hónapig, én meg másfél évig szolgáltam. Sokat fociztunk a kőbányai laktanya udvarán, és bevallom, mindig egy csapatban akartam lenni vele.

Nyári Sándornak Kocsis Lajos volt a kedvence.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Medikémia Szegeddel két bajnoki címet nyert tréner számos emléket felelevenít a Kocsis Lajossal eltöltött napokról, többek között egy „keresztelő" részletei is előbukkannak.

A kilencedik szavazat

1. Kocsis Lajos (100 pont)
2. Sándor Károly (90 pont)
3. Gujdár Sándor (80 pont)
4. Kozma Mihály (70 pont)
5. Pusztai László (60 pont)
6. Kutasi László (50 pont)
7. Kun Lajos (40 pont)
8. Orosházi László (30 pont)
9. Nemes István (20 pont)
10. Kürtösi László (10 pont)

– Lajos alacsony termetéhez már akkoriban is némi pocak társult, én pedig vettem a bátorságot és Döbröginek becéztem. Ez a név később rajtamaradt, és a társai a Honvédban is így szólították. Egy Honvéd–Lazio kupameccsen bemutatott cselét, míg élek, nem felejtem el, szegény olasz bekket úgy kellett visszahozni a salakról. Nem túlzás, Lajos európai klasszis volt, számomra ő minden idők legjobb szegedi labdarúgója. Annak idején megpróbáltam segíteni neki abban, hogy a pályafutását Szegeden fejezze be. Tárgyalt is Sipos Mihállyal, a Délép vezérigazgatójával, ám végül Gyulára igazolt, és onnan vonult vissza.

Nyári Sándor azon játékosokból állította össze a tizes listáját, akiket személyesen látott a pályán. Mint mondja, élete első meghatározó fociélménye egy Szolnoki Légierő–Bp. Honvéd mérkőzés volt 1955-ben.

– Alig nyolc éves lehettem, édesapám vitt ki a meccsre. Puskás, Bozsik és Kocsis Sándor játéka lenyűgözött, azóta szimpatizálok a kispestiekkel. A listámon az a Sándor „Csikar" a második, aki szintén tagja volt az Aranycsapatnak, a harmadik helyre pedig Gujdár Sanyit rangsorolnám, és nem csak azért, mert egy ideig szomszédok voltunk a Pipiske utcában.

És ha már a klasszikus Aranycsapat szóba került, Nyári Sándor ugyanígy jellemzi azt a szegedi együttest, amely Kaszás Gábor irányításával 1984-ben az NB I kilencedik helyén végzett.

– Nem volt ellenfél, amely nyugodtan jöhetett volna az SZVSE-pályára. A sztárokkal kiálló Honvéd, a Győr és többek között az Újpest is lógó orral távozott Szegedről. A 4–3-ra megnyert Honvéd-meccs kezdőcsapatait a mai napig fejből tudom. A fiatalon elhunyt Kaszás Gábor zseniális edző volt. Amikor itt hagyott bennünket, az igazán jó szegedi foci is távozott.

Harmincas lista

KAPUSOK
Gujdár Sándor
Mészáros Károly
Pálinkás József

VÉDŐK
Korányi Lajos
Gyuris János
Kozma Zoltán
Dr. Kürtösi László
Kutasi László
Portörő Gábor
Szélpál László

KÖZÉPPÁLYÁSOK
Baróti Lajos
Gruborovics Tibor
Harangozó Sándor
Kocsis Lajos
Kotász Antal
Ladányi László
Orosházi László
Reményik László dr.

TÁMADÓK
dr. Hajós Imre
Hrepka Ádám
Kalmár György
Kozma Mihály
Nemes István
Kun Lajos
Nagy Antal
Pusztai László
Sándor Károly
Szabics Imre
Vass Ferenc dr.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pendola a Szolnokot, a Hungerit az Egert fogadja

A férfi vízilabda OB I-ben a Pendola Szentes Elektroglob a Szolnokot 18, a nőiben a Hungerit… Tovább olvasom